PERSONEEL - 26.02.2020

Bijtelling fiets van de zaak eenvoudig en vaak lager

Veel ondernemers stellen hun werknemers (en zichzelf) graag een fiets ter beschikking. Vanaf 2020 is het verlonen van het privégebruik voor een dergelijke fiets een stuk eenvoudiger en aantrekkelijker. Waarom is dat zo?

Bijtelling via loonadministratie

Wanneer u op dit moment uw werknemers een fiets van de zaak ter beschikking stelt, dan mag deze alleen zakelijk worden gebruikt. Woon-werkverkeer wordt in dit kader ook als zakelijk aangemerkt. Indien uw werknemer de fiets ook voor privékilometers gaat gebruiken, moet u hiervoor een bijtelling in de loonadministratie in aanmerking nemen.

Dit is niet eenvoudig. Deze bijtelling moet gebaseerd worden op de waarde in het economisch verkeer van de gereden privékilometers. Dit betekent dat uw werknemer de gereden privékilometers administratief moet bijhouden. Dat is een behoorlijke belasting en een hoop gedoe.

Bijtelling op basis van percentage. Om de fiets van de zaak een steuntje in de rug te geven, heeft het kabinet besloten dat deze bijtelling met ingang van 2020 gebaseerd mag worden op de aanschafwaarde of factuurwaarde van de fiets. U dient 7% van deze waarde als bijtelling voor het privégebruik als loon aan te merken (verlonen noemen boekhouders dat). Uw werknemer mag vervolgens zonder beperkingen ook privé gebruikmaken van de fiets.

Tip.  Dit geldt voor alle soorten fietsen, dus ook voor elektrische fietsen en zelfs een speed pedelec.

Voorbeeld.Stel, u stelt aan uw werknemer een fiets ter beschikking van € 950. Op jaarbasis dient er 7% van deze waarde als bijtelling in aanmerking te worden genomen. Dit betekent maandelijks een brutobijtelling van € 5,54. Daarover is uw werknemer dan loonheffing verschuldigd die u inhoudt op het loon en afdraagt aan de fiscus.

Ter beschikking stellen

Deze nieuwe regeling zal voor de meeste werknemers goedkoper uitpakken en zal voor alle werknemers in ieder geval eenvoudiger zijn dan de huidige regeling waarbij kilometers worden bijgehouden. Uiteraard kunt u als dga zelf ook profiteren van deze regeling.

Vergoeden/verstrekken blijft belast. Er zijn nog wel enkele aandachtspunten. Allereerst geldt deze regeling alleen bij het ter beschikking stellen van een fiets van de zaak. Wanneer u een fiets vergoedt of verstrekt aan uw werknemer, gaat het eigendom aan hem over. In dat geval moet de waarde van de fiets gewoon volledig als loon worden aangemerkt. Tip.  Wel is het mogelijk uw werknemer hiervoor een renteloze lening te verstrekken. Hij kan dan middels zijn reiskostenvergoeding deze lening in enkele jaren aflossen.

Inleveren. Voor een fiets die ter beschikking is gesteld, geldt dat deze weer dient te worden ingeleverd op het moment dat uw werknemer uit dienst gaat of de fiets niet langer nodig heeft. Leg dit goed vast in de gebruikersovereenkomst tussen uw bedrijf en uw werknemer.

Zelf aan de slag! Om u snel inzicht te bieden in de fiscale gevolgen van het ter beschikking stellen van een fiets van de zaak, hebben wij een rekenmodel ontwikkeld. Daarmee kunt u niet alleen de bijtelling berekenen, maar ook hoeveel inkomstenbelasting/premies volksverzekeringen dit uw werknemer kost.

Op http://tipsenadvies.nl/download (TA 26.14.06) vindt u: • rekentool Fiets van de zaak werknemer • Overzicht van mogelijkheden voor een fiets van de zaak • rekentool Fiets op de zaak of in privé

De nieuwe bijtellingsregeling voor de fiets van de zaak op basis van 7% van de aanschafwaarde is eenvoudiger uit te voeren dan de vorige regeling. Bovendien zal de extra loonheffing voor de fiets voor veel werknemers lager uitvallen. Een extra reden om uw werknemers (en uzelf) fysiek te stimuleren via een fiets van de zaak.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01