VERZEKERINGEN - 16.10.2023

Er komt een leerling stage bij u lopen: wat moet u weten ten aanzien van verzekeringen?

Stages zijn voor leerlingen en studenten enorm belangrijk om theorie in de praktijk te kunnen toepassen. Maar er gaat ook wel eens wat mis. Wat kunt u daarvoor regelen?

Wat zegt de wet? Wettelijk gezien bent u als werkgever verantwoordelijk voor schade die een stagiair veroorzaakt. Dat vloeit onder andere voort uit artikel 170, boek 6 en artikel 658, boek 7 van het Burgerlijk Wetboek. Deze artikelen gaan over aansprakelijkheid en zorgplicht. Uw verantwoordelijkheid kent wel grenzen en vervalt wanneer de stagiair bijv. bewust roekeloos of met opzet heeft gehandeld.

Welke verzekeringen?

Wanneer de stagiair werkzaamheden voor u uitvoert, valt hij/zij op grond van het hievoor genoemde onder de verzekeringen van uw bedrijf.

Aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven.  Een stagiair is normaal gesproken verzekerd via uw aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven (AVB). Daarmee is materiële en letselschade aan derden verzekerd. Tip.  Vraag dat wel voor de zekerheid na bij uw verzekeraar! Veroorzaakt de stagiair tijdens de stage een schade, dan kan dat op de AVB gemeld worden. Let op 1.  Schade met motorvoertuigen valt niet onder de AVB. Dat moet gemeld worden op de WA-dekking en/of de cascodekking van het motorvoertuig. Let op 2.  De schade kan niet op de stagiair worden verhaald, behalve wanneer er bijv. sprake is van bewuste roekeloosheid of opzet.

Motorvoertuigen. Motorvoertuigen hebben een WA-dekking voor aansprakelijkheidsschades en eventueel een (beperkte) cascodekking voor schade aan het voertuig zelf. Wanneer een stagiair een schade veroorzaakt met een motorvoertuig, moet u deze verzekeringen dus aanspreken. Voor u is het belangrijk om een keuze te maken in de voertuigen, machines en gereedschappen waar u de stagiair mee wilt laten werken. Is schade aan het voertuig of de machine zelf niet verzekerd, dan moet u zichzelf afvragen hoe groot het risico is en of u een eventuele schade die de stagiair veroorzaakt, zelf kunt of wilt dragen.

Ongevallenverzekering

Deze verzekering kan aangesproken worden bij een ongeval tijdens de stage. U kunt zo’n verzekering afsluiten voor al uw medewerkers, inclusief stagiairs. Heeft u geen personeel, dan kunt u ook alleen voor stagiairs zo’n verzekering afsluiten. Dat kan al voor een paar tientjes per jaar.

Ziektekosten. Dit hoeft u niet te regelen. Dat moet de stagiair zelf doen.

Wat kunt u van de school verwachten?

De school heeft voor haar leerlingen en studenten minimaal een verzekering voor aansprakelijkheid en ongevallen afgesloten. Let op de hiernavolgende aandachtspunten.

  • De verzekeringen vanuit school zijn meestal alleen van toepassing tijdens het reizen van en naar het stageadres en tijdens de stage-uren. Deze verzekeringen gelden dus niet in de vrije tijd van de stagiair.
  • Vaak is schade aan de stagebieder niet verzekerd, omdat dit niet als een derde wordt gezien.
  • Dekkingen van de schoolverzekeringen zijn meestal secundair. Wanneer uw verzekering geen dekking biedt, kan de verzekering van de school mogelijk uitkomst bieden.
  • Op de verzekeringen vanuit de school kan een eigen risico van toepassing zijn.
  • De verzekeringen vanuit school zijn alleen van toepassing wanneer er een getekende stageovereenkomst is.
Van een verzekering van de school hoeft u niet veel te verwachten wanneer u een stagiair heeft. Kijk dan ook goed naar uw eigen verzekeringen en zorg voor preventiemaatregelen om schade te voorkomen.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01