Wat steekt u op van de grote webshops?
U heeft geen fortuin nodig
Amazon is begonnen in een garage, Booking.com is gestart in een studentenkamer en Zalando is opgericht door twee studenten zonder interesse in mode. Geen van de oprichters had geld, maar bij de groei zijn ze hun winsten blijven investeren in hun bedrijf. Na vijf jaar was Amazon $ 30 miljard waard, maar CEO Jeff Bezos reed nog altijd rond in een oude Honda. Zijn motto: spendeer alleen geld aan dingen die ertoe doen voor uw klant.
Aandacht voor klantenervaring
In de grote webwinkels draait alles om de klant. Die moet van a tot z het gevoel hebben dat hij centraal staat. Dus niet alleen tijdens het surfen, maar ook na de aankoop. Kijk hoe Coolblue het aanpakt: aan elke schakel in de ketting – van het eerste contact met de website tot het pakketje dat men thuis ontvangt – wordt veel aandacht besteed. Het gehele plaatje klopt. Dat betekent ook dat er werk gemaakt wordt van snelle leveringen en flexibele retourmogelijkheden. Al die elementen zorgen samen voor een fijne klantenervaring.
Design is meer dan mooi zijn
De ‘look-and-feel’ van een webshop is belangrijk, want die creëert een bepaalde sfeer en illustreert waar uw zaak of merk voor staat. Tegenwoordig laten zelfs zelfbouwpakketten u aan de hand van templates een mooie webwinkel bouwen. Die dient echter niet om naar te kijken, maar wel om te gebruiken. Amazon, Bol.com, Coolblue, Zalando en Booking.com zijn niet de meest blitse websites. Ze houden wel de juiste definitie van design in het achterhoofd, goed verwoord door Apple-oprichter Steve Jobs: “Design is not just what it looks like and feels like. Design is how it works.”
Wees zuinig met redesign
Veel bedrijven voelen de noodzaak om elke drie à vijf jaar een nieuwe website te laten bouwen, met telkens een volledig aangepast design en nieuwe technologie. De filosofie verandert echter zelden. Daardoor leveren zulke investeringen meestal geen resultaten op. Kijk opnieuw naar de bekende internetgiganten: die lanceren nooit een volledig redesign van hun website. Zo blijven ze ook herkenbaar. Wat ze wél doen, is hun website voortdurend optimaliseren, beetje bij beetje.
Focus op usability en conversie
Voor elke € 100 die naar de bouw van een website gaat, vloeit gemiddeld slechts € 2 naar ‘usability’ (gebruiksvriendelijkheid) en conversie-optimalisatie (ervoor zorgen dat kijkers kopers worden). Van Amazon en Booking is het echter bekend dat ze daar heel veel aandacht aan besteden. Daarom vinden bezoekers daar zo gemakkelijk hun weg en kan een bestelling plaatsen er met één eenvoudige klik.
Uw webshop is geen IT-project
Veel kleinere webshops zijn eigenlijk niet veel meer dan veredelde databanken die online gezet werden door een IT-verantwoordelijke. De navigatie en structuur weerspiegelen dan ook hoe de achterliggende bedrijven hun producten intern categoriseren. En dat is niet noodzakelijk hetzelfde als hoe de klant ze wil vinden. Grote internetspelers pakken het helemaal anders aan: logische productcategorieën en intuïtieve menu’s maken dat bezoekers er snel vinden wat ze zoeken.