INKOMSTENBELASTING - 30.04.2019

Eigenwoningschuld onderbrengen in box 3

Soms is het voordeliger als een eigenwoningschuld niet langer in box 1 zit, maar in box 3. Wanneer is dat het geval? Kunt u de schuld dan zomaar overhevelen naar een andere box? Wat zijn dan de voorwaarden en wat is het voordeel?

Waar moet u rekening mee houden?

Minder voordeel renteaftrek. De aftrek van (hypotheek)rente voor de eigen woning is in 2019 beperkt tot maximaal 49%. Dat wordt de komende jaren in stappen van 3 procentpunt verminderd tot 37,05% in 2023. Daar komt bij dat de hypotheekrente al jaren erg laag is. Uw fiscale voordeel is dus beperkt, met name als u uw hypotheek tegen een lage rente heeft kunnen af- of oversluiten.

Eigenwoningforfait. De bijtelling vanwege uw eigen woning, het eigenwoningforfait (EWF), wordt daarentegen wel berekend tegen maximaal 51,75%. Heeft u echter geen aftrekbare hypotheekrente in box 1, dan vervalt ook 96,7% van deze bijtelling (de zogeheten ‘Hillen-aftrek’). Dit voordeel wordt de komende 30 jaar stapsgewijs afgebouwd naar nihil, maar de komende jaren heeft u hier dus nog maar weinig last van.

Hogere heffing box 3. In box 3 betaalt u tegenwoordig meer belasting naarmate ook uw vermogen hoger is. In 2019 kan dit maximaal oplopen tot 30% over 5,6%, dus betaalt u maximaal 1,68% belasting over uw vermogen. Tip. Dus kunt u soms beter uw hypotheekschuld naar box 3 verplaatsen. Dit is afhankelijk van de betaalde hypotheekrente, uw belastingtarief, de omvang van uw vermogen en het ermee behaalde rendement. Kan overstappen echter zomaar?

Hypotheek naar box 3 verplaatsen?

Hypotheek vanaf 2013. Betreft het een nieuwe hypotheek of een die is afgesloten vanaf 2013, dan is de rente slechts onder voorwaarden aftrekbaar in box 1. Voldoet u hier niet aan, dan valt de hypothecaire schuld in box 3. Voor de aftrek is van belang dat de schuld ten minste annuïtair in maximaal 30 jaar wordt afgelost. Daarnaast heeft u een informatieplicht richting de Belastingdienst als uw hypotheek niet bij een bank is afgesloten, maar bijvoorbeeld bij uw ouders.

Afwijken van voorwaarden. Door van de genoemde voorwaarden af te wijken, voldoet uw hypotheek niet meer aan de voorwaarden voor aftrek in box 1. Daardoor verhuist de hypotheek naar box 3, hetgeen juist de bedoeling is. U kunt dus bijvoorbeeld met uw bank afspreken de schuld pas na 30 jaar en één maand af te lossen of u kunt geen gegevens aan de Belastingdienst verstrekken omtrent de financier als dit geen bank betreft.

Hypotheek van vóór 2013. Stamt uw hypotheek van vóór 2013, dan gelden de genoemde voorwaarden niet. Wel geldt de normale voorwaarde dat de schuld moet zijn aangegaan voor de aankoop of verbouwing van een woning. U kunt de schuld wel naar box 3 verplaatsen door deze eerst af te lossen en het tweede jaar erna weer op te nemen. Dit vereist uiteraard overleg met uw bank of geldverstrekker, maar dit zorgt er wel voor dat uw hypotheek voortaan in box 3 terechtkomt.

Wat scheelt dat nou?

Stel, u heeft een woning met een WOZ-waarde van € 300.000, met eenzelfde hypotheek tegen 2% rente. U heeft ook € 300.000 belastbaar vermogen in box 3. Het overhevelen van de hypotheek naar box 3 levert u dan bij een tarief van 38,1% een belastingbesparing op van € 1.898.

De Rekentool ‘Hypotheek naar box 3‘ kunt u vinden op http://tipsenadvies-eenmanszaak.nl/download (TE 09.12.07).

Afhankelijk van uw omstandigheden kan het fiscaal voordeliger zijn uw hypotheek onder te brengen in box 3. U kunt dit bereiken door niet meer te voldoen aan de fiscale eisen die worden gesteld aan de aftrek van hypotheekrente in box 1. Overleg een en ander vooraf wel met uw financier.


Uw volgende stap


Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01