ADMINISTRATIE - 11.10.2023

Is uw boekhouder verantwoordelijk voor uw administratie?

De meeste ondernemingen huren een boekhouder of accountant in om hun administratie op orde te brengen. Deze dient dan de btw-aangiften in en stelt de jaarcijfers op. Maar wat als blijkt dat deze niet juist zijn? Wie is daarvoor verantwoordelijk?

Wat speelde er onlangs bij de rechter?

Onjuiste btw-aangiften. In een recente rechtszaak voor Hof Amsterdam (ECLI:NL:GHAMS:2023:1324) gaat het om een ondernemer die strafrechtelijk (!) wordt vervolgd voor het veelvuldig indienen van onjuiste btw-aangiften.

Boekenonderzoek. Aanleiding hiervoor is een door de Belastingdienst ingesteld boekenonderzoek. Tijdens dit onderzoek wordt er vastgesteld dat de administratie van de onderneming niet klopt. Op diverse facturen wordt geen btw berekend, maar deze wordt wel ontvangen van afnemers. Als bij deze afnemers de inkoopfacturen worden opgevraagd, blijkt dat er op hun versie wel btw staat vermeld. Hierdoor wordt er alleen al over het vierde kwartaal in 2014 een bedrag van € 81.312 te weinig aan btw aangegeven en afgedragen. Doordat dit in meerdere perioden is voorgekomen en opzet in het spel lijkt, heeft de Belastingdienst besloten deze zaak niet met een boete af te doen, maar de ondernemer strafrechtelijk te vervolgen.

Voor meer informatie over het berekenen van btw, ga naar https://www.tipsenadvies.nl , Download Zone, jaargang 28, nr. 9.

Vertrouwen op expertise boekhouder

“Ik weet van niets”. Tijdens de zitting probeert de ondernemer de schuld af te schuiven op zijn boekhouder. Volgens de ondernemer vertrouwde hij op diens expertise, was hij door drukte niet betrokken bij dit proces en is de aangifte weliswaar op zijn naam, maar niet door hem ingediend. Met andere woorden: hij wist zogenaamd van niets.

Onduidelijkheden. De boekhouder verklaart echter anders. Volgens hem was de administratie over het vierde kwartaal 2014 door een groot aantal onduidelijkheden niet goed vast te stellen: er kwam namelijk meer geld binnen dan er gefactureerd werd. Daarom besloot de boekhouder deze aangifte niet zelf (digitaal) in te dienen, maar liet hij dit over aan de ondernemer. Dit blijkt ook uit het feit dat dit de enige aangifte is die schriftelijk is ingediend. Het hof concludeert dat de aangifte inderdaad door de ondernemer is ingediend en niet door de boekhouder.

Ondernemer zelf verantwoordelijk

Medewerker. Ook het verweer van de ondernemer dat het tekort is ontstaan door foute facturen die door een medewerker zijn opgemaakt, houdt geen stand. Deze medewerker heeft namelijk verklaard dat hij de facturen opmaakte op aanwijzing van de ondernemer en dat laatstgenoemde de inhoud bepaalde. Het hof acht hierdoor de ondernemer verantwoordelijk voor de inhoud van de btw-aangiften, alsmede de inhoud van de onjuiste facturen. De ondernemer wordt veroordeeld tot een taakstraf en geldboete.

Blijf kritisch

Betekent dit nu dat uw boekhouder nooit enige verantwoordelijkheid draagt? Hiervan zal in de praktijk niet snel sprake zijn. In de regel houden rechters u als ondernemer verantwoordelijk voor de ingediende belastingaangiften. Let op 1.  Het is ook aan u om voldoende controle op het werk van de boekhouder uit te oefenen, bijv. door vragen te stellen als aangiften sterk afwijken van het gebruikelijke. Let op 2.  Alleen als een boekhouder bewust de boel heeft geflest, kan deze verantwoordelijk worden gehouden voor de foutieve belastingaangiften.

Wees u ervan bewust dat uw belastingaangifte grotendeels gebaseerd is op de door u aangeleverde gegevens. De rechter houdt u zelf daar verantwoordelijk voor. Ook uw adviseur zal niet meewerken aan een aangifte die niet in lijn met de verwachtingen is of om andere redenen vragen oproept.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01