HYPOTHEEKRENTE - 01.12.2021

In 2021 nog hypotheekrente eigen woning vooruitbetalen ...

Als u een eigen woning bezit, mag u de betaalde hypotheekrente aftrekken. Dit geldt ook voor een deel van eventueel vooruitbetaalde hypotheekrente. Maar is dat raadzaam nu de aftrek vanaf 2022 verder wordt beperkt?

Aftrek hypotheekrente. Eigenaren van een eigen woning kunnen de betaalde hypotheekrente onder voorwaarden aftrekken van hun inkomen. Deze aftrek wordt vanaf 2022 verder beperkt. Wordt uw inkomen belast tegen het tarief van 49,5%, dan kent de aftrek dit jaar een maximumtarief van 43%. In 2022 kent de aftrek een maximumtarief van 40% en vanaf 2023 zelfs van 37,05%. U rekent met dit tarief dit jaar bij een inkomen vanaf € 68.507, volgend jaar bij een inkomen vanaf € 69.398, dus is het de vraag of het bij een dergelijk inkomen wellicht voordelig is om uw hypotheekrente vooruit te betalen. Waar hangt dit van af? Is het fiscaal toegestaan en wat levert het op?

Deels vooruitbetalen rente mag

Fiscaal mag u de hypotheekrente voor volgend jaar alleen voor de eerste zes maanden vooruitbetalen. U kunt deze rente dan al dit jaar aftrekken.

Meer aftrek. Het vooruitbetalen van de hypotheekrente betekent dat u dit jaar meer aftrek heeft en volgend jaar minder. Bij gelijkblijvende omstandigheden scheelt het vooruitbetalen van de hypotheekrente u per saldo dus 3% over het bedrag dat u de eerste zes maanden aan hypotheekrente betaalt, ervan uitgaande dat u beide jaren met uw inkomen in het toptarief van 49,5% valt. Bij bijv. een hypotheek van € 400.000 tegen 2,5% rente is het voordeel dus zo’n € 150.

Waaraan denken? Het voordeel in het hiervoor genoemde voorbeeld is niet spectaculair, maar kan bij grotere hypothecaire schulden en hogere rentetarieven natuurlijk wel oplopen. Is het de moeite waard, bedenk dan wel dat u de medewerking van uw bank of financier nodig heeft, aangezien u afwijkt van de normale betalingen. Bedenk ook dat hieraan soms kosten verbonden zijn. Een bijkomend voordeel van het vooruitbetalen van uw hypotheekrente is verder dat uw vermogen in box 3 met het bedrag van de vooruitbetaalde rente afneemt en u hiermee belasting bespaart in box 3. In 2022 kan dit voordeel oplopen tot 1,71% van het vooruitbetaalde bedrag bij een vermogen van meer dan € 1 miljoen.

Toeslagen! Het vooruitbetalen van een half jaar hypotheekrente levert nauwelijks belastingvoordelen op voor degenen met een inkomen onder de genoemde grenzen van € 68.507 en € 69.398. Deze voordelen kunnen wel ontstaan op het gebied van de toeslagen. Zo kan een inkomen dat vanwege vooruitbetaalde hypotheekrente bijv. € 2.500 lager uitvalt, al snel honderden euro’s meer toeslagen opleveren. Tip. Dit zal het eropvolgende jaar uiteraard weer deels lager uitvallen, maar als er een verschil is in aanspraken op toeslagen, bijv. door de geboorte van een kind of het afnemen van kinderopvang, kan het toch lucratief zijn om de hypotheekrente deels vooruit te betalen.

Wat kunt u hiermee?

Het vooruitbetalen van hypotheekrente is een al jaren toegepast middel om belasting te besparen, zeker bij een hoger en/of wisselend inkomen. Omdat volgend jaar het maximum van de aftrek verder beperkt wordt, is het voor nog meer belastingplichtigen lucratief. Verder kunnen ook degenen die qua inkomen niet onder het toptarief vallen, voordeel hebben als ze aanspraak maken op toeslagen. Vergeet niet tijdig te overleggen met uw bank, want hun medewerking heeft u wel nodig, ook om uw aftrekrecht veilig te stellen.

Voor meer informatie over hypotheekrente en de informatieplicht (aftrekrecht), ga naar https://www.tipsenadvies.nl , Download Zone, jaargang 14, nr. 16.

Overweeg uw hypotheekrente in 2021 voor 2022 een half jaar vooruit te betalen. U profiteert dan nog van de maximale aftrek tegen 43%. Ook bij een lager inkomen kan vooruitbetalen voordelig zijn als u recht heeft op een of meer toeslagen. Vergeet niet tijdig te overleggen met uw bank, want hun medewerking heeft u wel nodig.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01