INKOMSTENBELASTING - 10.02.2022

Belastingheffing in box 3 onrechtvaardig, aldus de Hoge Raad

Eind 2021 besliste de Hoge Raad dat het systeem van belastingheffing in box 3 onrechtvaardig is. Dat arrest heeft vergaande gevolgen voor alle aangiften vanaf 2017 en uw voorlopige aanslag voor 2022. Wat zijn deze gevolgen?

Wat speelt er? Vlak voor de kerstdagen besliste de Hoge Raad dat het huidige systeem van belastingheffing in box 3 in strijd is met het Europese recht (ECLI:NL:HR:2021:1963) . Dit systeem gaat namelijk uit van een fictief rendement, dat geacht wordt hoger te zijn naarmate men over meer vermogen beschikt. De uitspraak had directe gevolgen voor de betreffende belastingplichtige, maar ook voor degenen die op dezelfde gronden tegen hun aanslag in bezwaar en beroep waren gegaan, al dan niet via massaal bezwaar. Maar de uitspraak heeft ook verdergaande gevolgen, zo blijkt nu ...

Massaal bezwaar fictief rendement

De uitspraak heeft om te beginnen gevolgen voor iedereen die op dezelfde gronden bezwaar en beroep had aangetekend tegen aanslagen die vanaf 2017 waren gebaseerd op het fictieve rendement van box 3. Deze bezwaren zullen nu worden afgedaan, waarbij de fiscus voor de belastingheffing uit moet gaan van het daadwerkelijke rendement. Daarbij geldt voor de jaren 2017 tot en met 2020 dat deze zaken zijn aangewezen als ‘massaal bezwaar’. Degenen die daarbij in hun bezwaar aansluiting hebben gezocht, liften automatisch op de gevolgen van het arrest mee. De fiscus heeft al aangegeven dat dit een hele klus zal worden. Een van de problemen voor de fiscus is daarbij dat de Hoge Raad niet heeft aangegeven hoe dat werkelijke rendement moet worden vastgesteld.

Breder herstel? Vanuit de Tweede Kamer is gevraagd of ook rechtsherstel mogelijk is voor degenen die in een vergelijkbare situatie verkeren maar geen bezwaar hebben aangetekend. De staatssecretaris heeft aangegeven dat dit nog in onderzoek is. Vaak wordt er aan soortgelijke uitspraken echter geen terugwerkende kracht toegekend.

Opleggen aanslagen opgeschort. De staatssecretaris heeft ook bekendgemaakt dat het opleggen van aanslagen over de afgelopen jaren waarbij inkomen in box 3 in het spel is, voorlopig wordt opgeschort. Dit zal alleen niet gebeuren als er anders verjaring dreigt op te treden of als de burger er belang bij heeft dat het proces doorgang vindt, bijv. bij verliesverrekening.

Voorlopige aanslag 2022. Ook is er bekendgemaakt dat de fiscus bij de voorlopige aanslagen voor dit jaar nog geen rekening heeft gehouden met het arrest van de Hoge Raad. Dit betekent dat ook deze aanslagen te hoog kunnen uitvallen. Dit wordt hersteld bij het opleggen van de definitieve aanslagen en volgens de fiscus hoeft u hierop nog geen actie te ondernemen. Hetzelfde geldt voor op of na 24 december 2021 opgelegde definitieve aanslagen en navorderingen. Ook hiervoor wordt nog bekeken hoe herstel mogelijk is.

Wat kunt u hiermee?

Het arrest van de Hoge Raad gaat de fiscus een hoop werk bezorgen. Heeft u met betrekking tot aanslagen uit het verleden op dezelfde gronden bezwaar gemaakt, dan kan het wel even duren voordat dit afgehandeld is. Zoals gezegd is het nog niet zeker dat ook degenen die geen bezwaar hebben gemaakt van het arrest kunnen profiteren. Tip. Wel kunt u natuurlijk nog bezwaar maken tegen aanslagen uit het verleden die nog niet definitief vaststaan en waarbij u op grond van het werkelijke rendement met betrekking tot sparen en beleggen te veel belasting betaalt in box 3. Verwijs daarbij naar het genoemde arrest.

Een model Bezwaarschrift fictieve rendementsheffing box 3 vindt u op https://www.tipsenadvies.nl , Download Zone, jaargang 28, nr. 12.

Houd er rekening mee dat uw voorlopige aanslag over 2022 te hoog kan uitvallen vanwege de heffing in box 3. U hoeft geen actie te ondernemen. Verder kunt u op dezelfde gronden alleen nog bezwaar maken tegen aanslagen voor zover deze nog niet definitief vaststaan. Download daarvoor ons model.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01