MINDERWERK - 04.05.2015

Opdrachtgever nalatig, geen verrekening minderwerk!

Als een aannemer andere maten hanteert, moet hij dat dan melden bij de opdrachtgever? En wat als de opdrachtgever hierop niet reageert? Wat heeft de bouwrechter hierover recentelijk beslist? Wat is nu goed om te weten en te doen?

Aanleg hellingbaan. Piet heeft een overeenkomst gesloten voor de aanleg van een hellingbaan naar een parkeergarage. De aanneemsom bedraagt € 45.000,-. In de overeenkomst staat dat meer- of minderwerk onmiddellijk moet worden gemeld en alleen is toegestaan na een schriftelijke aanvullende werkopdracht van de opdrachtgever.

Groter oppervlak. Volgens opgave van de opdrachtgever is de vloeroppervlakte van de hellingbaan 232m2 . Maar volgens opmeting van Piet bedraagt deze 305m2 . Daarop is ook de offerte gebaseerd. Bij het uitbrengen van de offerte heeft Piet melding gedaan van de volgens hem afwijkende oppervlaktemaat met het verzoek aan de opdrachtgever om dat te bevestigen. Maar daarop heeft hij geen reactie gekregen.

List en bedrog?

Betaalt laatste termijn niet. Als de klus is geklaard, weigert de opdrachtgever de laatste termijn van € 13.850,- te betalen. Volgens hem is er sprake van bedrog of dwaling. Het is duidelijk dat de vloeroppervlakte geen 305m2 bedraagt. Daarop heeft Piet wel zijn offerte gebaseerd.

Niet willens en wetens? Als de rechter de situatie ter plekke gaat opmeten, komt hij uit op een oppervlakte van 258m2 . Beduidend minder dus dan de 305m2 van Piet!

Wat vindt de bouwrechter? Volgens de bouwrechter is er van bedrog geen sprake. Piet heeft immers bij het indienen van de offerte gemeld dat volgens hem de oppervlakte 305m2 is met het verzoek aan de opdrachtgever om dat te bevestigen. Daaruit valt niet af te leiden dat hij opzettelijk is uitgegaan van onjuiste gegevens met de bedoeling om willens en wetens de opdrachtgever te misleiden.

Onderzoeksplicht opdrachtgever. Ook is er geen sprake van dwaling. Bij het indienen van de offerte heeft Piet aan de opdrachtgever gevraagd een en ander te controleren. Door dit niet te doen, heeft de opdrachtgever niet voldaan aan zijn onderzoeksplicht. Dan valt Piet niks te verwijten.

Recht op verrekening van minderwerk?

Van de hand gewezen door bouwrechter. De opdrachtgever stelt nog dat hij recht heeft op verrekening van het minderwerk. Ook dat wijst de rechter van de hand. In de aannemingsovereenkomst staat immers duidelijk dat het werk zodanig is opgenomen en uitgewerkt dat er geen verrekening van meer- of minderwerk zal plaatsvinden.

Geen claim meer. Mocht er desondanks sprake zijn van meer- of minderwerk, dan dient dit onmiddellijk door de aannemer te worden gemeld. Anders heeft geen van partijen (dus ook niet de opdrachtgever!) ergens recht op! En juist dat is hier het geval! De Raad van Arbitrage, 07.04.2015 (nr. 35083) , stelt vast dat Piet het meerwerk reeds bij het indienen van de offerte heeft gemeld met het verzoek aan de opdrachtgever dat te controleren. Dat heeft hij echter nagelaten. Daardoor kan hij voor wat betreft het aantal m2 dat in rekening is gebracht geen aanspraak meer maken op verrekening van minderwerk.

Betalen! De rechter oordeelt dan ook dat de opdrachtgever onmiddellijk de laatste termijn van € 13.850,- dient te voldoen. Ook moet hij € 6.070,- proceskosten betalen. Had hij dus beter even met een meetlint langs de hellingbaan kunnen gaan!

Informeer uw opdrachtgever - als het werk naar uw oordeel afwijkt van de door de opdrachtgever ingediende gegevens - hierover schriftelijk. Vraag hem daarbij het verschil te controleren. Doet de opdrachtgever dat niet, dan heeft hij zijn recht verspeeld, zo heeft de bouwrechter nu beslist! U staat dan dus sterk bij de rechter!

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01