SOFTWARE - BROWSER - 14.12.2021

De veranderingen in Chrome

Twee op de drie mensen gebruiken Google Chrome om te internetten. Bij elke update krijgt deze browser extra functies die de mogelijkheden nog verder uitbreiden. Dit zijn enkele veranderingen in de meest recente versies.

Gemarkeerde tekst delen

Stel, tijdens het surfen stuit u op een interessante tekstpassage in een (lang) artikel en u wilt deze informatie delen met een collega. U zou dan de link van de hele webpagina kunnen doormailen, maar dan weet uw collega nog altijd niet waar hij daarin precies het relevante gedeelte moet zoeken.

Met extensie. Met de Chrome-extensie Link to Text Fragment ( https://bit.ly/3duD9Zs ) kunt u al langer de bewuste tekstpassage highlighten met de muis. Vervolgens selecteert u via de rechtermuisknop de optie Copy Link to Selected Text . Er wordt dan automatisch een link aangemaakt, die u via Ctrl+V in de e-mail naar uw collega plakt. Wanneer hij op deze link klikt, wordt hij op de bewuste webpagina meteen geleid naar de gemarkeerde passage.

Zonder extensie. In de nieuwste versie van Chrome werd deze handige functie geïntegreerd. U hoeft hiervoor dus geen afzonderlijke extensie meer te installeren, want wanneer u nu in een webpagina een stuk tekst markeert, ziet u via een rechtermuisknopklik de standaardoptie Link naar markering kopiëren : deze doet exact hetzelfde.

Overzicht van tabbladen

In de uiterste rechterbovenhoek van het Chrome-venster treft u sinds kort een neerwaarts pijltje aan. Wanneer u daarop klikt (of de toetsencombinatie Ctrl+Shift+A gebruikt), opent een lijstje met daarin de geopende en recent gesloten tabbladen (ook van vorige surfsessies). Handig dus als u even het overzicht kwijt bent bij verschillende geopende tabs of wanneer u op zoek bent naar die ene webpagina die u gisteren bezocht heeft. Tip.  Helemaal bovenaan ziet u daar ook een veldje Tabbladen doorzoeken : dat maakt uw zoektocht nog makkelijker. Tik daarin een trefwoord uit de titel van het gezochte tabblad en u ziet meteen de overeenstemmende resultaten. Een eenvoudige doorklik leidt u dan naar de bewuste webpagina.

Leeslijst voor later

In de bookmarkbalk van Chrome ziet u al uw bewaarde webpagina’s, al dan niet ondergebracht in afzonderlijke mappen. Extra bookmarks voegt u daaraan toe via het stericoontje in de adresbalk. Maar wanneer u daarop klikt, ziet u sinds enige tijd de extra optie Toevoegen aan leeslijst en helemaal rechts op de bookmarkbalk vindt u deze ‘Leeslijst’ terug.

Verschil met bookmarks? Interessante webpagina’s die u in de toekomst nog vaak denkt te zullen gebruiken, bewaart u nog altijd als bookmarks. Maar pagina’s die u slechts tijdelijk wilt bewaren, omdat u ze later - op een gepast moment - wilt lezen, zet u in de Leeslijst. In deze lijst kunt u ze desgewenst aanvinken als gelezen, maar ook weer verwijderen met één druk op de knop.

Alle functies en tips

Uiteraard biedt Chrome veel meer dan de hiervoor beschreven veranderingen. Een overzicht van allerlei tips en functies vindt u op https://www.google.com/intl/nl/chrome/tips Deze website is zeker een bezoek en zelfs een bookmark waard.

Wilt u een interessante tekstpassage in een (lang) online artikel delen met iemand anders? Gebruik dan de ‘Link naar markering kopiëren’-functie in Google Chrome. Deze leidt de ontvanger meteen naar het door u gemarkeerde gedeelte op de webpagina.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01