BIJTELLING PRIVEGEBRUIK - 13.06.2019

Btw over privégebruik in aftrek

Autokostenfictie. Rijdt een ondernemer (eenmanszaak, Vof, maatschap) met een auto van de zaak ook privé, dan worden de aftrekbare autokosten verminderd met de bekende bijtelling. Tip. De bijtelling hoeft nooit meer te bedragen dan het bedrag van de totale werkelijke autokosten. Zijn deze lager, dan is de bijtelling maximaal het bedrag van de werkelijke autokosten. Het lijkt simpel, maar toch moest de rechter er weer aan te pas komen.

Een ondernemer reed met een Renault ook privé. De cataloguswaarde bedroeg € 32.390. Alle autokosten werden als bedrijfskosten geboekt en ook alle btw over die kosten werd in aftrek gebracht. In de belastingaangifte 2015 werden de aftrekbare autokosten keurig verminderd met de bijtelling. Daarnaast werd de btw-aftrek in de slotaangifte gecorrigeerd met € 877 (2,7% van € 32.390). Die € 877 werd als autokosten geboekt. Via die weg kwam dit bedrag in aftrek op de belaste winst.

Btw inzake privégebruik als kostenpost? De btw over het privégebruik als aftrekbare autokosten boeken, dat lijkt vreemd: btw over privégebruik is immers toch aan privégebruik toe te rekenen en dus een privékostenpost? Dat stelde ook de inspecteur bij de rechtbank.

Bijtelling is correctie voor alle privékosten. Er is al een forfaitaire correctie aangebracht op de aftrekbare autokosten. Deze bijtelling is een correctie voor alle werkelijke kosten wegens privégebruik van de auto. De werkelijke privékosten moeten daarom niet ook nog eens uit de autokosten weggelaten worden, dat zou dubbelop zijn. Als u bijvoorbeeld met de auto van de zaak op vakantie gaat, dan mag u alle werkelijke kosten van die vakantierit toch als aftrekbare autokosten boeken. Het privégebruik wordt achteraf in aanmerking genomen door middel van de bijtelling. U mag ook het btw-bedrag dat u moet betalen wegens privégebruik bij de andere kosten van de auto van de zaak tellen.

Rechtspraak afgestoft. Rechtbank Zeeland-West-Brabant (ECLI:NL:RBZWB:2019:1515) werd het gemakkelijk gemaakt door de adviseur van de ondernemer. Deze verwees naar een uitspraak eind 1973 van Hof Den Haag, waarin ook beslist werd dat de btw-correctie gewoon bij de autokosten moet worden meegeteld, waarna uitsluitend de forfaitaire bijtelling nog toegepast wordt. De staatssecretaris heeft nadien laten weten dat hij kon instemmen met deze zienswijze en dat er daarom geen beroep in cassatie werd ingesteld bij de Hoge Raad. Kortom: let erop dat de btw-correctie inzake privégebruik auto bij de autokosten meegeteld wordt, voordat deze gecorrigeerd worden met de procentuele bijtelling.

De rechter heeft bevestigd dat u het bedrag van de btw wegens privégebruik auto gewoon bij de andere autokosten mag tellen. De autokostenfictie (bijtelling) is immers een correctie voor alle privékosten.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01