AFSCHRIJVING - 30.08.2023

Beperkte afschrijving over de aanschaf van zonnepanelen?

Al enkele jaren is er in de belastingadviespraktijk onduidelijkheid over de hoogte van de afschrijvingen over de waarde van de zonnepanelen die op een (bedrijfs)gebouw worden geplaatst. De afschrijvingsregels voor een gebouw zijn namelijk beperkter dan de afschrijvingsregels voor overige bedrijfsmiddelen.

Beperkt? De afschrijvingen op gebouwen in eigen gebruik volgen de normale afschrijvingsregels op basis van goedkoopmansgebruik en worden jaarlijks ten laste van het resultaat gebracht. Anders dan de afschrijvingen op overige bedrijfsmiddelen, stoppen de afschrijvingen op een gebouw al indien de boekwaarde van het gebouw gelijk is aan 100% van de WOZ-waarde. Bij gebouwen kan dus niet tot de restwaarde afgeschreven worden, maar moet al veel eerder gestopt worden met afschrijven.

Definitie gebouw

Maar wat valt er nu onder de definitie van een gebouw? Een gebouw omvat alle onderdelen van de opstal, de ondergrond van de opstal en de aanhorigheden en deze onderdelen worden voor de bepaling van de afschrijvingen als één geheel beschouwd. Zo behoren in ieder geval tot een gebouw:

  • de grond;
  • de fundering, het skelet, het dak, de gevel, de binnenwanden, de vloeren, de liften, de trappen, enz.;
  • elektrotechnische installaties, bijv. verwarming, airco, enz.

De hiervoor genoemde voorbeelden (behalve de grond) zijn allemaal onderdeel van de onroerende zaak (de opstal) en maken tezamen de onroerende zaak tot een functionerend object. De onderdelen zijn ofwel specifiek bouwtechnisch met elkaar verbonden, ofwel de onroerende zaak functioneert niet als een van de onderdelen ontbreekt. Zo is een onroerende zaak met meerdere verdiepingen zonder trap of lift niet bruikbaar. Een lift of trap is dus onderdeel van de onroerende zaak en de afschrijving daarover is beperkt. Het is niet dat het onderdeel van de onroerende zaak ‘aard- en nagelvast’ moet zijn, maar wel dat het moeilijk individueel demonteerbaar en verplaatsbaar is.

Aanhorigheden

De definitie van een gebouw omvat echter meer dan alleen de grond en de opstal. Ook aanhorigheden, zoals erfverharding, parkeerterrein, garage en terreinverplichting, zijn onderdeel van het gebouw. Beslissend bij de beoordeling of iets een aanhorigheid is, is of het bouwwerk behoort bij het gebouw en daarbij in gebruik is en dienstbaar is. Dit betekent niet dat de aanhorigheid onmiddellijk en uitsluitend dienstbaar is aan het gebouw. Het woord is aan de rechter!

Zonnepanelen onderdeel gebouw

Rechtbank Zeeland-West-Brabant heeft zich uitgesproken over de vraag of de zonnepanelen onderdeel zijn van het begrip gebouw (ecli:nl:rbzwb:2023:2769) . Volgens de rechtbank is dit inderdaad het geval en worden de afschrijvingen op zonnepanelen dus beperkt. De rechtbank hanteert bij haar beoordeling de hiervoor beschreven definities en concludeert dat de zonnepanelen onmiddellijk en uitsluitend dienstbaar zijn aan het gebouw. De zonnepanelen zijn gemonteerd op de daken, er zijn aanpassingen gemaakt in de stroomvoorziening van het gebouw om de zonnepaneleninstallatie te laten werken en de met de zonnepanelen opgewekte stroom komt uitsluitend ten goede aan de gebruikers van het gebouw. Het oordeel van de rechter is van feitelijk aard en daarmee valt het doek voor de belanghebbende. De zonnepanelen zijn onderdeel van het gebouw en de afschrijvingen zijn beperkt. De belanghebbende brengt nog de zogenaamde ‘werktuigenvrijstelling’ in stelling. De rechtbank komt echter tot de conclusie dat er geen sprake is van een werktuig. Met de uitspraak van de rechtbank lijkt het doek te zijn gevallen voor de afschrijvingen op zonnepanelen die geplaatst zijn op een (bedrijfs)gebouw en dienstbaar zijn aan dat gebouw.

bz-advies

De afschrijving op de aanschaf van de zonnepanelen die bijv. geplaatst zijn in een weiland, zijn echter niet beperkt, omdat er in de meeste gevallen geen sprake is van enig dienstbaarheid aan een gebouw.

Als de zonnepanelen onderdeel zijn van een gebouw of aanhorigheden die horen bij het gebouw, is de afschrijving op de zonnepanelen beperkt.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01