Alle domeinen

2023 - Augustus

SUBSIDIES - 31.08.2023

Vanaf 1 september 2023 opnieuw RVU-subsidie (MDIEU) om te stoppen met werken

Met de Maatwerkregeling Duurzame Inzetbaarheid & Eerder Uittreden (MDIEU - https://www.cmweb.nl/117061/mdieu-zo-vraagt-u-subsidie-aan-voor-duurzame-inzetbaarheid ) worden sectoren ondersteund die investeren in duurzame inzetbaarheid. U kunt daarvoor subsidie krijgen. De regeling biedt ook subsidie voor uitkeringen voor vervroegde uittreding (RVU’s) aan werkgevers van werknemers die het niet tot de AOW-leeftijd volhouden en eerder willen stoppen, bijv. vanwege de zwaarte van het werk. Een voorwaarde is wel dat deze werkgevers naast het toepassen van de RVU’s tegelijkertijd investeren in duurzame inzetbaarheid.

PRIVÉ - 31.08.2023

Vraag zorg- of huurtoeslag voor 2022 uiterlijk 1 september 2023 aan

In de praktijk blijkt dat ruim een op de tien huishoudens met recht op zorgtoeslag of huurtoeslag deze niet aanvraagt. Veel mensen denken namelijk dat ze geen recht hebben op toeslagen, terwijl dit wel zo is.

SUBSIDIES - 30.08.2023

Aanvraag subsidie SDE++ mogelijk vanaf 5 september 2023

De SDE++-subsidie is erop gericht om investeringen voor het opwekken van hernieuwbare energie en andere CO2 -reducerende technieken te stimuleren. De subsidie is voor bedrijven en non-profitinstellingen. Wat moet u weten?

PERSONEEL - 30.08.2023

Kiest u voor een MVO-manager, geef deze dan een ruim en duidelijk mandaat

Zowel consumenten als zakelijke klanten vinden het steeds belangrijker dat hun leveranciers maatschappelijk verantwoord bezig zijn. Veel bedrijven gaan dan ook op zoek naar een MVO-manager. Wat is daarbij erg belangrijk?

ECHTSCHEIDING EN KINDEREN - 30.08.2023

Iedere ouder is aansprakelijk voor de kosten voor verzorging en opvoeding van hun minderjarig kind

Ouders zijn aansprakelijk voor de kosten voor verzorging en opvoeding van hun minderjarige kind. Dat geldt ook voor de kosten voor medische behandelingen. Wat als de ouders zijn gescheiden en het kind bij de andere ouder woont?

TESTAMENT - 30.08.2023

Niet aan verplichtingen van legaat in testament voldaan?

Bij testament kan een legaat worden toegekend. Door de erflater kunnen aan het legaat verplichtingen worden verbonden. Wat als hieraan niet wordt voldaan? Kan het legaat dan worden gewijzigd of zelfs worden opgeheven?

studiekosten - 30.08.2023

Studietoelage kinderen dga

De Belastingdienst heeft een kennisgroepstandpunt gepubliceerd over de studietoelage aan kinderen van een dga.

verliesverrekening - 30.08.2023

Overdracht aandelen vennootschap met latente verliezen

Om de handel in verlieslichamen te bestrijden is artikel 20a van de Wet op de vennootschapsbelasting 1969 in het leven geroepen. Voor Hof Amsterdam stond de vraag centraal of onder een verlies in de zin van deze bepaling ook een latent verlies is te begrijpen.

auto - 30.08.2023

Een kijkje in de keuken van de autobelastingen

Adviseurs kunnen wel van alles bedenken voor hun klanten, maar uiteindelijk zijn deze toch afhankelijk van wat de inspecteur daarvan vindt. Het is dan ook erg fijn dat er tegenwoordig regelmatig standpunten van de diverse kennisgroepen van de Belastingdienst worden gepubliceerd.

pro rata - 30.08.2023

Kredietverlening telt mee voor de pro rata-aftrek btw

Het verstrekken van financieringen aan andere ondernemingen is een voor de btw vrijgestelde prestatie. Dat kan gevolgen hebben voor de aftrek van btw.

Casus


internationaal - 30.08.2023

Grensoverschrijdend telewerken vanaf 1 juli 2023

Nederland heeft voor thuiswerkende grensarbeiders met andere lidstaten een Kaderovereenkomst telewerken gesloten. De overeenkomst is op 1 juli 2023 in werking getreden.

ondernemer - 30.08.2023

Hobbyondernemers de klos?

Sinds 1 januari 2023 moeten digitale platforms vanuit de EU informatie bijhouden over de verkopers, die hierdoor als ondernemer kunnen worden aangemerkt.

overlijden - 30.08.2023

Partnertarief voor ongehuwde ex-partners?

Voor schenkingen en erfrechtelijke verkrijgingen wordt het verschuldigde belastingtarief bepaald door de hoogte van de verkrijging en de relatie tussen de schenker of erflater en de verkrijger.

borgstelling - 30.08.2023

Borgstelling leidt tot belaste afkoop pensioen

Bij niet-reguliere afwikkeling van een pensioen of lijfrente bij een eigen vennootschap is er sprake van een belaste afkoop bij de dga.

eigen woning - 30.08.2023

Geen aflossingsverplichting, geen renteaftrek

Niet elke geldlening voor een eigen woning is een eigenwoningschuld in de zin van de Wet inkomstenbelasting 2001. De lening moet onder andere minimaal annuïtair in maximaal 360 maanden helemaal afgelost worden.

btw-aftrek - 30.08.2023

Btw op aankoop Porsche niet aftrekbaar

Alleen btw-ondernemers kunnen recht hebben op een teruggave van btw.

koersverschil - 30.08.2023

Valutaverlies op bedrijfsmiddel telt pas na levering

Zolang een bedrijfsmiddel niet is geleverd of volledig is afbetaald, mag een vennootschap een valutakoersverschil met betrekking tot dat bedrijfsmiddel niet aftrekken.

afschrijving - 30.08.2023

Beperkte afschrijving over de aanschaf van zonnepanelen?

Al enkele jaren is er in de belastingadviespraktijk onduidelijkheid over de hoogte van de afschrijvingen over de waarde van de zonnepanelen die op een (bedrijfs)gebouw worden geplaatst. De afschrijvingsregels voor een gebouw zijn namelijk beperkter dan de afschrijvingsregels voor overige bedrijfsmiddelen.

lijfrenteaftrek - 30.08.2023

Ruimere lijfrentepremieaftrek met ingang van 1 januari 2023

De Wet toekomst pensioenen is op 1 juli 2023 ingegaan. Daarin wordt geregeld dat, met terugwerkende kracht vanaf 1 januari 2023, de lijfrentepremieaftrek wordt verruimd.

VERVOER - VARIA - 28.08.2023

Fietsend naar het werk

Minder met de auto en meer met de fiets naar het werk is voordelig voor werkgevers, werknemers en het milieu. De overheid biedt enkele stimulerende regelingen.

VERVOER - KAARTEN & ROUTES - 28.08.2023

Google My Maps versus Google Maps

Google Maps kent u, maar Google My Maps, met zijn gepersonaliseerde kaarten, is veel minder bekend. Wij testten de mogelijkheden voor u uit.

COMPUTER - RANDAPPARATUUR - 28.08.2023

Problemen met een externe harde schijf?

Het wordt aanbevolen om vaak genoeg een back-up te maken van uw harde schijf op een externe harde schijf. Maar wat moet u doen als deze externe harde schijf plots hapert?

ZOEKEN - VARIA - 28.08.2023

Google Lens: zoeken met uw camera

Een minder bekende app van Google is Google Lens. Welke handige toepassingen heeft deze beeldherkenningsapp?

E-MAIL - WEBMAIL - 28.08.2023

Nieuws van Gmail

Gmail blijft voor velen de favoriete e-mailapplicatie. Wat zijn de laatste nieuwtjes over Gmail?

INTERNETCONNECTIE - WIFI - 28.08.2023

Gratis wifi voor uw klanten: een goed idee?

Bijna al uw klanten hebben vandaag de dag een smartphone met internetverbinding op zak. Is gratis wifi in uw zaak of bedrijf dan een must?

BELASTINGDIENST - 23.08.2023

Belastingrente omhoog naar 6%

Sinds 1 juli 2023 is de belastingrente verhoogd. Het percentage voor de belastingrente is voor alle belastingen, behalve voor de vennootschapsbelasting en de bronbelasting waarvoor een ander percentage geldt, omhoog gegaan van 4 naar 6%.

ZAKELIJK - FINANCIEEL - 04.08.2023

Een nieuw pensioenstelsel

Met het aannemen van een nieuwe wet is de weg vrij voor vernieuwing van het pensioenstelsel. Waar vinden ondernemers, werkgevers en zzp’ers meer informatie?

E-MAIL - E-MAILGEBRUIK - 04.08.2023

Geef uw binnenkomende e-mail een apart kleurtje

Als u dagelijks veel e-mails ontvangt, verliest u al snel het overzicht. Hoe kent u een kleurtje toe aan bepaalde belangrijke berichten om deze beter te laten opvallen?

ZAKELIJK - WEBDIENSTEN & SOFTWARE - 04.08.2023

Uw contacten beheren met Clay?

Clay wil helpen om uw professionele en persoonlijke contacten beter te beheren. Interessant voor u? Wij testten deze tool voor u uit.

INTERNETCONNECTIE - WIFI - 04.08.2023

Vijf tips voor betere wifi

Heeft u last van een haperende wifiverbinding in uw bedrijf of woning? Met deze vijf tips lost u de problemen met uw draadloze connectie op.

ZOEKEN - INTERNET - 04.08.2023

Zeven tips om goed te zoeken in de nieuwe Bing met AI

De Bing-zoekmachine kan nu intelligenter zoeken dankzij de ingebouwde ChatGPT. Dat vraagt wel om een aangepaste manier om uw zoekopdracht te formuleren. Hier zijn zeven tips om de nieuwe manier van zoeken onder de knie te krijgen.

SOFTWARE & WEBDIENSTEN - PRINTEN - 04.08.2023

Vijf tips om duurzamer te printen

Printen u en uw medewerkers nog altijd facturen, offertes en andere documenten? Met deze vijf concrete tips maakt u uw zaak duurzamer.

Cookiebeleid