BEVEILIGING - WACHTWOORDEN - 24.04.2023

Is een aparte wachtwoordmanager te prefereren?

Een heleboel mensen gebruiken de ingebouwde wachtwoordmanager van hun browser om wachtwoorden te laten onthouden. Volstaat dat of is een aparte wachtwoordmanager beter?

Ingebouwd in de browser

Zowel Microsoft Edge (edge://settings/passwords) als Google Chrome (chrome://settings/passwords) kunnen automatisch wachtwoorden opslaan. De browser vult deze dan voor u in als u de website opnieuw bezoekt. Als u een nieuw wachtwoord nodig heeft, wordt er zelfs meteen een willekeurig sterk wachtwoord gegenereerd, dat u ook het beste kunt gebruiken in plaats van zelf iets te verzinnen. Deze functie is standaard actief, dus veel mensen gebruiken dit om al hun wachtwoorden bij te houden. Maar er bestaan ook aparte wachtwoordmanagers: bieden deze geen extra voordelen?

Ruimere beschikbaarheid

Als u uw wachtwoorden beheert in uw browser, dan kunt u deze alleen gebruiken in deze browser en op de toestellen waarop dezelfde browser is geĂŻnstalleerd. Als u de wachtwoorden in een andere browser wilt gebruiken, of wilt gebruiken om op een andere app in te loggen, dan is dat niet mogelijk, of u moet de wachtwoorden zelf knippen en plakken, maar dat is niet echt handig. Met een aparte wachtwoordmanager kunt u al uw wachtwoorden laten onthouden en deze ook invullen in al uw toepassingen.

Betere beveiliging

Het is niet alleen van belang dat u een sterk wachtwoord heeft, u moet ook opletten dat het wachtwoord op geen enkele manier onderschept wordt bij het invullen. Een aparte wachtwoordmanager beschermt u tegen mogelijke keyloggers die wachtwoorden en andere informatie kunnen stelen als u deze zelf intypt via het toetsenbord. Sommige wachtwoordmanagers waarschuwen u voor mogelijke phishingpogingen op onbetrouwbare websites of waarschuwen u als u bij de aanmaak van een nieuwe account een zelfgekozen wachtwoord zou willen gebruiken dat al ergens op het internet gelekt is.

Beter beheer

Als u tientallen of honderden wachtwoorden heeft, dan helpt een wachtwoordmanager u om al deze accountinformatie te beheren. U kunt uw accounts indelen in verschillende groepen (professioneel, winkelen, enz.), werkgerelateerde en persoonlijke accounts strikt gescheiden houden, of één enkel account, bijv. een Amazon-account, zo instellen dat deze zowel op de Belgische als de Nederlandse website werkt.

Extra functies

Een wachtwoordmanager biedt meestal ook een beveiligde digitale kluis aan. Daarin kunt u vertrouwelijke persoonlijke gegevens, uw creditcardgegevens of notities (bijv. antwoorden op beveiligingsvragen, licentiecodes, enz.) bijhouden. Ook deze vertrouwelijke informatie kan gesynchroniseerd worden tussen uw verschillende toestellen. Als u met het hele gezin dezelfde wachtwoordmanager gebruikt, kunt u ook uw wachtwoorden op een veilige wijze tijdelijk of permanent delen met uw gezinsleden.

Goede wachtwoordmanagers?

Als gratis wachtwoordmanager is Bitwarden ( https://bitwarden.com ) een goede keuze. De betaalde wachtwoordmanager Dashlane ( https://www.dashlane.com - vanaf € 2,75/maand) is wat sneller in gebruik en is nog nooit gekraakt. Als u nog twijfelt: het is beter om ten minste de ingebouwde wachtwoordmanager van uw browser te gebruiken dan om er helemaal geen te gebruiken.

Gebruik bij voorkeur een aparte wachtwoordmanager: deze is breder inzetbaar en biedt betere beveiligingsopties en geavanceerde functies. De wachtwoordbeheerder in uw browser is wat beperkter, maar in ieder geval beter dan zelf lijstjes bijhouden.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01