STAGE - 26.04.2023

Nieuw: het stagepact mbo

In februari werd het zogenaamde ‘stagepact mbo’ ondertekend door minister Dijkgraaf van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en een vertegenwoordiging van jongerenorganisaties, werkgevers en vakbonden. Wat staat er in dat stagepact?

Afspraken over begeleiding en voorwaarden. In het stagepact mbo staan afspraken die de ondertekenaars hebben gemaakt om ervoor te zorgen dat alle studenten een stage of leerbaan krijgen met uitstekende begeleiding en randvoorwaarden, waaronder een passende vergoeding voor de stage.

Een verplichting voor het leerbedrijf?

Niets moet ... Kort gezegd: u moet niets, behalve u aan de wet houden uiteraard. Discrimineren mag bijv. dus niet. De school zal zich echter aan de gemaakte afspraken willen houden. Tip.  Bespreek de verwachtingen van de school en maak afspraken die bij u en uw onderneming passen.

Vier doelen van het stagepact mbo

Er staan vier doelen in het stagepact omschreven.

  1. Verbeteren van de stagebegeleiding. Voor een goede stage is het belangrijk dat de stagiair zowel door u als door de stagebegeleider van school goed begeleid wordt. Enkele tips:
  • wijs iemand binnen uw bedrijf aan als stagebegeleider;
  • maak afspraken met de school over het aantal contactmomenten;
  • bespreek de werkzaamheden die u de stagiair wilt laten doen.
  1. Uitbannen van stagediscriminatie. In de praktijk blijken sommige scholieren gediscrimineerd te worden en vinden zij geen aan stageplaatsen. In het stagepact mbo is hiervoor een aanpak afgesproken. Let op.  Als leerbedrijf moet u de stagiair accepteren die de school u aandraagt.
  2. Voldoende stageplaatsen. Het is voor veel sectoren van groot belang om in de toekomst goede werknemers te krijgen. Voldoende stageplaatsen zijn hiervoor noodzakelijk. Het enige wat u daaraan kunt doen, is uw onderneming als leerbedrijf aanmelden.
  3. Bieden van een passende vergoeding. Veel mbo-studenten krijgen geen vergoeding en moeten zelf bijv. de reiskosten betalen. Let op.  Vanaf 2023 is een dekkende onkostenvergoeding verplicht en komt er een stagevergoeding. De partijen die het stagepact ondertekend hebben, gaan over deze stagevergoeding nog afspraken maken.

De praktijk

Verdiepen. Het stagepact mbo en de kamerbrief hierover kunt u downloaden en bestuderen. Tip.  U kunt de vier doelen van het Stagepact echter ook in alle openheid met de school bespreken en met hen afspraken maken over met name de begeleiding, de onkostenvergoeding en de stagevergoeding.

Op https://www.tipsenadvies.nl , Download Zone, jaargang 29, nr. 4 vindt u:• Stagepact mbo• Kamerbrief stagepact mbo

Maak een stageovereenkomst. Laat de stagiair een stageovereenkomst ondertekenen. Let wel op dat het niet toch een arbeidsovereenkomst is. Daarvan is sprake als er arbeid wordt verricht, u daar loon voor betaalt en er een gezagsverhouding is. Tip.  Zorg dat de werkzaamheden vooral tot doel hebben om ervaring op te doen en kennis uit te breiden en dat alles gericht is op de opleiding. Laat de student niet zelfstandig werken of ter vervanging van een medewerker. Betaal bij voorkeur een vergoeding ter dekking van de kosten van de student en geen uurtarief.

Bespreek met de school de werkzaamheden die de stagiair moet gaan verrichten om kennis op te doen en welke onkosten- en stagevergoeding u denkt aan te gaan bieden. U moet de aangedragen stagiair accepteren.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01