MILIEUREGELS - 06.02.2017

Online checken hoe het zit met de milieuregels

U kunt er als horecaondernemer belang bij hebben om te checken of u op milieugebied voldoet aan de milieuregels, u een vergunning benodigt of u een melding bij uw gemeente moet doen. Dat kan online. Lees in dit artikel hoe!

Milieuregels voor horecabedrijven

Activiteitenbesluit. Het Activiteitenbesluit milieubeheer is een door de overheid in het leven geroepen besluit dat milieuregels en maatregelen bevat voor horecabedrijven. Dat loopt uiteen van eisen op het gebied van afval, afvalwater, externe veiligheid tot aan eisen voor bodem, lucht en geluid.

Belangrijk? Ja! Horecabedrijven die onder dit Activiteitenbesluit vallen, hebben vaak geen vergunning nodig voor het starten of veranderen van een bedrijf. De moeite waard dus om daar aandacht aan te besteden.

Activiteitenbesluit Internet Module

AIM. Via http://www.aimonline.nl komt u terecht op de genoemde internetmodule. U krijgt daar uitsluitsel over uw situatie nadat u de vragen heeft beantwoord. Een handig middel als u bedenkt dat u:

  • kunt checken of u een vergunning nodig heeft, en zo ja, welke;
  • kunt checken of u kunt volstaan met een melding aan uw gemeente;
  • inzicht krijgt in de geldende maatregelen, regels en normen;
  • meteen online een melding kunt doen.

Melding? Ja, u kunt zelfs meteen een melding Activiteitenbesluit online indienen. Dat geldt voor de start van een horecabedrijf, maar ook als u reeds een horecabedrijf heeft en daarin veranderingen wilt aanbrengen.

Bijvoorbeeld als u uw keuken gaat verbouwen en uitbreiden waarbij u te maken heeft met afzuiginstallaties, geluid en overlast door geur en reuk. Maar ook als u uw disco voorziet van de nieuwste audiotechnieken. Relevant zijn de geluidsniveaus die u produceert met uw muziek: het kan gebeuren dat u een rapport met een akoestisch onderzoek bij uw melding van uw inrichting moet voegen.

Vergunning niet altijd nodig!

Het AIM geeft u duidelijkheid over de verplichtingen waaraan u moet voldoen. En of u een vergunning nodig heeft of niet. Of dat u zelfs kunt volstaan met een melding aan het bevoegde gezag voordat u start met uw voornemens.

Tip. Voor horecabedrijven is een zgn. ‘milieuvergunning’ vaak niet eens nodig en kunt u volstaan met een melding.

Let op. Dat moet dan vier weken voordat u start met uw activiteiten of horecabedrijf.

Dit gaat over milieu! We spreken hier over de omgevingsvergunningen, watervergunningen, watermeldingen en vergunningen met een beperkte milieutoets.

Let op. Dit is geen toets betreffende uw exploitatievergunning, terrasvergunning, precariovergunning of regels met betrekking tot de Drank- en Horecawet.

Meer weten over milieuregels horeca?

InfoMil. Op de website van het kenniscentrum InfoMil, dat onderdeel is van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu, vindt u allerlei informatie rondom de milieuregels speciaal voor horecabedrijven. Tip. Zie http://www.infomil.nl (‘Onderwerpen’ - ‘Branches’ - ‘Horeca’).

Via www.aimonline.nl komt u terecht bij de Activiteitenbesluit Internet Module. Hier checkt u of u inzake milieuregels op het gebied van lucht, geluid, afval, afvalwater, bodem of externe veiligheid onder dit besluit valt. Vaak kunt u dan volstaan met een melding en heeft u helemaal geen vergunning nodig.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01