Alle domeinen

2023 - April

FACTUUR EN BTW - 26.04.2023

Verzendkosten op de factuur, welk btw-tarief?

Stel, u moet een bestelling naar een klant versturen. Hiervoor brengt u verzendkosten in rekening. Als deze bestelling meerdere btw-tarieven kent, welk btw-tarief geldt er dan voor deze verzendkosten?

HUWELIJKSVERMOGENSRECHT - 26.04.2023

Wanneer en hoe kan het alimentatiebedrag uit een echtscheidingsconvenant toch worden gewijzigd?

In het echtscheidingsconvenant kunnen afspraken worden gemaakt over de alimentatie. Ook kan er een (beperkt) niet-wijzigingsbeding worden opgenomen. Desondanks kan de afspraak daarna soms toch worden gewijzigd.

ADMINISTRATIE - 26.04.2023

CSRD-rapportageplicht komt eraan: welke actie is er nodig?

Ondernemingen zijn binnen afzienbare termijn verplicht om te rapporteren over niet-financiële informatie, zoals vastgelegd in de CSRD. Wat houdt dit in voor uw organisatie en wanneer dient u actie te ondernemen?

ERFRECHT - 26.04.2023

Kindsdelen worden bij hertrouwen vaak direct opeisbaar: wat regelen en bewaken in een langstlevende testament?

In een langstlevende testament staat vaak dat de kindsdelen opeisbaar worden als de langstlevende ouder hertrouwt. De kinderen hoeven dan niet te wachten totdat de langstlevende overlijdt. Hoe kan dat anders worden geregeld?

WERKWIJZE BELASTINGDIENST - 26.04.2023

Vanaf 1 juni 2023 ontvangt u geen acceptgiro’s meer van de Belastingdienst

Per 1 juni 2023 verdwijnt de acceptgiro als mogelijkheid om belasting of toeslagen (terug) te betalen. Om deze reden is de Belastingdienst gestopt met het sturen van acceptgiro’s. In plaats daarvan ontvangt u voortaan brieven met betaalinformatie waarin precies staat hoe u kunt betalen.

PERSONEELSBELEID - 26.04.2023

Niet overreageren bij een melding van grensoverschrijdend gedrag: waar ligt de balans?

Met de toenemende aandacht voor grensoverschrijdend gedrag krijgen steeds meer werkgevers te maken met zo’n melding. Als goed werkgever moet u hier natuurlijk op reageren, maar overreageren helpt niet. Waar ligt de balans?

STAGE - 26.04.2023

Nieuw: het stagepact mbo

In februari werd het zogenaamde ‘stagepact mbo’ ondertekend door minister Dijkgraaf van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en een vertegenwoordiging van jongerenorganisaties, werkgevers en vakbonden. Wat staat er in dat stagepact?

PERSONEEL - 26.04.2023

Spelregels voor inzage in de e-mailbox bij tijdelijke afwezigheid van de werknemer

Uw werknemer gaat op vakantie en heeft misschien wel belangrijke berichten in zijn inbox zitten. Graag zou u willen kijken, maar u weet dat u dit niet zomaar mag doen. Wat zijn de spelregels hier ook alweer voor?

ONTSLAG - 26.04.2023

Volgens de rechter moet hij terugkomen op de werkvloer

Na een conflict met collega’s heeft u een medewerker op non-actief gesteld, maar van de rechter moet u hem weer te werk stellen. Maar dat betekent problemen op de werkvloer, ook omdat collega’s niet meer met hem willen werken. Wat nu?

OPROEPKRACHTEN - 26.04.2023

Urenomvang voor een oproepkracht

Als werkgever moet u een oproepkracht jaarlijks een aanbod doen voor een vaste urenomvang. Hoe zit het als de werknemer het aanbod afwijst en daar later op terugkomt? Wat zei de rechter daar nu over?

EINDE ARBEIDSOVEREENKOMST - 26.04.2023

Is een vaststellingsovereenkomst zonder handtekening van de werknemer toch geldig?

Wanneer u afscheid neemt van een werknemer en de afspraken vastlegt in een vaststellingsovereenkomst, moeten beide partijen deze tekenen. Is dat altijd zo?

LOONHEFFINGEN - 26.04.2023

Handboek Loonheffingen 2023 is vernieuwd

Het Handboek Loonheffingen (tweede versie 2023) van de Belastingdienst is er. Maar er zijn wijzigingen. Wat moet u weten?

VERGOEDINGEN - 26.04.2023

Schade aan persoonlijke eigendommen?


EINDE ARBEIDSOVEREENKOMST - 26.04.2023

Ontslag uit frustratie, kunt u dat zomaar accepteren?

Uw werknemer stuurt u een e-mail waarin hij zijn frustraties uit en schrijft: “Bij dezen dien ik mijn ontslag in”. Mag u hem aan zijn woord houden en de ontslagname accepteren? Waar moet u op letten in deze situatie? Wat overkwam een collega?

OUDERSCHAPSVERLOF - 26.04.2023

Kunt u een verzoek om ouderschapsverlof weigeren?

Sinds 2022 hebben ouders in het eerste levensjaar van het kind recht op negen weken betaald ouderschapsverlof. Maar hoe werkt dat binnen uw bedrijf? Zijn er uitzonderingen op dit recht of moet de werkgever dit verzoek altijd inwilligen?

REISKOSTENVERGOEDING - 26.04.2023

Reiskostenvergoeding 2023 weliswaar verhoogd, maar nog te laag? Wat kunt u daarmee?

Zoals u weet, is de onbelaste reiskostenvergoeding per 2023 verhoogd, maar dekt dat de lading? Uit onderzoek van de Vereniging Zakelijke Rijders niet. Wat kunt u daarmee? Mag u meer vergoeden per kilometer?

VERZEKERINGEN - 26.04.2023

Is uw trekker verzekerd bij gebruik tijdens evenementen?

Een trekker is verzekerd voor het doel waardoor deze gebruikt wordt, bijv. voor agrarische werkzaamheden en/of loonwerk. Maar hoe zit het met het gebruik van uw trekker tijdens evenementen? Bent u daar ook voor verzekerd?

BOER EN BEDRIJF - 26.04.2023

Actief landbouwer voor ontvangen GLB-subsidies

Wilt u GLB-subsidies? Dan moet u voldoen aan de definitie ‘actief landbouwer’. Vanaf 2023 geldt er een versoepeling. Hierdoor is een KvK-inschrijving niet altijd verplicht of is een accountantsverklaring niet altijd nodig. Wat is hier belangrijk?

BURENRECHT - 26.04.2023

Bomen binnen de verboden afstand mogen blijven staan

Bomen mogen niet binnen de verboden afstand van twee meter van de erfgrens worden geplant. De buurman kan dan eisen dat ze worden verwijderd. Maar wat als er voor bomen een herplantplicht geldt? Mag dat dan wel op dezelfde plek?

BOER EN BEDRIJF - 26.04.2023

Aandachtspunten Gecombineerde Opgave 2023

U kunt uw Gecombineerde Opgave (GO) indienen tot en met 15 mei 2023. Hiervoor moet u eerst in Mijn percelen uw percelen actualiseren en uw landschapselementen intekenen. Wat zijn de belangrijkste aandachtspunten?

ENERGIE - 26.04.2023

Verhoging forfait particuliere zonnepaneelhouders

Particulieren die met zonnepanelen stroom opwekken en terugleveren, worden voor de btw gezien als ondernemer en moeten btw-aangifte doen. De verschuldigde btw is een forfait en dat is nu verhoogd. Hoe zit dat?

APPARTEMENTSRECHTEN - 26.04.2023

Welk rendement heeft een reserve in de VvE?

Als u eigenaar bent van een appartement, bent u automatisch ook lid van de Vereniging van Eigenaars (VvE). Uw aandeel in de reserves van de VvE moet u in uw belastingaangifte opgeven in box 3. Maar als spaargeld of als belegging?

RECHT VAN DE BOUW - 26.04.2023

Wanneer hoeft een meerwerkfactuur niet te worden betaald?

Voor noodzakelijke aanpassingen in het werk kan een aannemer meerwerkkosten in rekening brengen. Maar dat kan alleen onder bepaalde voorwaarden. Wat staat daarover in de wet? Waar moet rekening mee worden gehouden?

EIGENDOMSRECHTEN - 26.04.2023

Overdracht onverdeeld aandeel woning tussen partners

Het komt voor dat partners voor het verbouwen of verduurzamen van hun woning een (hypothecaire) lening afsluiten. Als daarvoor het inkomen van beide partners nodig is en de woning van een van hen is, eist de bank dat zij beiden eigenaar worden.

HUUR EN VERHUUR - 26.04.2023

Het nieuwe model ROZ middenstandsbedrijfsruimte

De modellen huurovereenkomsten van de ROZ worden veel gebruikt. Na tien jaar is het model voor winkel- en horecabedrijfsruimte (middenstandsbedrijfsruimte) aangepast. Wat is er veranderd voor nieuwe huurovereenkomsten?

APPARTEMENTSRECHTEN - 26.04.2023

Als de appartementskoper een intentieverklaring nodig heeft

Een van de twee leden van de VvE heeft een potentiële koper gevonden voor zijn appartement. De aspirant-koper heeft een intentieverklaring van het andere lid nodig om de financiering rond te krijgen, maar deze weigert. Wat dan?

FINANCIERING - 26.04.2023

Waar moet u op letten bij een bouwdepot?

Wat zijn de ins en outs van het bouwdepot? Waar moet u rekening mee houden?

RUIMTELIJKE ORDENING - 26.04.2023

Een vergunning van rechtswege? De aanvraag is leidend!

Blijkt uit een aanvraag om een omgevingsvergunning dat de aanvraag ziet op een kantoorgebouw, terwijl dit niet past in het bestemmingsplan, dan kan de vergunning niet van rechtswege ontstaan. Dit besliste de Raad van State onlangs.

HUUR EN VERHUUR - 26.04.2023

Waarschuwingsplicht verhuurmakelaar

In een huurovereenkomst komen soms bepalingen terecht die een rechterlijke toets niet kunnen doorstaan: nietige bedingen. Moet een makelaar dan waarschuwen?

OVERDRACHTSBELASTING - 26.04.2023

Belastingdienst biedt tegemoetkoming overdrachtsbelasting

Als de economische eigendom van een woning nog voor de juridische eigendom verkregen wordt, geldt het hoge tarief van de overdrachtsbelasting. De Belastingdienst biedt een oplossing waar dit onbedoeld duur uitpakt.

IN DE KIJKER - 26.04.2023

Wat als bij een bouwplan de perceelsgrenzen afwijken van de verkooptekening: aannemer dan niet aansprakelijk?

Bij een bouwplan kunnen de grenzen van een perceel afwijken van de verkooptekening. Hoe kan een aannemer aansprakelijkheid voorkomen? Wat moet daarvoor zowel in de overeenkomst als op de verkooptekening worden vermeld?

FINANCIERING - 26.04.2023

Studieschuld en een hypotheek afsluiten, hoe zit dat?

Studieschulden (DUO) tellen mee bij het afsluiten van een hypotheek. Met een studieschuld is minder hypotheek mogelijk. Er zijn in principe twee regelingen. Welke regeling toegepast wordt, hangt af van de terugbetalingsregels.

FINANCIERING - 26.04.2023

Hoe verduurzamen financieren?


VERVOER - AUTO - 24.04.2023

Het juiste moment voor een EV?

Enkele voordelen van een elektrisch voertuig (EV) worden de komende jaren afgebouwd. Waar kunt u nagaan of elektrisch rijden voordelig blijft?

E-MAIL - E-MAILGEBRUIK - 24.04.2023

Minder afleiding door e-mail

Binnenstromende e-mailberichten zorgen vaak voor te veel afleiding. Hoe kunt u dat vermijden?

BEVEILIGING - WACHTWOORDEN - 24.04.2023

Is een aparte wachtwoordmanager te prefereren?

Een heleboel mensen gebruiken de ingebouwde wachtwoordmanager van hun browser om wachtwoorden te laten onthouden. Volstaat dat of is een aparte wachtwoordmanager beter?

SOFTWARE - BROWSER - 24.04.2023

Hoe spaart u de batterij van uw laptop?

De gebruiksduur van uw laptop staat of valt met de batterijstatus. Met enkele eenvoudige handelingen kunt u een groot verschil maken.

SOFTWARE EN WEBDIENSTEN - CHAT - 24.04.2023

Voer uw WhatsAppgesprekken zo veilig mogelijk

WhatsApp is op zich al veilig: het biedt standaard end-to-endversleuteling van berichten, zodat deze alleen gelezen kunnen worden op het toestel van de ontvanger(s). Kunt u uw gesprekken nog extra beveiligen?

SOFTWARE - ONLINE OPSLAG - 24.04.2023

Al uw cloudaccounts op één plek verzameld

Misschien gebruikt u meerdere clouddiensten voor de online opslag van uw bestanden. Biedt een overkoepelende tool u dan een beter overzicht?

LOON - 24.04.2023

Nieuw minimumloon per 1 juli 2023

De minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft bekendgemaakt dat het minimumloon met ingang van 1 juli 2023 wordt verhoogd met 3,123% (afgerond 3,13%).

WERKWIJZE BELASTINGDIENST - 21.04.2023

Behandeling bezwaarschriften en opleggen aanslagen inzake box 3 aangehouden

Staatssecretaris Van Rij (Fiscaliteit en Belastingdienst) heeft bekendgemaakt dat de behandeling van bezwaarschriften tegen de belastingheffing in box 3 wordt stopgezet totdat de Hoge Raad hierover een uitspraak heeft gedaan. Hetzelfde geldt voor het opleggen van definitieve aanslagen met box 3-inkomen dat uit meer bestaat dan banktegoeden.

ENERGIE - 19.04.2023

Per 1 juni 2023 nieuwe regels voor boetes bij tussentijds beëindigen energiecontract

Als de energieprijzen sterk dalen, kan het voordelig zijn om uw bestaande energiecontract op te zeggen en de boete voor lief te nemen. Omdat de energiebedrijven dan met duur ingekochte energie blijven zitten, worden per 1 juni 2023 de boetes bij tussentijdse beëindiging van energiecontracten door consumenten aangepast.

CORONAMAATREGELEN - 17.04.2023

Reageer voor 6 mei om intrekking betalingsregeling coronaschuld te voorkomen

Heeft u een betaalachterstand inzake openstaande belastingschulden door corona, dan heeft u tot 6 mei de tijd om op een eerder ontvangen brief van de Belastingdienst te reageren, want eind mei wordt de betalingsregeling bij het uitblijven van een reactie ingetrokken.

AANGIFTE INKOMSTENBELASTING - 17.04.2023

Bericht gehad om aangifte te doen voor 1 mei 2023, uitstel aanvragen?

Indien u een uitnodiging heeft gehad van de Belastingdienst voor het doen van de aangifte inkomstenbelasting, moet deze voor 1 mei 2023 ingediend zijn, tenzij u of uw adviseur uitstel aanvraagt. Wat moet u weten?

WOZ - 17.04.2023

WOZ-waarde aanvechten, zelf doen of uitbesteden?

Als het goed is, heeft u uw nieuwe WOZ-waarden weer ontvangen. Als deze in uw ogen te hoog zijn, kunt u zelf in bezwaar en beroep gaan of dit aan een derde overlaten. Dat kan zelfs via no cure, no pay. Wat kunt u doen als u liever zelf aan de slag wilt?

MOTORRIJTUIGENBELASTING - 17.04.2023

Oppassen met geschorst kenteken inzake de motorrijtuigenbelasting als u uw auto een tijdje niet gebruikt

Als u een auto langere tijd niet gebruikt, kunt u het kenteken laten schorsen. U hoeft dan tijdelijk geen mrb te betalen. Pas dan wel goed op, want u mag de auto dan ook niet gebruiken. Waar moet u op letten?

ERF- EN SCHENKBELASTING - 17.04.2023

Kindsdeel erfenis ouder niet zomaar eerder uitbetalen

Bij overlijden van een van de ouders hebben de kinderen recht op hun kindsdeel. Dit is meestal pas opeisbaar bij overlijden van de langstlevende ouder. Als men dit kindsdeel eerder wil uitbetalen, kan dat vervelende gevolgen hebben.

CORONAMAATREGELEN - 17.04.2023

Achterstand terugbetalen coronabelastingschulden?

Heeft u tijdens de coronacrisis belastingschulden opgebouwd en loopt u achter met het terugbetalen hiervan, dan heeft de Belastingdienst belangrijk nieuws voor u.

BTW-AANGIFTE - 17.04.2023

Btw-aangifte doen als de administratie nog niet up-to-date is

Om de btw-aangifte op tijd te kunnen indienen, wordt er nog weleens een nihilaangifte (nulaangifte) gedaan. Vaak met de bedoeling om dit in het volgende aangiftetijdvak weer te herstellen. Is dat wel de juiste manier?

BELASTINGBOETE - 17.04.2023

Wanneer maximale aangifteverzuimboete?


INKOMSTENBELASTING - 17.04.2023

Vertraging box 3-stelsel rendement vermogen


JAARREKENING - 17.04.2023

Een teveel aan liquiditeiten in uw onderneming verplicht naar privé

U kunt ervoor kiezen om in uw onderneming veel liquiditeiten aan te houden en deze niet over te boeken naar uw privérekening. Kan de Belastingdienst hier toch bezwaar tegen maken? Wat speelde er onlangs bij de rechter?

personeel - 14.04.2023

Verkeersboetes en loonbelasting


INKOMSTENBELASTING - 14.04.2023

Niet-verhuurde woning biedt geen rendement


ARBEIDSRELATIES - 14.04.2023

Zzp’er of dienstbetrekking, de stand van zaken

In 2016 is de Verklaring arbeidsrelatie komen te vervallen. Sindsdien werken we met modelovereenkomsten van opdracht. Op basis hiervan zou zekerheid verkregen kunnen worden voor de opdrachtgever. Maar wat is anno 2023 de stand van zaken?

BTW - 14.04.2023

Verscherpt toezicht op digitale platforms

De Europese Commissie is al geruime tijd bezig om btw-fraude te bestrijden. Zo geldt er op grond van de Richtlijn DAC7 vanaf 1 januari 2023 verscherpt toezicht voor digitale platforms. Wat moet u hierover weten?

BESLOTEN VENNOOTSCHAP - 14.04.2023

Waarom is een holdingstructuur interessant voor u?

Als u onderneemt met één enkele BV, dan heeft dit fiscaal en juridisch nadelen. Het creëren van een holdingstructuur is dan vaak aan te raden. Waarom is dat? Op welke manier kan zo’n structuur het beste tot stand worden gebracht?

DIRECTEUR-GROOTAANDEELHOUDER - 14.04.2023

Meer duidelijkheid over de vrijwilligersregeling

Als ondernemer bent u wellicht bestuurder van een vrijwilligersorganisatie of doet u zelf vrijwilligerswerk. De staatssecretaris van Financiën heeft onlangs Kamervragen over de fiscale vrijwilligersregeling beantwoord. Hoe ziet de regeling er nu uit?

DIRECTEUR-GROOTAANDEELHOUDER - 14.04.2023

Uw auto van de zaak overdragen naar privé?

Als u een auto van uw BV gebruikt voor privéritten, wordt u geconfronteerd met een bijtelling voor dit privégebruik. Deze bijtelling kan zeer aanzienlijk zijn. Is het dan niet aantrekkelijker om deze auto privé over te nemen van uw BV?

PERSONEEL - 14.04.2023

Carpoolen goed geregeld

Met een nog steeds vrij hoge brandstofprijs is voor uw werknemers carpoolen wellicht financieel aantrekkelijker. Maak daarbij goede afspraken en documenteer op wiens verzoek dat carpoolen plaatsvindt: de werkgever of de werknemer.

FISCOTIP - 14.04.2023

Hoge lening bij eigen BV op tijd aflossen

Leent u meer dan € 700.000 van uw BV, dan wordt het meerdere vanaf 2023 belast als fictief inkomen in box 2. De eerste peildatum is 31 december 2023. U heeft dus nog even de tijd om - indien gewenst - uw lening onder het maximum te krijgen.

BESLOTEN VENNOOTSCHAP - 14.04.2023

Innovatiebox ook voor uw onderneming?

Onlangs werd duidelijk dat de zogenaamde ‘innovatiebox’ met name wordt gebruikt door grotere ondernemingen. Het MKB weet deze fiscale regeling nauwelijks te vinden. Hoe kan uw onderneming profiteren van de innovatiebox?

ENERGIE - 13.04.2023

Meer duidelijkheid over toepassing van het btw-nultarief bij zonnepanelen

Zoals bekend, is vanaf 1 januari 2023 het btw-tarief voor de levering en installatie van zonnepanelen op of bij een woning 0%. Op verzoek van de Vereniging Eigen Huis heeft de Belastingdienst meer duidelijkheid gegeven over de toepassing van het btw-nultarief bij zonnepanelen.

HANDELSNAAM - 13.04.2023

Het Predicaat Koninklijk of Predicaat Hofleverancier voor uw onderneming?

Stel, uw onderneming bestaat binnenkort 100 jaar. Tijd voor een feestje. Maar wordt het ook niet eens tijd voor een Koninklijke onderscheiding? Wanneer komt u in aanmerking voor het Predicaat Koninklijk of Predicaat Hofleverancier?

RECHT - 13.04.2023

Ex-partner veroordeeld tot medewerking aan verkoop woonhuis

Als samenwoners uit elkaar gaan en samen eigenaar zijn van het woonhuis, kan er worden afgesproken om het pand te verkopen. Ze hebben er beiden belang bij dat dit zo snel mogelijk wordt geregeld. Wat als een van hen dit traineert?

WET- EN REGELGEVING - 13.04.2023

“Mag mijn accountant mijn stukken achterhouden?”

U heeft een verschil van inzicht met uw accountant/administratiekantoor en u heeft daarom enkele nota’s niet betaald. U wilt overstappen naar een ander kantoor, maar hoe krijgt u uw stukken terug als uw accountant afgifte weigert?

HYPOTHEEK - 13.04.2023

Door fout gaat oversluiten hypotheek niet door: wat met de advieskosten?

Door een fout van de adviseur is er geen hypothecaire geldlening tot stand gekomen. Volgens de adviseur kan de klant de advieskosten als fiscale aftrekpost opgeven. Wat is hierover nu beslist door het Kifid?

ZAKELIJK - PERSONEEL - 13.04.2023

De flexibele werkweek

Fulltime werken raakt minder in trek, zeker bij jongere generaties. Welke mogelijkheden en verplichtingen kent de wet op het gebied van flexibele werktijden?

BEVEILIGING - VARIA - 13.04.2023

Is uw oudere toestel nog veilig?

U werkt nog met een oude pc, smartphone of tablet. Is zo’n toestel nog wel voldoende beveiligd om online te werken?

ZOEKEN - INTERNET - 13.04.2023

Helpt AI u om beter te zoeken op het web?

Generatieve AI, zoals ChatGPT, kan ook zorgen voor betere antwoorden bij zoektochten op het web. We geven een paar voorbeelden van waar zoeken met behulp van AI nu al mogelijk is.

GEZONDHEID - GEHEUGEN - 13.04.2023

Zo helpt u uw geheugen

Als zelfstandige of ondernemer moet u honderd-en-een zaken onthouden. Met deze online tools en tricks kunt u uw geheugen alvast een handje helpen.

WEBDIENSTEN & SOFTWARE - VARIA - 13.04.2023

Bespaar geld op uw online abonnementen

Meer en meer betaalde internetdiensten maken gebruik van een abonnementsformule. Wat kunt u doen om de kostprijs van deze abonnementen zo laag mogelijk te houden?

NASLAGWERKEN - ENCYCLOPEDIE - 13.04.2023

Is Wikipedia vandaag de dag nog wel relevant?

Iedereen heeft het over ChatGPT als de informatiebron bij uitstek. Maar wat mag u vandaag de dag dan nog verwachten van Wikipedia, dat onlangs een make-over kreeg?

BELASTINGDIENST - 07.04.2023

Brief Belastingdienst ontvangen over ineens betalen voorlopige aanslag 2023?

Ondernemers werden opgeschrikt door een brief van de Belastingdienst waarin deze stelt dat de restschuld van de voorlopige aanslagen inkomstenbelasting, vennootschapsbelasting en premies Zorgverzekeringswet 2023 ineens moet worden afgedragen. Maar de inhoud van deze brief is onjuist!

INKOOP - 06.04.2023

Wat is er vanaf 2023 veranderd bij het aankopen van alcoholhoudende dranken in een ander EU-land?

Het inkopen van alcoholhoudende dranken in andere landen van de EU kan interessant zijn. Er is echter iets veranderd met betrekking tot de procedures die u moet volgen. Wat betekent dit voor uw horecabedrijf?

PERSONEEL - 06.04.2023

Weer aan de slag met studenten en scholieren?

Als u deze zomer studenten en scholieren inhuurt, kunt u wellicht gebruikmaken van de scholieren- en studentenregeling. Welke voordelen heeft dat voor hen en voor u?

PERSONEEL - 06.04.2023

Ongeldig concurrentiebeding in tijdelijk arbeidscontract

Veel werkgevers hebben standaard een concurrentiebeding in hun tijdelijke arbeidscontracten staan. Zekerheid voor alles. Toch schuilt er een valkuil in het blindelings opnemen van zo’n beding. Hoe voorkomt u dat u hierin loopt?

CYBERCRIME - 06.04.2023

Wees alert op BEC-fraude


HUUR HORECAPAND - 06.04.2023

Jaarlijkse huurverhoging horecapand?

Is de huur(verhoging) van uw horecapand in het huurcontract gekoppeld aan de consumentenprijsindex (CPI)? Daarin zit ook onder andere een energiecomponent. U bent dan bij energieprijsstijgingen dubbel de klos. Wat kunt u doen?

ADMINISTRATIE - 06.04.2023

Uw zakelijke klant stopt met zijn bedrijf, maar wat met de rekeningen die hij nog aan u moet betalen?

U levert al jaren luxe borrelhapjes aan een collega-ondernemer, zodat hij deze zelf niet hoeft te maken. Nu hoort u dat hij stopt met zijn zaak vanwege personeelstekort en omdat hij de rekeningen niet meer kan betalen. Hoe komt u aan uw geld?

ZAKELIJK VERMOGEN - 06.04.2023

Wanneer bezit u duurzaam overtollige liquiditeiten?

Als u als horecaondernemer in de inkomstenbelasting in uw horecabedrijf duurzaam overtollige liquiditeiten bezit, moet u deze toerekenen aan privé. Maar wat is ‘duurzaam overtollig’, waar hangt dit van af en wat vond de rechter hiervan?

CORONAMAATREGELEN - 06.04.2023

Gebruikersheffing OZB restaurant ondanks coronasluiting?

Begin 2021 kon u uw restaurant vanwege corona niet openen. Maar is een aanslag gebruikersheffing onroerendezaakbelasting (OZB) dan wel gerechtvaardigd? Wat vond de rechter en waar hangt dit van af?

LOONADMINISTRATIE - 06.04.2023

Controleer uw tegemoetkomingen Wtl uiterlijk 1 mei 2023

Als u werknemers in dienst heeft waarvoor u recht heeft op een tegemoetkoming volgens de Wtl, heeft u over de hoogte ervan pas bericht ontvangen. Controleer dit goed, anders kan het u duur komen te staan. Wat vond de rechter hiervan?

SUBSIDIE - 06.04.2023

Ook in 2023 subsidie als u privé een elektrische auto aanschaft

Ook dit jaar is er weer subsidie beschikbaar voor de aanschaf van een elektrische auto. Hoeveel is dat? Wat zijn de voorwaarden en hoe vraagt u het aan? Heeft aanvragen wel zin of is de subsidie dan toch al op? Nee hoor, lees verder!

ONDERNEMING - 06.04.2023

Bedrijf verhuren kan fiscale voordelen opleveren

Als u uw bedrijf verhuurt, kunt u recht hebben op een aantal belangrijke, fiscale voordelen. In een paar rechterlijke uitspraken is hierover recentelijk meer duidelijkheid gegeven. Wat betekent dat? Wat kunt u ermee en wat levert het op?

BETALINGSVERKEER - 06.04.2023

Alternatieven voor acceptgiro die per 1 juni 2023 verdwijnt

Er wordt steeds minder gebruikgemaakt van de acceptgiro. Daarom stopt de acceptgiro per 1 juni 2023. Wat zijn de vervangende betaalmiddelen en wat moet u daarvan weten? Wat is een nieuwe betaalmethode?

WET- EN REGELGEVING - 06.04.2023

Ook voor uw bedrijfscorrespondentie gelden er regels

Voor uw bedrijfscorrespondentie geldt dat bepaalde informatie verplicht is om te vermelden. Let op, want voor sommige correspondenties gelden er speciale eisen. Wat moet u weten?

SUBSIDIE BV - 06.04.2023

De innovatiebox voor de BV: besparing vennootschapsbelasting als u innovatief actief bent

Maakt u als BV winst met innovatieve activiteiten, zoals software of receptuur, dan kunt u deze winst wellicht onderbrengen in de innovatiebox. Wat levert u dat op?

BELASTINGRENTE - 06.04.2023

Rente besparen op aanslagen inkomsten- en vennootschapsbelasting

Verwacht u over 2022 hogere winsten voor de inkomsten- of vennootschapsbelasting dan dat op de voorlopige aanslagen stond, dan kunt u belastingrente besparen door tijdig actie te ondernemen. Wat moet u doen?

PERSONEEL - 06.04.2023

Dring ziekteverzuim terug met verzuimgesprekken

Er zijn medewerkers die zich binnen zes maanden drie keer ziek melden en dan ook nog op een maandag. Hoe bespreekt u zoiets op een goede manier met uw werknemers? U bent immers geen dokter!

LOKALE HEFFINGEN - 06.04.2023

Vergunningaanvraag, hoeveel leges kost u dat?

Als u een vergunning nodig heeft voor de bouw van een pand, mag uw gemeente hiervoor leges heffen. Maar hoe weet u nu welk bedrag aan leges u verschuldigd bent? Wat als dit niet te controleren is? Wat vond de rechter?

CORONAMAATREGELEN - 06.04.2023

Brief Belastingdienst belastingschulden door corona, actie ondernemen?

U kreeg/krijgt een of meer brieven van de Belastingdienst inzake de afbetaling van coronabelastingschulden. Ziet u door de bomen het bos nog? Wat te doen?

AUTOMATISERING - 06.04.2023

Wat is de beste manier om uw data veilig op te slaan?

De hoeveelheid data die wordt opgeslagen, groeit naarmate de maatschappij digitaler wordt. Dit is niet anders in uw bedrijf, maar waar laat u al deze data en hoe zit het als het misgaat met de interne of externe opslag?

SUBSIDIES - 06.04.2023

Subsidieregeling Verduurzaming MKB (SVM) weer open

MKB-ondernemers kunnen sinds 1 april 2023 weer de SVM aanvragen voor verduurzamingsadvies en begeleiding bij de uitvoering daarvan.

HUUR EN VERHUUR - 06.04.2023

Hoge boetes bij illegale woningverhuur

Er worden door bestuursorganen, zoals gemeenten, steeds vaker hoge boetes opgelegd naar aanleiding van overtredingen in vastgoedgerelateerde zaken. Kan dat zomaar?

Cookiebeleid