AUTO VAN DE ZAAK - 17.01.2023

Winterbanden op uw auto, is dat verplicht?

De winter staat voor de deur. Althans … als het dit jaar nog echt winter wordt. Dus dient zich de vraag aan: zijn winterbanden verplicht? Kort gezegd: in Nederland zijn winterbanden niet verplicht. Dit in tegenstelling tot andere Europese landen. In het algemeen geldt daar: bij winterse omstandigheden (ijzel, ijs, sneeuw of sneeuwmodder) zijn winterbanden verplicht en op sommige plaatsen kunnen bovendien sneeuwkettingen of sneeuwsokken verplicht zijn.

Voorbeeld. Wellicht dat u eens plannen heeft om in Duitsland te gaan inkopen en shoppen. Let op 1.  Winterbanden zijn in Duitsland bij winterse omstandigheden verplicht voor auto’s en campers. Ze moeten voorzien zijn van het sneeuwvloksymbool (3PMSF, 3 Peak Mountain Snow Flake). Tip.  Winterbanden van voor 01.01.2018 met alleen de aanduiding M+S, worden tot en met 30 september 2024 beschouwd als winterbanden. Let op 2.  De regels kunnen per land verschillen. De boetes zijn niet mals en u loopt risico’s ten aanzien van uw aansprakelijkheid. Het is zeker slim om per land goed te checken aan welke regels u zich dient te houden.

Op https://www.tipsenadvies.nl , Download Zone, jaargang 13, nr. 5 vindt u de Regels voor winterbanden en sneeuwkettingen in het buitenland.

Belastingtechnisch auto van de zaak. De aanschafkosten zijn aftrekbaar van de winst. De btw is ook aftrekbaar, maar als u het forfait niet gebruikt (dus u berekent het werkelijke privégebruik voor de aftrek), mag u de btw over het privédeel niet aftrekken. De bijtelling blijft hetzelfde, want daarvoor is de catalogusprijs bepalend en niet de extra winterbanden.

In Nederland zijn winterbanden niet verplicht. Bereid u bij verwachte winterse omstandigheden (ijzel, ijs, sneeuw of sneeuwmodder) goed voor op de regels van het land dat u bezoekt.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01