PERSONEELSBELEID - 16.10.2023

Workation: tijdens vakantie werken of werken tijdens vakantie?

Na het nieuwe werken wordt nu de workation steeds populairder. Twee weken naar Thailand en op afstand werken, zonder vakantiedagen in te leveren. Wat zijn de voor- en nadelen voor u als werkgever en hoe regelt u zo’n workation?

Voorbeeld.Een werknemer klopt bij u aan: hij heeft een idee. Hij wil twee weken naar Thailand en daar gewoon doorwerken. Dan hoeft hij geen vakantiedagen in te leveren. Of hij nu thuis werkt of in Thailand, dat maakt toch geen verschil?

Voordelen. Een workation kan motiverend voor de werknemer zijn en leiden tot innovatieve ideeën waarvan de onderneming de vruchten plukt. Een grotere betrokkenheid bij de onderneming en een tevreden werknemer zijn uiteraard goed voor het bedrijf. Het heeft ook een gunstige invloed op de werk-privébalans en dus minder stress en verzuim. Onderzoek heeft al 4,4% hogere productiviteit aangetoond. Weliswaar in de VS, maar toch …

Workation als arbeidsvoorwaarde

Als u de workation als arbeidsvoorwaarde introduceert, kunt u daar een voordeel mee behalen in deze competitieve arbeidsmarkt. Remote (op afstand) werken en work-from-anywhere kunnen een positief effect hebben bij het aantrekken en behouden van werknemers. Door werknemers de vrijheid te geven om te werken waar ze willen, toont u vertrouwen en versterkt u het imago van uw organisatie. Let op.  Bezint eer ge begint. Is work-from-anywhere nieuw voor u, realiseer u dan dat er misschien ook een andere stijl van leidinggeven vereist is en dat wellicht niet alle werknemers er gebruik van kunnen maken.

De nadelen van een workation

Een werknemer met laptop op het strand kan ook snel afgeleid worden van het werk. Er is extra focus en veel discipline nodig. Bovendien kan de werknemer moeilijker bereikbaar zijn door bijv. een slechte internet- en telefoonverbinding of door verschillende tijdzones.

Maak afspraken!

Uiteraard moeten werkgever en werknemer elkaar vertrouwen. Maak gedetailleerde afspraken met elke werknemer die een workation wil over onder andere:

  • de werktijden. Welke uren moet de werknemer bereikbaar zijn en welke uren van de dag kunnen flexibel worden ingezet? Houd daarbij rekening met eventuele verschillende tijdzones;
  • de duur. Hoelang mag een workation wat u betreft duren? Twee, drie, vier weken?
  • de processen. Geef aan dat werkprocessen niet verstoord mogen worden;
  • de arbeidsomstandigheden. Is er een locatie beschikbaar waar ongestoord en veilig gewerkt kan worden met een goede telefonische bereikbaarheid, een sterke wifi- of 5G-verbinding en eventueel een VPN?
  • de tools. Is er gedacht aan een smartphone, laptop, oplader met reisstekker, powerbank, webcam, hoofdtelefoon, enz.? Werkt alle online software op locatie?
  • de extra kosten. Maak afspraken over de kosten die gemaakt worden voor bijv. de werkplek, wifi, telefoon- en internetkosten, enz.;
  • visa e.d. Wie zorgt er voor de nodige immigratiepapieren?
  • rapportage en overleg. Hoe moet de werknemer zijn werkzaamheden rapporteren en acht u extra overleg noodzakelijk?

De fiscale kant

Een workation in een niet-EU-land kent wat (kleine) risico’s, zoals het betalen van belasting door de werknemer en administratieve en/of financiële verplichtingen voor u als werkgever. Zeker als het voor langere duur is. In een EU-land loopt u deze risico’s niet, mits de werknemer minder dan 183 dagen per twaalf maanden in het werkland verblijft.

Met de workation of work-from-anywhere als arbeidsvoorwaarde heeft u een competitief voordeel. Maak goede afspraken over bereikbaarheid, werktijden, maximale duur, kosten en arbeidsomstandigheden.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01