BOUWRECHT - 16.10.2023

Opdrachtgever kan de oplevering niet eindeloos traineren

Na voltooiing van de bouw kan de aannemer voorstellen om het werk op te leveren. De opdrachtgever kan het werk dan onder voorbehoud aanvaarden of weigeren onder aanwijzing van gebreken. Wat als de opdrachtgever niet wil meewerken?

Wat speelde er onlangs bij de rechter?

Geen reactie op voorstellen tot oplevering. Aannemer Henk heeft met Trees een overeenkomst gesloten voor de verbouwing van haar woning. Als het werk is voltooid, doet Henk meerdere voorstellen aan Trees voor een datum waarop de oplevering zal kunnen plaatsvinden. Daar wordt door Trees niet op gereageerd.

Overgang van risico. Trees stelt dat het werk meerdere gebreken heeft die niet zijn hersteld. Dat geldt met name voor het schilder- en stucwerk. Ook is voor het sauswerk het verkeerde merk verf gebruikt. Als ze meewerkt aan de oplevering, zou het risico voor het werk bij haar komen te liggen. Door niet te reageren op de voorstellen van Henk tot oplevering, wil ze dat voorkomen.

Wat staat er in de wet?

Stilzwijgende aanvaarding. Als de aannemer te kennen heeft gegeven dat het werk klaar is om te worden opgeleverd en de opdrachtgever het werk niet binnen een redelijke termijn keurt en al dan niet onder voorbehoud aanvaardt dan wel onder aanwijzing van de gebreken weigert, wordt de opdrachtgever geacht het werk stilzwijgend te hebben aanvaard. Na de aanvaarding wordt het werk als opgeleverd beschouwd (art. 7:758 lid 1 BW) .

Twee mogelijkheden. Als een aannemer aanbiedt om het werk op te leveren, dan is de opdrachtgever verplicht om daaraan mee te werken. Als de opdrachtgever meent dat er gebreken kleven aan het werk, dan heeft hij volgens de wet twee opties:

  • hij kan het werk onder voorbehoud aanvaarden;
  • hij kan het werk weigeren onder aanwijzing van gebreken.

Gebreken herstellen. Is er sprake van gebreken waarvoor de aannemer aansprakelijk is, dan is hij gehouden om deze gebreken te herstellen onder voorwaarde dat de opdrachtgever hem daartoe in de gelegenheid stelt (art. 7:759 lid 1 BW) .

Voor meer informatie over de oplevering, ga naar https://www.tipsenadvies.nl , Download Zone, jaargang 28, nr. 9.

Werk is stilzwijgend aanvaard

Trees heeft zelf gezegd dat ze om de door haar gestelde reden niet mee wilde werken aan de oplevering. Door haar toedoen is het werk niet gekeurd. Dat heeft tot gevolg dat het werk geacht wordt stilzwijgend door haar te zijn aanvaard en dat het werk als opgeleverd moet worden beschouwd.

Ook ontslag van aansprakelijkheid. Voor eventuele gebreken aan het werk die Trees bij oplevering van het werk had kunnen ontdekken, is Henk niet meer aansprakelijk (art. 7:758 lid 3 BW) . De door Trees gestelde gebreken aan het schilder- en stucwerk had ze bij oplevering gemakkelijk kunnen zien. Ook is Henk niet meer aansprakelijk omdat hij voor het sauswerk niet het juiste merk verf heeft gebruikt. Al tijdens de uitvoering van het werk heeft Trees daarvan foto’s gemaakt. Ze had Henk daar op dat moment op kunnen wijzen. Omdat ze dat niet heeft gedaan, komt dat nu voor haar rekening en risico.

Laatste termijn moet betaald worden. De rechter (ECLI:NL:RBROT:2023:7360) oordeelt dat Trees onmiddellijk de laatste termijn van € 931 aan Henk moet betalen. Ook moet ze € 967 aan proceskosten betalen. Trees had dus beter mee kunnen werken aan de oplevering!

Als de opdrachtgever niet wil meewerken aan de oplevering, wordt deze geacht het werk stilzwijgend te hebben aanvaard en wordt het werk als opgeleverd beschouwd. De aannemer heeft dan recht op betaling van de laatste termijn. Ook is hij niet meer aansprakelijk voor gebreken die de opdrachtgever bij oplevering had kunnen ontdekken.


Uw volgende stap


Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01