LENEN - 13.12.2021

Privé krap bij kas en dan lenen bij de familie

Als u privé wat krap bij kas zit, kunt u op zoek gaan naar een financier die deze periode helpt overbruggen. Dit kan een bank zijn, maar consumptieve kredieten zijn behoorlijk prijzig. Wellicht kan een familielid (bijv. uw ouders) uitkomst bieden?

Checks. Consumptief geld lenen bij de bank kost u al snel 5% rente. Bovendien krijgt u dan te maken met allerlei checks. Het is dus maar de vraag of u deze lening ook daadwerkelijk krijgt.

Lagere maandlasten. Om een hoop gedoe te voorkomen en mogelijk ook wat lagere maandlasten te krijgen, kunt u overwegen om een lening bij een familielid af te sluiten. Zeker als uw familielid over voldoende vermogen beschikt, kan dit voor beide partijen aantrekkelijk zijn. De rentevergoeding op spaartegoed bij de bank is immers nihil.

Leningsovereenkomst

Net zoals bij een lening van een familielid aan u als ondernemer, moet u bij een privélening binnen de familiekring wel goed nadenken over een aantal zaken. Allereerst en vooral moet er een goede onderhandse leningsovereenkomst opgesteld worden met daarin duidelijke afspraken over de rente, looptijd, aflossing en eventuele zekerheden. Sta daarin ook stil bij wat te doen als u de lening niet tijdig kunt terugbetalen.

Voor eigen woning. Als u de lening wilt gebruiken voor de aankoop of verbetering van uw eigen woning dan wel het aflossen van de lening op deze woning, moet u ook rekening houden met de fiscale voorwaarden. Om namelijk de rente op uw familielening fiscaal als aftrekpost te kunnen opvoeren, moet u de lening in maximaal 360 maanden annuïtair aflossen. Alleen dan mag u de betaalde rente als aftrekpost opvoeren.

Op https://www.tipsenadvies.nl , Download Zone, jaargang 12, nr. 4 vindt u:

• een model Onderhandse leningsovereenkomst

• een model Eigenwoninglening

Hoge of lage rente?

Dan de rente. Wellicht zijn uw ouders best bereid om u tegen 0% rente de lening te verstrekken. De Belastingdienst ziet dit voordeel echter als een schenking. Om dit te voorkomen, moet de lening op zakelijke voorwaarden worden afgesloten. Uw ouders moeten aan u dezelfde rente in rekening brengen als dat de bank zou doen. Rekenen zij een lagere rente, dan wordt het verschil als schenking aangemerkt. Valt deze schenking binnen de grenzen van de algemene schenkingsvrijstelling ad € 6.604 (2021), dan blijft deze onbelast.

Voor eigen woning. Leent u het geld voor uw eigen woning, dan is een hoge rente fiscaal juist aantrekkelijk omdat deze bij u aftrekbaar is. Spreek dan met uw ouders een zo hoog mogelijke rente af (binnen de grenzen van zakelijk handelen). Uw ouders kunnen er vervolgens voor kiezen u ieder jaar een (kleine) schenking te doen binnen de algemene schenkingsvrijstelling.

Bij ouders in box 3. Bij uw ouders wordt de ontvangen rente op de lening niet belast. De lening telt wel mee voor het vermogen in box 3 waarover het fictieve rendement wordt berekend.

Rente betalen en terugschenken. Uw ouders kunnen de door u betaalde rente jaarlijks terugschenken binnen de vrijstelling van € 6.604 (2021). Hierdoor betaalt u per saldo geen rente, maar alleen aflossing. Bovendien is de rente bij u fiscaal aftrekbaar. Voor dit voordeel moet het geld een zogenaamd ‘kasrondje’ maken. U moet daadwerkelijk maandelijks de rente en aflossing betalen en uw ouders schenken de rente terug binnen de schenkingsvrijstelling. Let op. Let er op dat de schenking niet exact even hoog is als de rente en laat uw ouders de schenking niet direct na ontvangst van de rente doen.

Een lening binnen de familie is vaak een aantrekkelijk alternatief voor de bancaire financiering. Maak duidelijke en zakelijke afspraken over de rente, looptijd, aflossing en eventuele zekerheden. Voor renteaftrek op een lening voor uw eigen woning geldt als voorwaarde dat de lening annuïtair wordt afgelost in maximaal 30 jaar.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01