LIJFRENTE - 09.02.2017

Afkoop lijfrente bij arbeidsongeschiktheid?

Als u een lijfrente afkoopt, moet u 20% revisierente betalen. Dat hoeft sinds 2015 niet als u arbeidsongeschikt bent. Er geldt wel een aantal aanvullende voorwaarden. Waar moet u als ondernemer bij afkoop speciaal op letten?

Ook als ondernemer kunt u natuurlijk arbeidsongeschikt raken. Een eventuele terugval in inkomen is dan mogelijk deels op te vangen door de afkoop van een lijfrente. De regels hiervoor zijn in 2015 gewijzigd. Hoe luiden ze nu in 2017?

Lijfrente

De aankoop van een lijfrente is bedoeld als voorziening voor uw oude dag. De premie is binnen zekere grenzen aftrekbaar en kan dus een voordeel opleveren tot maximaal 52%. Daar staat tegenover dat u over de uitkeringen die u te zijner tijd ontvangt, belasting betaalt. Toch heeft u een voordeel. De opgebouwde lijfrente is onder voorwaarden niet belast in box 3 en u heeft gratis uitstel van belastingbetaling (want dat gebeurt pas als de lijfrente ingaat en mogelijk is uw belastingtarief dan ook lager, wat afhangt van de omvang van uw pensioen en andere opgebouwde voorzieningen).

Afkoop

Als u een lijfrente voortijdig afkoopt, bent u de klos. U betaalt progressief belasting over de ontvangen uitkering in box 1 en daarnaast 20% revisierente. Dit is een soort strafheffing omdat u de lijfrente niet gebruikt waarvoor deze is bedoeld.

Niet bij arbeidsongeschiktheid! Bij arbeidsongeschiktheid kunt u de lijfrente eerder opnemen, ter aanvulling van een eventuele daling van uw inkomen. U betaalt dan geen revisierente, maar wel gewoon belasting in box 1. Dat u arbeidsongeschikt bent, moet blijken uit een verklaring van een arts, die tevens moet verklaren dat u uw hoofdberoep gedurende het komende jaar niet volledig kunt uitoefenen. U hoeft niet een bepaald percentage arbeidsongeschikt te zijn. Het is echter niet voldoende dat u kunt aantonen dat u een arbeidsongeschiktheidsuitkering ontvangt.

Omvang belastingvrije opname

Het bedrag dat u jaarlijks zonder betaling van revisierente mag opnemen, is afhankelijk gesteld van uw inkomen. Logisch ook, want het is ook bedoeld als aanvulling op uw inkomen. Uit oogpunt van uitvoerbaarheid is bepaald dat in ieder geval een opname van € 40.321,- (2017) per jaar niet tot heffing van revisierente leidt.

Meer nodig? Heeft u meer nodig om uw inkomen voldoende te kunnen aanvullen, neem dan contact op met uw inspecteur. Deze kan u vertellen tot welk bedrag u zonder revisierente te betalen vrij kunt opnemen.

Rol verzekeraar? De verzekeraar die uw afkoop uitvoert, zal 52% belasting inhouden over de afkoopsom. De ingehouden belasting kunt u bij de definitieve aangifte verrekenen met de verschuldigde belasting. Zonder beroep op de uitzondering bij arbeidsongeschiktheid en artsenverklaring, zal uw verzekeraar ook nog 20% revisierente inhouden. Afkoop zonder arbeidsongeschiktheid wordt dus belast tegen 72% en is daarmee nauwelijks interessant.

Te veel betaald? Tot 2015 moest u belasting betalen over het totaal aan afgetrokken premies, ook als dit meer was dan de afkoopsom. U kunt uw aangifte nog vijf jaar laten herzien via een ambtshalve vermindering als u onder het oude regime meer heeft betaald dan thans zou moeten. Voor aangiftes uit 2012 dus nog tot eind 2017.

Bij arbeidsongeschiktheid kunt u een lijfrente afkopen zonder 20% revisierente te betalen. De maximale jaarlijkse omvang is afhankelijk van uw inkomen, maar is in 2017 in ieder geval € 40.321,-.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01