HET OVERKWAM UW COLLEGA - 28.06.2019

Aannemer aansprakelijk voor foutief voegwerk?

Aan welke garantienormen moet de uitvoering van het werk voldoen? Wat als het gewenste resultaat niet wordt bereikt? Wie is er aansprakelijk? Wat speelde er bij een collega over de uitvoering van voegwerk? Wat heeft de rechter beslist?

Garantienormen. Collega-aannemer Kees heeft met Piet een overeenkomst gesloten voor de bouw van een woning. Op de overeenkomst zijn de algemene voorwaarden Woningborg 2016 van toepassing verklaard. Op basis daarvan garandeert de aannemer dat het werk voldoet aan de normen van het Bouwbesluit en aan de normen van goed en deugdelijk werk. Deze normen worden tezamen ook ‘de garantienormen’ genoemd.

Meerwerkoptie

Volgens de oorspronkelijke overeenkomst zou het voegwerk van de gevel platvol worden uitgevoerd. Maar Piet heeft als meerwerkoptie gekozen voor ‘5 mm verdiept doorgestreken’ voegwerk. De meerprijs daarvoor bedraagt € 3.850.

Niet volgens afspraak. Nadat het werk is afgerond, stelt Piet dat het voegwerk niet is uitgevoerd zoals is afgesproken op basis van de meerwerkoptie. Het voegwerk is niet vlak en ook niet 5 mm verdiept aangebracht. Zo krijgt de woning niet het kenmerkende gevelbeeld zoals hij zich dat had voorgesteld. Omdat schadevrij verwijderen van de bestaande voegen bijna niet mogelijk is, eist hij terugbetaling van het meerwerkbedrag van € 3.850.

Geen kans tot herstelwerk. Volgens Kees is het voegwerk correct uitgevoerd. Mogelijk dat er op enkele plaatsen onnauwkeurigheden zijn, maar dat heeft vooral te maken met de vorm van de stenen. Daarbij heeft hij nooit de gelegenheid gekregen om herstelwerk uit te voeren.

Kenmerkend gevelbeeld. Volgens de meerwerkoptie moet het voegwerk aan twee eisen voldoen: het moet 5 mm verdiept zijn en het moet doorgestreken zijn. Het oppervlak van een verdiepte voeg moet vlak zijn, zodat op de zijkanten van de stenen geen voegspecie zit over de overeengekomen diepte. Daardoor wordt het door verdiept voegwerk kenmerkende gevelbeeld verkregen.

Uitvoeringsfouten. De Raad van Arbitrage (nr. 81301) stelt vast dat het voegwerk niet 5 mm verdiept is, maar min of meer ‘hol’ is uitgevoerd. De zijkanten van de gevelstenen zijn bijna overal tot tegen het voorvlak van de stenen volgesmeerd met voegspecie. Dat heeft niks te maken met de vorm van de stenen, maar komt met name door uitvoeringsfouten. Daarbij is het voegwerk niet doorgestreken, zoals in de meerwerkoptie is overeengekomen.

Hoe oordeelt de bouwrechter?

Door de uitvoeringsfouten wordt het gewenste resultaat van het kenmerkende gevelbeeld niet bereikt. Er wordt niet voldaan aan de eisen van goed en deugdelijk werk en dus ook niet aan de op de overeenkomst van toepassing zijnde garantienormen. Daarvoor is Kees aansprakelijk. Hij veroordeelt Kees om het meerwerkbedrag van € 3.850 aan Piet terug te betalen. Daarbovenop moet hij nog eens € 4.632 aan proceskosten betalen. Was hij maar beter wat zorgvuldiger te werk gegaan!

Wat is de moraal? De uitvoering van een aannemingscontract moet voldoen aan de van toepassing zijnde garantienormen. De aannemer is verantwoordelijk voor het gewenste resultaat, zoals dat in het contract en de daarbij behorende wijzigingen is overeengekomen. Voldoet u aan de eisen van goed en deugdelijk werk, dan staat u natuurlijk gewoon goed sterk.

Door de uitvoeringsfouten wordt het gewenste resultaat van het kenmerkende gevelbeeld niet bereikt. Er wordt dus niet voldaan aan de eisen van goed en deugdelijk werk en ook niet aan de garantienormen. Daarvoor is men als aannemer aansprakelijk.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01