INTERNATIONAAL - 30.08.2023

Grensoverschrijdend telewerken vanaf 1 juli 2023

Nederland heeft voor thuiswerkende grensarbeiders met andere lidstaten een Kaderovereenkomst telewerken gesloten. De overeenkomst is op 1 juli 2023 in werking getreden.

Sociale zekerheid Vanwege de coronapandemie zijn de regels voor grensoverschrijdend telewerken en sociale zekerheid versoepeld. Sinds 1 juli 2023 gelden weer de normale Europese aanwijsregels. In de Kaderovereenkomst telewerken wordt een uitzondering gemaakt voor werknemers die tot 50% van de totale arbeidstijd in de woonstaat telewerken. Als er aan de voorwaarden wordt voldaan, leidt dit niet tot een wijziging van de toepasselijke socialezekerheidswetgeving. Werknemers die in hun woonland telewerken voor een in Nederland gevestigde werkgever, kunnen bij de Sociale Verzekeringsbank (SVB) om een uitzondering vragen volgens de Kaderovereenkomst. Uitvoeringsorganen van de lidstaten kunnen dan door middel van een vereenvoudigde procedure een zogeheten ‘artikel 16-overeenkomst’ sluiten. De belangrijkste voorwaarden daarvoor zijn: men is werknemer, men woont buiten Nederland, men werkt alleen voor een in Nederland gevestigde werkgever of werkgevers en men telewerkt tussen 25 en 50% van de totale werktijd in het woonland.

Uitzondering De uitzondering kan worden aangevraagd via de website van SVB. Tussen 1 juli 2023 en 1 juli 2024 kan men tot maximaal één jaar terug een uitzondering aanvragen. Voorwaarde is wel dat men in deze periode alleen in Nederland premies voor de sociale zekerheid betaalt. Vanaf 1 juli 2024 kan men tot maximaal drie maanden terug de uitzondering aanvragen. Ook hier is de voorwaarde dat men in deze periode alleen in Nederland premies voor de sociale zekerheid betaalt. De SVB geeft vervolgens een verklaring (ter bevestiging dat de wetgeving van de lidstaat, in casu Nederland, van toepassing is) af zonder dat er instemming nodig is vanuit de andere lidstaat die de Kaderovereenkomst heeft ondertekend.

Andere situatie Ook over de situatie dat een werknemer tijdelijk (maximaal 24 maanden) voor een Nederlandse werkgever vanuit een van de andere EU-lidstaten gaat telewerken, zijn binnen Europa afspraken gemaakt. Deze werknemers blijven in veel gevallen sociaal verzekerd in Nederland.

Wil men als buitenlander die telewerkt en in dienst is van een Nederlandse werkgever sociaal verzekerd blijven in Nederland, dan moet men op tijd een uitzondering aanvragen.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01