HET OVERKWAM UW COLLEGA - 06.02.2020

Problemen met ventilatiesysteem en borstwering, claim?

Technische installaties moeten voldoen aan het Bouwbesluit 2012. Is een oppervlakkige controle vooraf dan voldoende? Als de technische omschrijving niet duidelijk is, mag de aannemer dan afgaan op zijn eigen oordeel? Wat zegt de rechter?

Te veel vochtigheid en herrie. Collega-aannemer Piet heeft met Hein een overeenkomst gesloten voor de bouw van een woning. Na oplevering constateert Hein dat er een probleem is met de mechanische ventilatie in de badkamer. Zelfs in de hoogste stand blijft de badkamer vochtig. Bijkomend probleem is het geluid van de ventilatie. In de hoogste stand maakt deze zo veel herrie dat het goed hoorbaar is in de slaapkamer. Dat gaat ten koste van de nachtrust. Door het vocht is ook de radiator gaan roesten.

Te weinig privacy. Ook dacht Hein dat er rondom het gehele dakterras een borstwering zou komen. Zo staat het tenminste in de technische omschrijving. De borstwering moet zorgen voor voldoende afscheiding van de dakterrassen van de buren. Maar nu blijkt dat er alleen een borstwering is geplaatst aan de voorzijde van het dakterras en niet aan de zijkanten. Daardoor hebben de buren volop zicht op het terras van Hein.

Veel gedoe om niets. In de technische omschrijving staat nergens met zoveel woorden dat er een borstwering zou komen om het volledige terras. Alleen aan de voorzijde is volgens Piet ruimschoots voldoende voor de privacy. Wat de ventilatie in de badkamer betreft, vindt hij het een hoop gezeur om niets. De installatie is van tevoren gecontroleerd en akkoord bevonden.

Onvoldoende capaciteit

Helaas voor Piet denkt de rechter daar anders over. Een deskundige stelt vast dat de ventilatie in de badkamer slechts 50% haalt van de vereiste ventilatiecapaciteit, zoals vastgesteld in het Bouwbesluit 2012 en in de technische ABC-lijst 2008. Ook is duidelijk dat de herrie van de mechanische ventilatie in de hoogste stand het maximaal toegestane geluidsniveau, zoals vastgesteld in artikel 3.9.2 van het Bouwbesluit 2012, overtreft. Deze gebreken zijn in strijd met het Bouwbesluit 2012 en met de eisen van goed en deugdelijk werk.

Onduidelijke omschrijving

In de technische omschrijving staat dat het dakterras is voorzien van omsloten metselwerk als borstwering. Daarbij heeft Hein gekozen voor een doorzichtige borstwering van Q-glass, geplaatst in een aluminium bodemprofiel en gemonteerd op het metselwerk. Uit de omschrijving vallen de exacte plaats en de afmetingen van de omheining niet af te leiden. Maar door het woord ‘omsloten’ mag en kan Hein verwachten dat de borstwering om het gehele terras wordt aangebracht. Dit ligt ook voor de hand omdat het aan de zijkanten de enige vorm van afscheiding is met de dakterrassen van de buren.

Hoe oordeelt de bouwrechter? Piet moet van de bouwrechter, Raad van Arbitrage Amsterdam (81362) , een nieuwe mechanische ventilatie installeren die zowel qua capaciteit als geluidsniveau voldoet aan de normen van het Bouwbesluit 2012. Ook moet hij in de badkamer de radiator vervangen. Verder moet er aan beide zijden van het dakterras een borstwering worden aangebracht. Ten slotte moet hij € 6.284 aan proceskosten betalen. Was hij maar beter wat zorgvuldiger geweest!

Wat is nu raadzaam? Technische installaties dienen zowel wat betreft capaciteit als geluidsniveau te voldoen aan de normen van het Bouwbesluit 2012. Het is raadzaam om dit van tevoren zorgvuldig te controleren. Is de technische omschrijving onduidelijk, overleg dan met de opdrachtgever wat de bedoeling is. Alleen een eigen idee daarover is niet voldoende. Dit voorkomt aansprakelijkheid achteraf!

Check van tevoren zorgvuldig of de technische installaties zowel wat betreft capaciteit als geluidsniveau voldoen aan de normen van het Bouwbesluit 2012. Is de technische omschrijving onduidelijk, overleg dan met de opdrachtgever wat de bedoeling is. Leg de uitkomst van dit overleg schriftelijk vast en laat uw klant tekenen voor akkoord.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01