Hoe gaat u om met forse prijsstijgingen?
Houdbaarheidsdatum offerte
Voor de zekerheid ... Allereerst is het belangrijk om bij de offerte een voorbehoud te maken voor prijsstijgingen.
Ten minste houdbaar tot ... Geef duidelijk aan welke houdbaarheidsdatum een offerte heeft. Dit houdt in dat u opneemt dat de offerte bijv. tot een maand na het uitbrengen geldig is. U heeft dan de mogelijkheid om na die maand te bezien of u de opdracht nog kunt uitvoeren voor die prijs of dat u vanwege andere prijzen een vernieuwde offerte moet afgeven. Heeft u geen houdbaarheidsdatum in uw offerte staan, dan kan een opdrachtgever ervoor zorgen dat er een overeenkomst tot stand komt door uw offerte te accepteren, zodat u gehouden bent tegen de prijzen in de offerte te leveren.
Afstemmen loont
Zorg er in de voorbereiding ook voor dat u de condities die uw hulpkracht of leverancier stelt, ook stelt in uw offerte aan uw opdrachtgever. Zorg dat wat u met leveranciers afspreekt gelijk is aan wat u met de opdrachtgever afspreekt en andersom. Zo voorkomt u dat er problemen ontstaan doordat een van de partijen niet uitkomt met de overeengekomen prijs.
Neem een voorbehoud op
Neem in de overeenkomst met de opdrachtgever een voorbehoud op dat u bent uitgegaan van een bepaald prijspeil gebaseerd op bijvoorbeeld een prijslijst of offerte van een leverancier. En geef aan dat de prijsstijgingen voor rekening en risico van de opdrachtgever komen. Doet u dat niet, dan is er sprake van een afspraak met een vaste prijs en dan kan de opdrachtgever terecht stellen dat u het risico van prijsstijgingen loopt. Dat geldt ook in het geval van een meerwerkofferte of werken op uurbasis. Een opdrachtgever hoeft er geen rekening mee te houden dat de prijzen kunnen stijgen. Daar moet u voor waarschuwen als aanbieder en opdrachtnemer. Voorkom dus discussie over de hoogte van facturen door vooraf duidelijk te zijn in de offerte, overeenkomst of meerwerkofferte.
Voorbeeldbepaling.“De genoemde prijzen in de overeenkomst van opdracht (of aannemingsovereenkomst) zijn gebaseerd op de door de leverancier (en onderaannemer) afgegeven prijzen, zie bijlage. Mogelijke toekomstige prijsstijgingen (of: Een verhoging boven ...% van de prijzen) bij het daadwerkelijk afnemen van producten of diensten is voor rekening en risico van de opdrachtgever”.
Bepaal uw percentage
Beperkt risico. Wil de opdrachtgever niet zomaar het volledige risico lopen? Denk dan aan de volgende tussenoplossing: bepaal vooraf welk percentage aan prijsstijging acceptabel is en behoort tot uw ondernemersrisico en wanneer de prijzen te hoog worden en er sprake kan zijn van een beroep op kostenverhogende omstandigheden zoals bedoeld in artikel 7:753 BW.
Stel, u denkt dat de prijzen 5% stijgen en u heeft dit ingerekend. Neem dan in de overeenkomst op dat het risico van een prijsstijging met meer dan 5% voor rekening van de opdrachtgever komt. Vaak kan hierover goed onderhandeld worden. Zeker als u kunt uitleggen dat het nog even duurt voordat u daadwerkelijk de materialen inkoopt of uw hulpkrachten aan het werk zet.