Wie mag er tekenen bij een tweetrapstestament?
Wat is een tweetrapstestament?
Besparing van erfbelasting. In het verleden is er in het programma TROS Radar aandacht besteed aan het zogenoemde ‘tweetrapstestament’. Hierbij werd het tweetrapstestament omschreven als hét testament om erfbelasting bij het overlijden van de eerste echtgenoot te voorkomen.
Alles naar de langstlevende. Bij overlijden zorgt dit testament ervoor dat de gehele nalatenschap van de eerst overleden echtgenoot naar de langstlevende echtgenoot gaat. De langstlevende wordt ‘bezwaarde’ genoemd. De kinderen van de echtgenoten komen aan bod indien de langstlevende overlijdt of in andere in het testament genoemde situaties (bijv. bij definitieve opname in een zorginstelling van de langstlevende). De kinderen worden ‘verwachters’ genoemd. Tip. Omdat de gehele nalatenschap aan de langstlevende toekomt, kan voor de erfbelasting de partnervrijstelling (van circa € 650.000) optimaal worden benut. Hierdoor hoeft er bij het eerste overlijden vaak geen erfbelasting te worden betaald.
Verkoop ouderlijke woning
Voorwaardelijk recht voor kinderen. Op de vererving conform een tweetrapstestament zijn de vruchtgebruikbepalingen van toepassing. Dit komt omdat de kinderen de uiteindelijke rechthebbenden zijn, maar zolang het vermogen bij de langstlevende zit, hebben de kinderen een voorwaardelijk recht. In de praktijk komen we grofweg twee varianten tegen van het tweetrapstestament: de variant waarbij de langstlevende vervreemdings- en verteringsbevoegdheid wordt toegekend en de variant waarbij de langstlevende geen vervreemdings- en verteringsbevoegdheid heeft gekregen.
Wie moeten er tekenen? Dit is van belang voor het tekenen van de koopovereenkomst.
- Als de langstlevende vervreemdings- en verteringsbevoegdheid heeft, mag hij het koopcontract tekenen zonder de uiteindelijke rechthebbenden (de kinderen) nodig te hebben.
- Heeft de langstlevende geen vervreemdings- en verteringsbevoegdheid, dan moet de koopovereenkomst ook door de kinderen worden ondertekend.
Let op. Het is dus van belang dat u kennisneemt van de inhoud van het testament als er sprake is van een vererving conform een tweetrapstestament. Meestal wordt er in het testament bepaald: “De bezwaarde komt vervreemdings- en verteringsbevoegdheid toe in de zin van artikel 3:215 Burgerlijk Wetboek.”
Nog een aandachtspunt
Recht van langstlevende geëindigd? Het is verder van belang dat u controleert of het recht van de langlevende echtgenoot nog niet is geëindigd. Het recht van de langstlevende eindigt sowieso bij diens overlijden, maar in het testament worden meestal meerdere beëindigingsgronden opgenomen. Dit kan een heel lijstje met situaties zijn, bijv. het faillissement van de langstlevende, diens onder curatelestelling, diens (her)trouwen of het aangaan van een geregistreerd partnerschap of diens opname in een verzorgingsinstelling. Let op. Deze beëindigingsgronden werken van rechtswege, hier hoeft dus geen beroep op te worden gedaan. Als zo’n beëindigingsgrond zich voordoet, heeft u opeens andere personen nodig voor het tekenen van de koopovereenkomst, te weten: de kinderen.