Btw en doorbelasten kosten, hoe zit dat ook alweer?
Wat zegt de rechter?
Enkel doorbelasten, zonder btw. Het enkel doorbelasten van kosten is niet zonder meer een prestatie voor de btw, zo oordeelde de Hoge Raad in 2017 (ECLI:NL:HR:2017:2461) .
Iets doen of nalaten, met btw. Uit het oordeel van de Hoge Raad volgt dat het doorbelasten van kosten pas een btw-belaste prestatie is als de ondernemer die de kosten doorbelast, iets moet doen of nalaten tegenover de partij aan wie de kosten worden doorbelast. We kunnen dit het best aan de hand van twee voorbeelden verduidelijken.
Voorbeeld 1.Als een holding-BV enkel kosten doorbelast, bijv. de voor de dga betaalde onkosten, zonder dat daarbij verdere afspraken zijn gemaakt, dan is er geen sprake van een met btw belaste prestatie. De holding-BV zal hierdoor geen recht op btw-aftrek hebben, tenzij de holding-BV nog andere activiteiten verricht die wel met btw belast zijn.
Voorbeeld 2.Als de holding-BV daarentegen onkosten doorbelast aan een BV voor wie zij administratieve werkzaamheden verricht en deze onkosten in verband met de overeengekomen administratieve werkzaamheden zijn gemaakt, dan is het doorbelasten van de kosten belast met btw.
Onderdeel van een geleverde prestatie. In de regel zijn doorbelaste kosten onderdeel van een geleverde prestatie. Denk hierbij bijv. aan reiskosten die door een ondernemer aan zijn klant in rekening worden gebracht. In deze situatie moet er gewoon btw op de doorbelaste kosten berekend worden. Als er echter louter kosten worden doorbelast, dan is er geen sprake van een btw-belaste prestatie.
Fee of opslag berekenen. Bereken een fee of een opslag bij het doorberekenen van kosten. De betaling van een fee of opslag impliceert immers dat de ondernemer die de kosten doorbelast, niet alleen de kosten doorbelast, maar daarbij extra werkzaamheden of service verleent.
Hoe zit het met de btw-aftrek?
Aftrek van voorbelasting. Een btw-ondernemer heeft recht op btw-aftrek op zijn inkopen (voorbelasting) voor zover hij btw-belaste prestaties verricht. Let op. Het doorbelasten van kosten zonder dat daarbij sprake is van een verplichting tot een doen of nalaten, is niet met btw belast en leidt dus niet tot btw-aftrek.
Elk nadeel heeft zijn voordeel. Dit kan een nadeel zijn voor de ondernemer die de kosten doorbelast, omdat deze ondernemer de btw op inkopen niet in aftrek kan brengen. Voor de ondernemer die de kosten doorbelast krijgt, kan dit juist een voordeel zijn, namelijk in de situatie waarin de ondernemer aan wie de kosten worden doorbelast geen recht op btw-aftrek heeft.
Goede afspraken maken. Het is dus zaak dat u duidelijk afspreekt welk bedrag u mag doorbelasten. Als u de btw niet mag verrekenen, moet u eigenlijk de kosten incl. btw doorbelasten om er niet op achteruit te gaan.
Doorlopende posten
Op naam en voor rekening van ... Het doorbelasten van kosten moet onderscheiden worden van doorlopende posten. Als er kosten worden gemaakt op naam en voor rekening van een ander en als deze kosten aan hem worden doorberekend, dan is er sprake van een doorlopende post. Hierbij kunt u bijv. denken aan leges voor een omgevingsvergunning die een aannemer voor zijn opdrachtgever betaalt en aan hem doorberekent.