BTW - 06.02.2020

Zorgverleners en btw, het blijft lastig ... 

Een zzp’er in de zorg brengt ten onrechte btw in rekening aan het uitzendbureau waarvoor zij werkt en draagt deze btw niet af aan de fiscus. Kan het uitzendbureau deze btw terughalen bij deze zzp’er? Wat besliste de rechter hierover?

De overeenkomst

Het uitzendbureau ... Uitzendbureau Nachtegaal houdt zich bezig met de bemiddeling van zelfstandigen zonder personeel (zzp’ers) die zorgwerkzaamheden verrichten en met het administratief faciliteren van deze zorgverlening.

... en de zorgverlener. Floor is verpleegkundige en werkt als zzp’er voor Nachtegaal. Nachtegaal en Floor hebben hun samenwerking vastgelegd in een schriftelijke overeenkomst. In deze overeenkomst en de algemene voorwaarden die daarop van toepassing zijn, staat niets over de hoogte van het uurtarief of de verschuldigdheid van btw.

En de btw? Van 2013 tot en met 2015 meldt Floor aan Nachtegaal hoeveel uren ze heeft gewerkt. Nachtegaal maakt daarna namens Floor facturen op en merkt daarbij een gedeelte van het te betalen bedrag aan als btw. Nachtegaal betaalt de facturen vervolgens uit aan Floor. Let op.  Ondanks dat Nachtegaal (namens Floor) de facturen opmaakt, blijft Floor verantwoordelijk voor de juistheid van de facturen. In totaal wordt op deze manier € 28.259,26 gefactureerd, waarvan een gedeelte van € 4.904,50 is aangemerkt als btw.

De belastingcontrole

Btw-nummer. Nachtegaal laat Floor weten dat de Belastingdienst bij een boekenonderzoek heeft geconstateerd dat het btw-nummer van Floor ontbreekt op de facturen aan Nachtegaal. Hierdoor kan de fiscus niet nagaan of Floor de in rekening gebrachte btw heeft afgedragen.

Niet afgedragen. Verder schrijft Nachtegaal dat, als Floor niet kan aantonen dat zij de ontvangen btw heeft afgedragen, zij deze btw als onverschuldigd betaald aan Nachtegaal moet terugbetalen. Nachtegaal stuurt als bijlage bij deze brief een pro-formafactuur mee.

De standpunten

Nachtegaal. Hoewel Nachtegaal de facturen van Floor zelf heeft opgemaakt, inclusief btw, verwijt Nachtegaal Floor nu dat zij ten onrechte btw in rekening heeft gebracht. Daarom is de door Nachtegaal aan Floor betaalde btw ad € 4.904,50 onverschuldigd betaald of is Floor ongerechtvaardigd verrijkt.

Floor. Volgens Floor behoorde het door Nachtegaal betaalde btw-bedrag van € 4.904,50 tot de normale vergoeding voor haar werkzaamheden. Volgens Floor heeft Nachtegaal geen btw aan haar betaald. Dat Nachtegaal op de facturen ten onrechte bedragen inclusief btw heeft vermeld, heeft zij enkel gedaan om deze bedragen te kunnen verrekenen bij de Belastingdienst. Het risico dat onduidelijkheid is ontstaan over het afgesproken uurtarief, moet voor rekening van Nachtegaal komen.

De beslissing

Niet onverschuldigd betaald. De rechter bekijkt het formeel. In dit geval staat de btw nu eenmaal op de factuur en die is onder verantwoordelijkheid van Floor opgemaakt. Daarmee is het een afspraak tussen partijen, zodat er een rechtsgrond is voor de berekening van btw. Er is geen sprake van onverschuldigde betaling (ECLI:NL:RBAMS:2019:8027) .

Ongerechtvaardigd verrijkt. Volgens de rechter is er echter wel sprake van ongerechtvaardigde verrijking. Nachtegaal is verarmd doordat zij de door haar betaalde btw niet kan aftrekken, terwijl Floor een bedrag aan btw heeft ontvangen dat zij niet heeft afgedragen. Floor moet daarom de ten onrechte gefactureerde btw (en de proceskosten) vergoeden.

Stel u bij het afsluiten van contracten altijd op de hoogte van de btw-regels die gelden voor de betreffende diensten. Daarmee voorkomt u onaangename verrassingen inzake de verschuldigdheid van btw.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01