WERKWIJZE BELASTINGDIENST - 13.10.2022

Invorderingsrente en belastingrente, wat is het verschil?

Het kan voorkomen dat u invorderingsrente of belastingrente verschuldigd bent. Maar wanneer bent u deze rentes verschuldigd en wat is het verschil, vroeg een abonnee. Hoe kunt u hier zo goed mogelijk op inspelen?

Als u een spaarrekening heeft, heeft u gemerkt dat u nauwelijks rente ontvangt. Leent u geld, dan moet u rente betalen. Hetzelfde geldt als u bij de Belastingdienst in het krijt staat. Daarbij is er wel een verschil tussen invorderingsrente en belastingrente. Hoe zit dat?

Invorderingsrente

Wanneer? U betaalt invorderingsrente als u bijv. de aanslag vennootschapsbelasting niet op tijd betaalt. De Belastingdienst mist dan immers rente-inkomsten. Op de aanslag staat altijd een uiterste betaaldatum. Betaalt u niet op tijd, dan betaalt u dus invorderingsrente. U betaalt ook invorderingsrente als u bijv. privé te veel toeslagen heeft ontvangen, deze geheel of ten dele terug moet betalen en u dit niet tijdig heeft gedaan. Moet de Belastingdienst geld aan u betalen, dan krijgt u soms invorderingsrente. U krijgt invorderingsrente als de Belastingdienst er langer dan zes weken over doet om een teruggaaf aan u uit te betalen. Deze telt vanaf de datum van de teruggaafbrief tot de datum dat het geld op uw bankrekening staat.

Belastingrente

Wanneer? U betaalt belastingrente als de Belastingdienst bijv. uw aangifte inkomstenbelasting niet tijdig kan vaststellen. Doet u tijdig, dus voor 1 mei van het opvolgende jaar, uw aangifte inkomstenbelasting, dan betaalt u alleen belastingrente als de Belastingdienst afwijkt van uw aangifte, bijv. omdat men bepaalde kosten niet in aftrek toelaat. Lukt tijdig aangifte doen niet, vraag dan een voorlopige aanslag om belastingrente te voorkomen. Doet u op of na 1 mei aangifte, dan betaalt u belastingrente vanaf 1 juli. Als de Belastingdienst niet afwijkt van uw aangifte, betaalt u rente over een periode van maximaal 19 weken.

Voor meer informatie over invorderingsrente en belastingrente, ga naar https://www.tipsenadvies.nl , Download Zone, jaargang 27, nr. 15.

Coronapercentages

Tijdens de coronacrisis zijn de rentepercentages aangepast om belastingplichtigen met betalingsmoeilijkheden tegemoet te komen.

Invorderingsrente. Van 23 maart 2020 tot en met 30 juni 2022 is de invorderingsrente verlaagd van 4 naar 0,01%. Dit gold voor alle belastingschulden. De invorderingsrente is vanaf 1 juli 2022 verhoogd naar 1%. Op 1 januari 2023 wordt deze verhoogd naar 2%, per 1 juli 2023 naar 3% en vanaf 1 januari 2024 naar 4%.

Belastingrente. Voor de inkomstenbelasting is de belastingrente van 1 juli 2020 tot 1 oktober 2020 ook verlaagd naar 0,01%. Sinds 1 oktober 2020 geldt het normale percentage van 4% weer. Voor de vennootschapsbelasting was het tarief van de belastingrente vanaf 1 oktober 2020 tot en met 31 december 2021 4%. Vanaf 1 januari 2022 is het tarief voor de vennootschapsbelasting weer 8%. Belastingrente bij loonbelasting, btw, overdrachtsbelasting en dividendbelasting komt voor bij naheffingsaanslagen en bij een te late betaling van belasting. Het tarief is 4%. Het tarief van 0,01% gold van 1 juni 2020 tot 1 oktober 2020.

Wat kunt u hiermee?

Betaalt u dus uw coronaschulden eerder dan wettelijk vereist, dan bespaart u hiermee invorderingsrente. Belastingrente kunt u voorkomen door uw aangifte tijdig in te dienen en door te voorkomen dat de Belastingdienst van uw aangifte gaat afwijken of door een voorlopige aanslag te vragen.

Beperk het betalen van invorderingsrente onder meer door de tijdens de coronacrisis opgebouwde belastingschulden zo snel mogelijk af te lossen. De te betalen rente loopt de komende jaren namelijk weer op naar 4%. Voorkom belastingrente door bijv. uw aangifte tijdig in te dienen of een voorlopige aanslag aan te vragen.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01