CORONAMAATREGELEN - 10.10.2023

Tijdelijke versoepeling sanering schulden Belastingdienst verlengd tot 1 april 2024

5 september 2023 is de tijdelijke versoepeling van het saneringsbeleid door de Belastingdienst verlengd tot 1 april 2024. Wat betekent dat?

Coronacrisis. Door de coronacrisis is de Belastingdienst tijdelijk soepeler omgegaan met een van de voorwaarden in het saneringsbeleid om mee te werken aan een saneringsakkoord. Op 5 september 2023 is deze tijdelijke versoepeling verlengd tot 1 april 2024 (was 1 oktober 2023).

Op https://www.tipsenadvies.nl , Download Zone, jaargang 14, nr. 2 vindt u meer over zakelijke kwijtschelding.

Welke voorwaarde? Tot 1 april 2024 zal de Belastingdienst genoegen nemen met ten minste hetzelfde uitkeringspercentage als het uitkeringspercentage dat aan andere schuldeisers wordt aangeboden. Normaal eist de Belastingdienst tweemaal het uitkeringspercentage van de overige schuldeisers. Hierdoor kan er sneller een saneringsakkoord worden bereikt, waardoor een faillissement voorkomen kan worden.

Hoe een saneringsverzoek doen? U kunt een beroep doen op de Minnelijke schuldsanering natuurlijke personen. Hiervoor dient u contact op te nemen met uw gemeente die voor u een minnelijk schuldsaneringstraject op kan starten. Gedurende dit traject werkt u samen met uw schuldhulpverlener om te bepalen welk bedrag u aan uw schuldeisers kunt terugbetalen. Gebaseerd op dit bedrag zal uw schuldhulpverlener een voorstel doen aan al uw schuldeisers (waaronder ook de Belastingdienst) om (een deel van) uw schuld kwijt te schelden.

Kosteloos. Uw schuldhulpverlener kan een medewerker van de gemeente zijn of iemand van een organisatie die in opdracht van uw gemeente werkt. Als u een professionele beschermingsbewindvoerder heeft, dan is deze ook bevoegd om een minnelijke schuldsanering te regelen. Het is belangrijk om te weten dat schuldhulpverlening door de gemeente of via uw beschermingsbewindvoerder altijd kosteloos voor u is. Let op.  Er zijn organisaties of bedrijven die geld vragen voor hulp bij schulden. Vaak zijn deze niet bevoegd om schuldhulp aan te bieden. De Belastingdienst zal dan ook nooit meewerken aan een minnelijke regeling als een dergelijke organisatie of bedrijf zich bij de Belastingdienst meldt.

Nu kunt u sneller een saneringsakkoord bereiken met de fiscus, waardoor een faillissement voorkomen kan worden, omdat de fiscus genoegen neemt met de helft minder.


Uw volgende stap


Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01