BOER EN BEDRIJF - 10.10.2023

Definitieve aanvraag GLB-subsidies 2023

Heeft u uw bedrijf uiterlijk 15 juni aangemeld voor GLB-subsidies? Dan moet u deze GLB-subsidies definitief aanvragen in de periode van 15 oktober tot en met 30 november 2023. Hoe gaat dit in zijn werk? Waar moet u rekening mee houden?

Procedure aanvragen GLB-subsidies

Bedrijven die GLB-subsidies willen ontvangen, zoals de basispremie en de ecopremie, hebben zich eerst moeten aanmelden bij RVO.nl. In 2023 kon dit aanmelden, via de Gecombineerde Opgave (GO), tot en met 15 juni 2023. Naast het bouwplan moest u voor het ontvangen van de ecopremie ook uw ecoactiviteiten opgeven.

Gemeld? Als u zich tijdig heeft aangemeld voor GLB-subsidies, dan kunt u deze GLB-subsidies definitief aanvragen.

Definitieve aanvraag vanuit de GO

RVO.nl heeft aangegeven dat de definitieve aanvraag vanuit de Gecombineerde Opgave (GO) ingediend moet worden.

Vanuit de GO. Hiervoor opent u de reeds ingediende GO. Vervolgens controleert u alle percelen en de ecoactiviteiten. Zo nodig past u bepaalde gegevens aan. Hierna vraagt u de GLB-subsidies definitief aan door het insturen van de GO. De definitieve aanvraag kunt u in de periode van 15 oktober tot en met 30 november indienen.

Alleen uitgevoerde ecoactiviteiten

Bij de eerdere aanmelding heeft u uw ecoactiviteiten mogelijk ruim opgegeven. Na 15 juni toevoegen was immers niet mogelijk. Bij de aanvraag mag u alleen de daadwerkelijk uitgevoerde ecoactiviteiten opgeven. Let op.  Heeft u een ecoactiviteit niet volgens de voorwaarden uitgevoerd, dan moet u de ecoactiviteit verwijderen uit de aanvraag.

Deels uitgevoerd

Heeft u een opgegeven ecoactiviteit op een deel van een perceel uitgevoerd (bijv. het vroeg rooien van een gewas), dan moet u het perceel eerst splitsen in Mijn percelen. Vervolgens geeft u de ecoactiviteit alleen op bij het betreffende (gedeelte) perceel.

Aanvraag na bedrijfsoverdracht

Is er sprake van een bedrijfsoverdracht en heeft het oorspronkelijke bedrijf de GO ingediend, dan geeft RVO.nl aan dat het nieuwe bedrijf (overnemer) de definitieve aanvraag alleen kan doen als er eerst een GO is ingediend. In deze GO moeten, naast de eigen algemene bedrijfsgegevens, de percelen en de ecoactiviteiten worden opgegeven die het oorspronkelijk bedrijf eerder heeft ingediend.

Samenvoeging of splitsing onduidelijk

Bij een volledige bedrijfsoverdracht, waarbij het bedrijf zelf niet wijzigt, is het invullen van eenzelfde GO nog wel mogelijk. Maar hoe gaat dit bij een samenvoeging of een splitsing?

Samenvoeging. Bij een samenvoeging kan de uitwerking van de ecoregeling voor het nieuwe bedrijf immers anders zijn dan bij de afzonderlijke oorspronkelijke bedrijven. Op het moment van schrijven is nog niet alles bekend over een GLB-aanvraag na een samenvoeging of splitsing. RVO.nl heeft onlangs bekendgemaakt dat hierover binnenkort meer duidelijkheid komt.

Dien de definitieve aanvraag tijdig in om uw GLB-subsidie veilig te stellen. Geef hierbij alleen de uitgevoerde ecoactiviteiten op. Heeft u te maken met een bedrijfsoverdracht? Houd dan de informatie van RVO.nl in de gaten.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01