BEDRIJFSOPVOLGING - 27.02.2020

Bedrijfsopvolging regelen via testament

Wat zegt de wet? De wet zegt dat een kind van de erflater/ondernemer onder zwaarwegende omstandigheden bedrijfsgoederen of BV-aandelen kan opeisen om de onderneming voort te kunnen zetten (art. 4:38 BW) . Daartoe moet er een verzoek worden ingediend bij de kantonrechter. De uitkomst daarvan staat niet altijd vast.

Wat beter regelen? Beter is het dan ook om in een testament de beoogde bedrijfsopvolger te benoemen en aan hem het bedrijf of de BV-aandelen als legaat te laten toekomen. Daarbij kan worden bepaald op welke wijze en voor welke waarde er moet worden afgerekend met de overige erfgenamen. Ook kan er in het testament worden bepaald dat het bedrag dat de bedrijfsopvolger aan de andere erfgenamen moet voldoen, in termijnen mag worden betaald. Dit om de bedrijfsopvolger en daarmee dus ook de onderneming niet in liquide moeilijkheden te brengen.

Executeur aanwijzen. In het testament van de dga kan ook worden geregeld dat er een executeur wordt aangewezen. Denk hierbij aan de bedrijfsopvolger. Een executeur heeft de bevoegdheid om de gehele nalatenschap naar eigen inzicht af te wikkelen. Mocht er onenigheid tussen de erfgenamen ontstaan over geld- of andere kwesties, dan wordt met de executeursbenoeming voorkomen dat de nalatenschap niet kan worden afgewikkeld. Uiteraard is de executeur wel verplicht om bij het einde van zijn taak rekening en verantwoording af te leggen aan de erfgenamen.  

Welke zaken regelen? Bewaak dat in het testament van de dga (erflater) de volgende zaken worden geregeld via de voorkeursnotaris:

  1. duidelijke benoeming van de persoon die de erflater/dga als zijn beoogde bedrijfsopvolger ziet/wenst;
  2. toekenning van de bedrijfsgoederen van de onderneming of de aandelen van de BV aan de bedrijfsopvolger bij wijze van legaat. Daarmee worden de bedrijfsgoederen of aandelen gescheiden van het overige vermogen van de nalatenschap;
  3. vastleggen in het testament of, en zo ja, voor welke waarde de bedrijfsopvolger met de andere erfgenamen moet afrekenen en (eventueel) of dat in termijnen kan worden gedaan;
  4. de bedrijfsopvolger benoemen tot executeur. Op die manier kan hij het legaat van de bedrijfsgoederen of de aandelen zo snel mogelijk na overlijden van de erflater aan zichzelf overdragen, zodat de continuïteit van de onderneming is gewaarborgd.
Via een regeling bij het testament van de bedrijfsopvolging voor na het overlijden van de dga, heeft de bedrijfsopvolger geen medewerking nodig van de (andere) erfgenamen. Regel hierbij ook dat de bedrijfsopvolger executeur is.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01