Mise en place inzake de allergenenwetgeving
Eerder voorgeschoteld?
Vanaf 13 december 2014 bent u verplicht om uw gasten te informeren over allergenen in voedsel dat u uw gasten voorschotelt.
Om niet alles nogmaals te herhalen, verwijzen wij u naar eerdere publicaties over dit onderwerp: Tips & Advies Horeca, jg. 18, nr. 11, p.3, 29.08.2014 en jg. 17, nr 20, p.1, 20.01.2014 .
Om het u gemakkelijk te maken, helpen wij u op weg met een stappenplan zodat u voor uw bedrijfstype de beste manier kiest.
Welke vorm kiest u?
U heeft twee keuzes hoe u uw gast kunt informeren: u kiest ervoor om schriftelijk (of elektronisch) informatie te verschaffen of u kiest ervoor om mondeling informatie te verschaffen. Wanneer kiest u wat?
Schriftelijk (of elektronisch)? Kies voor schriftelijk (of elektronisch) informatie verstrekken als u altijd in staat bent om allergeneninformatie te geven.
Dat kan bijvoorbeeld door gebruik te maken van een allergenenlijst in de menukaart. U maakt dan een lijst van allergenen in uw producten en geeft duidelijk aan waar deze informatie te vinden is. Bijvoorbeeld:
‘Informatie over allergenen vindt u achterin deze menukaart’ of ‘Vraag naar onze digitale allergenenlijst’.
Mondeling informatie verstrekken? Kies voor mondeling informatie verstrekken als uw gasten hierom vragen. In dat geval geeft u dus geen informatie op papier, maar beantwoorden uw medewerkers de vragen van gasten mondeling, eventueel na navraag bij de chefkok, chefkelner of bij uzelf als exploitant.
Controleerbaar. Als u de keuze heeft gemaakt voor mondeling informatie verstrekken, is het - ook ter controle door de NVWA - nodig om een basis te hebben waarop deze informatie tot stand komt. Geef bijvoorbeeld op uw menukaart of op een zichtbare plek voor de gast aan: ‘Heeft u een allergie? Meld het ons!’
Om goede mondelinge informatie te kunnen verstrekken, heeft u drie mogelijkheden:
- u bewaart de etiketten van de voedingsmiddelen die in de gerechten zijn gebruikt;
- u stelt per menu-item of ingrediënt een lijst samen (die u en uw medewerkers als basis kunnen gebruiken);
- u volgt online een lesmodule (een zogenaamde e-learning) en behaalt een certificaat als bewijs van kennis over allergenen en omgang met allergenen in de keuken. U meldt de certificering uiteraard in de menukaart of elders waar u uiteraard het nut van inziet.
Handig hulpje bij de hand
Via de branchevereniging is er een handig stroomschema ontwikkeld dat u kunt gebruiken om weloverwogen een keuze te maken.
Download via http://tipsenadvies-horeca.nl/download (HR 18.19.05) een beslisboom en een stroomschema om uw keuze van de soort van allergeneninformatie per bedrijfstype te verfijnen.