VOEDSELVEILIGHEID - 17.12.2014

Mise en place inzake de allergenenwetgeving

U bent intussen wel geïnformeerd over de zogenaamde allergenenwetgeving. Maar hoe kunt u als gastronoom nou het beste uw gast informeren over aanwezige allergenen in niet-verpakt voedsel? Hoe pakt u dat aan?

Eerder voorgeschoteld?

Vanaf 13 december 2014 bent u verplicht om uw gasten te informeren over allergenen in voedsel dat u uw gasten voorschotelt.

Om niet alles nogmaals te herhalen, verwijzen wij u naar eerdere publicaties over dit onderwerp: Tips & Advies Horeca, jg. 18, nr. 11, p.3, 29.08.2014 en jg. 17, nr 20, p.1, 20.01.2014 .

Om het u gemakkelijk te maken, helpen wij u op weg met een stappenplan zodat u voor uw bedrijfstype de beste manier kiest.

Welke vorm kiest u?

U heeft twee keuzes hoe u uw gast kunt informeren: u kiest ervoor om schriftelijk (of elektronisch) informatie te verschaffen of u kiest ervoor om mondeling informatie te verschaffen. Wanneer kiest u wat?

Schriftelijk (of elektronisch)? Kies voor schriftelijk (of elektronisch) informatie verstrekken als u altijd in staat bent om allergeneninformatie te geven.

Dat kan bijvoorbeeld door gebruik te maken van een allergenenlijst in de menukaart. U maakt dan een lijst van allergenen in uw producten en geeft duidelijk aan waar deze informatie te vinden is. Bijvoorbeeld:

‘Informatie over allergenen vindt u achterin deze menukaart’ of ‘Vraag naar onze digitale allergenenlijst’.

Mondeling informatie verstrekken? Kies voor mondeling informatie verstrekken als uw gasten hierom vragen. In dat geval geeft u dus geen informatie op papier, maar beantwoorden uw medewerkers de vragen van gasten mondeling, eventueel na navraag bij de chefkok, chefkelner of bij uzelf als exploitant.

Controleerbaar. Als u de keuze heeft gemaakt voor mondeling informatie verstrekken, is het - ook ter controle door de NVWA - nodig om een basis te hebben waarop deze informatie tot stand komt. Geef bijvoorbeeld op uw menukaart of op een zichtbare plek voor de gast aan: ‘Heeft u een allergie? Meld het ons!’

Om goede mondelinge informatie te kunnen verstrekken, heeft u drie mogelijkheden:

  1. u bewaart de etiketten van de voedingsmiddelen die in de gerechten zijn gebruikt;
  2. u stelt per menu-item of ingrediënt een lijst samen (die u en uw medewerkers als basis kunnen gebruiken);
  3. u volgt online een lesmodule (een zogenaamde e-learning) en behaalt een certificaat als bewijs van kennis over allergenen en omgang met allergenen in de keuken. U meldt de certificering uiteraard in de menukaart of elders waar u uiteraard het nut van inziet.

Handig hulpje bij de hand

Via de branchevereniging is er een handig stroomschema ontwikkeld dat u kunt gebruiken om weloverwogen een keuze te maken.

Download via http://tipsenadvies-horeca.nl/download (HR 18.19.05) een beslisboom en een stroomschema om uw keuze van de soort van allergeneninformatie per bedrijfstype te verfijnen.

U kunt schriftelijk of mondeling uw gasten voorlichten. Kies de voor u meest toepasselijke manier, het is maatwerk. Gebruik daarom het stroomschema en de beslisboom om uw keuze af te stemmen op uw bedrijfstype.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01