ENERGIE-INVESTERINGSAFTREK - 10.10.2023

Uitsluiting bedrijfsmiddelen EIA-lijst teruggedraaid

Eerder besloot de overheid bedrijfsmiddelen op de Energielijst 2023 voor de EIA te schrappen. Nu is dit teruggedraaid. Wat moet u weten?

Op de Energielijst voor de EIA?

Zoals u weet, kunt u in aanmerking komen voor de Energie-investeringsaftrek (EIA) als u investeert in energiebesparende bedrijfsmiddelen en duurzame energie. Een van de voorwaarden om in aanmerking te komen voor de EIA in 2023 is dat de investering op de Energielijst 2023 moet staan. Deze energielijst is recentelijk met terugwerkende kracht uitgebreid. Wat moet u weten?

Uitbreiding Energielijst 2023. Dit betreft:

  • investeringen in de glastuinbouw waarvoor ook subsidie vanuit de regeling Energie-efficiëntie Glastuinbouw (EG) is gegeven. Naar aanleiding van de regeling die op 28 december 2022 werd gepubliceerd, was het niet langer mogelijk om gebruik te maken van de EIA voor investeringen waarvoor EG-subsidie was gegeven. Dit is nu wel weer mogelijk;
  • investeringen in warmte- en/of koudenetten;

Eerder geschrapt. Afgelopen jaar werd besloten om deze investeringen uit de regeling te schrappen, omdat men in de veronderstelling was dat dergelijke investeringen voldoende financieel gestimuleerd werden door andere manieren, zoals door de Warmtenetten Investeringssubsidie (WIS). Het blijkt nu dat de ondersteuning van de EIA nog steeds essentieel is om naast deze nieuwe subsidie een geslaagde overgang van fossiele brandstoffen naar duurzame energie te bewerkstelligen.

  • investeringen in CO2 -afvang voor permanente opslag. Omdat de regeling Stimulering Duurzame Energieproductie en Klimaattransitie (SDE++) niet alle investeringen in deze techniek ondersteunt, blijft de EIA ook voor deze techniek noodzakelijk.

Terugwerkende kracht

Het kabinet heeft besloten dat de hiervoor genoemde uitbreidingen van de Energielijst met ingang van 1 januari 2023 alsnog weer in aanmerking komen voor de EIA.

Aangepaste meldingstermijn. Voor de genoemde investeringen geldt een aangepaste meldingstermijn. Heeft u tussen 1 januari 2023 en 5 september 2023 de investering gedaan, dan kunt u tot en met 4 december de investering melden. Voor investeringen die u op of na 5 september heeft gedaan, gelden de gebruikelijke meldingstermijnen.

Gebruikelijke meldingstermijnen. Om voor de EIA in aanmerking te kunnen komen, moet u de investering tijdig melden. Voor aanschafkosten geldt dat u de aanvraag binnen drie maanden na het aangaan van de investeringsverplichting ingediend moet hebben. Voortbrengingskosten moet u melden binnen drie maanden na het einde van het kalenderkwartaal waarin u de voortbrengingskosten heeft gemaakt (betaling is verricht). Maakt u deze kosten in hetzelfde kwartaal als waarin u de investering in gebruik neemt, dan moet u de kosten melden binnen drie maanden na ingebruikname. Voor aanvragen en meer informatie: https://www.rvo.nl/subsidies-financiering/eia/ondernemers#aanvragen

Fiscale voordeel. Met de EIA kunt u in 2023 45,5% (naast de gebruikelijke afschrijvingskosten) van de investeringskosten die aanmerking komen, aftrekken van de fiscale winst. Let op.  Volgens het Belastingplan 2024 wordt de EIA in 2024 verlaagd van 45,5 naar 40%. Tip.  Wilt u nog investeren in energiebesparende bedrijfsmiddelen en/of duurzame energie, dan kan het interessant zijn om deze nog in 2023 te doen.

De Energielijst 2023 vindt u op https://www.tipsenadvies.nl , Download Zone, jaargang 7, nr. 17.

Bent u van plan om te investeren in energiebesparende bedrijfsmiddelen en/of duurzame energie, dan kan het interessant zijn om deze investeringen nog in 2023 te doen.


Uw volgende stap


Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01