HYPOTHEEKRENTE - 10.06.2015

Lage hypotheekrente vastleggen? Wat met boeterente?

De hypotheekrente is historisch laag, maar lijkt nu weer wat te gaan stijgen. Voor veel mensen is dit een aanleiding om na te denken over hun hypotheek. Wat is er op dit gebied mogelijk, en wanneer krijgt u te maken met een boete?

Hoezo een boete?

Contract is contract. Een hypotheek is een langlopende overeenkomst, meestal van 30 jaar. De rente die de bank berekent, is onder andere afhankelijk van de rente waarvoor de bank zelf geld kan lenen, het risico (o.a. wel of geen Nationale Hypotheek Garantie) en de rentevaste periode.

Veranderde omstandigheden. Er is de laatste jaren veel gebeurd op de woningmarkt, maar ook in de financiële wereld. Dit heeft ook gevolgen voor de hoogte van de hypotheekrente. De laatste jaren is de hypotheekrente steeds gedaald en nu zelfs historisch laag. Het lijkt er echter op dat de rente weer gaat stijgen. Het kan nu dus een goed moment zijn om de rente vast te zetten, de rente te wijzigen of de hypotheek over te sluiten.

Boete. Het voordeel dat u kunt behalen met het wijzigen van de rente of oversluiten van de hypo-theek is voor de bank een nadeel. Vandaar dat u waarschijnlijk een boete moet betalen. Hiermee betaalt u in één keer een vergoeding voor het rentenadeel dat de bank lijdt. Ondanks deze boete kan het wijzigen van de rente voordelig zijn.

Vaste rente of variabel

Vast. Als u een vaste rente heeft en uw rentevaste periode loopt bijna af, dan krijgt u van uw bank een nieuw rentevoorstel. Dit voorstel krijgt u meestal drie maanden voor de afloop van de rentevaste periode. Is dit bijna? Dan is het verstandig hierop te wachten omdat u dan geen boete krijgt.

Variabel. Heeft u een variabele rente, dan kunt u altijd tussentijds wijzigen en betaalt u geen boete.

(Bank)spaarhypotheek

Bij een (bank)spaarhypotheek is een lagere rente niet altijd voordeliger. Dit heeft te maken met de hoogte van de spaarpremie. U spaart namelijk op een aparte rekening. En over dit spaargeld krijgt u dezelfde rente als u betaalt voor uw hypotheek. Mogelijk moet u bij een lagere rente meer gaan sparen of meer premie gaan betalen. Laat dus in het geval van een (bank)spaarhypotheek berekenen of een lagere rente wel voordelig is.

Wanneer een boete?

Renteverschil. De boete bij het aanpassen van de rentevaste periode krijgt u als de nieuwe rente lager is dan de rente die u nu betaalt. In de voorwaarden bij uw lening staat in welke gevallen u een boete moet betalen en hoe deze wordt berekend. Let op! Onlangs kwam in het nieuws dat banken de boeterente vaak verkeerd berekenen. Controleer de berekening aan de hand van de voorwaarden.

Kiezen. Meestal kunt u kiezen hoe u de boete wilt voldoen.

  1. U kunt de boete in één keer betalen en u krijgt vervolgens een nieuwe (actuele) rente.
  2. U kunt de boete laten verwerken in de nieuwe rente (rente middelen). U krijgt dan een opslag bovenop de actuele rente. De rente is hierdoor wat hoger, maar uiteraard wel lager dan uw oorspronkelijke rente.

Download het rekentool ‘Boeterente berekenen’ om een indicatie te krijgen van de boeterente in uw situatie van http://tipsenadvies-eenmanszaak.nl/download (TE 05.16.07).

De hypotheekrente lijkt weer te gaan stijgen. Het aanpassen van de rente of het oversluiten van de hypotheek kan nu ondanks een eventuele boeterente voordelig zijn. Controleer de boete aan de hand van de voorwaarden, er worden nogal eens berekeningsfouten gemaakt.


Uw volgende stap


Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01