AFTREKBAARHEID VAN KOSTEN - 13.06.2019

Boete en dwangsom tot 2020 nog van winst aftrekken

Als u als horecaondernemer over de schreef gaat, kan de overheid u verschillende sancties opleggen. Zijn die echter ook aftrekbaar van de winst en zo ja, onder welke voorwaarden? En gaat dat ook zo blijven?

De beste horecaondernemer overtreedt bewust of onbewust wel eens de wet. Met een beetje pech kan diegene dan een sanctie tegemoetzien, die zijn er in verschillende soorten en maten. Zijn die sancties echter ook aftrekbaar van de winst als het een financiële sanctie betreft? Waar hangt dit van af?

Boetes niet aftrekbaar

Wettelijk is bepaald dat geldboetes die een strafrechter heeft opgelegd niet aftrekbaar zijn. Hetzelfde geldt voor een zogenaamde ‘schikking’, bijvoorbeeld bij een snelheidsovertreding. Bestuurlijke boetes zijn evenmin aftrekbaar, zoals een fiscale boete, ook als het een buitenlandse boete betreft. Een boete op basis van bij wet geregeld tuchtrecht is ook niet aftrekbaar.

Autogerelateerd? Krijgt u een boete voor fout parkeren, dan is dit op grond van het bovenstaande dus ook niet aftrekbaar. Een naheffing parkeerbelasting omdat u te weinig geld in de parkeermeter heeft gedaan, is apart uitgesloten van aftrek, evenals de erbovenop komende kosten. Daarnaast zijn de kosten van een eventueel aangebrachte wielklem niet aftrekbaar. Wordt uw auto daarna weggesleept, gestald en pas na voldoening van alle kosten weer vrijgegeven, dan zijn de sleep- en stallingskosten in beginsel weer wel aftrekbaar. Uiteraard moet u dan hard maken dat het zakelijke kosten betreft.

Dwangsommen

Begaat u een overtreding of dreigt u deze te begaan, dan kan de overheid u ook een dwangsom opleggen. De dwangsom moet u pas betalen als u daadwerkelijk de fout ingaat en bijvoorbeeld een milieuovertreding begaat. Dwangsommen zijn niet wettelijk uitgesloten van aftrek en dus zijn ze, mits zakelijk, aftrekbaar van de winst.

In het nieuws? Onlangs kwam er een zaak in de publiciteit over een dwangsom die was opgelegd aan een bedrijf in IJmuiden. Vanwege overtreding van de milieuregels was er een dwangsom van € 25.000 opgelegd, inmiddels voor de 30e  keer. Eerdere dwangsommen waren steeds gewoon betaald, wat de Tweede Kamer ertoe bracht de minister hierover aan de tand te voelen. Wettelijk zijn de betaalde dwangsommen immers aftrekbaar van de winst, wat volgens enkele Kamerleden toch niet de bedoeling kan zijn. De minister verklaarde dat hij wil onderzoeken of dit wellicht anders kan. Zo ja, dan wordt de wijziging een onderdeel van het Belastingplan 2020.

Wat kunt u hiermee?

Vanaf 2020. Dwangsommen zijn vooralsnog wel aftrekbaar, al zult u ook nu de zakelijkheid ervan moeten kunnen aantonen. Of dwangsommen aftrekbaar blijven, is nog onzeker. Gelet op de woorden van de minister is het te verwachten dat deze gelijkgesteld gaan worden aan boetes en dus vanaf 2020 niet meer aftrekbaar zullen zijn.

En nu? Dit neemt natuurlijk niet weg dat u in het verleden betaalde dwangsommen nog wel ten laste van de winst van de betreffende jaren kunt brengen en dat dat ook geldt voor dwangsommen die u nog in 2019 moet betalen. De fiscus betaalt dan nog een deel mee, al is het natuurlijk altijd beter om het betalen van een dwangsom of een boete te voorkomen. Het blijven nare dingen die zonde van uw zwaarverdiende geld zijn.

Boetes zijn over het algemeen niet aftrekbaar. Betaalde dwangsommen wel, al gaat dat waarschijnlijk per 2020 veranderen. Breng voor die tijd betaalde dwangsommen nog gewoon ten laste van de winst.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01