VERVOER - AUTO - 07.11.2023

De bestelbus wordt elektrisch

Dieselbusjes gaan verdwijnen uit de binnensteden. Stelt u de overstap naar elektrisch uit of is het slim om nu al te investeren in een duurzaam wagenpark?

1.Trage transitie. Al in 2025 voeren veel Nederlandse gemeenten uitstootvrije zones in, waardoor dieselbusjes worden geweerd. Energievoorzieningenbedrijf Joolz ( https://joulz.nl/nl/nieuws/joulz-ceo-sytse-zuidema-verwacht-run-op-dieselbusjes ) ziet bij bedrijven echter terughoudendheid bij de overstap naar elektrisch. Het verwacht zelfs nog een run op diesel voordat de maatregel van kracht wordt.

2. Uitstootvrij. In bijna 30 gemeenten, waaronder alle grote en de meeste middelgrote steden, gelden vanaf 2025 zero-emissiezones. ZES ( https://www.opwegnaarzes.nl/bedrijven ) vertelt waar fossiel aangedreven bestel- en vrachtauto’s straks niet meer mogen komen en per wanneer. Voor bestelauto’s met emissieklassen 5 en 6 geldt een overgangsregeling ( https://www.opwegnaarzes.nl/bedrijven/voorbedrijven/overgangsregelingen ). Hierdoor kan het aantrekkelijk lijken om voor 2025 nog een dieselbus aan te schaffen. Meestal is het echter niet verstandig om de stap naar elektrisch uit te stellen.

3. Niet uitstellen. Bij de aanschaf van een emissievrije bedrijfswagen gelden er namelijk diverse aantrekkelijke fiscale voordelen, die de KvK ( https://www.kvk.nl/duurzaamheid/is-dit-het-moment-om-over-te-stappen-op-elektrisch-rijden ) op een rijtje heeft gezet. Bedenk ook dat de inruilwaarde van dieselbusjes snel zal teruglopen door de invoering van de zero-emissiezones. De zakelijke aanschaf van een laadpaal, waar de ANWB ( https://www.anwb.nl/zakelijk/elektrisch-rijden/laadpalen-aanschaffen ) meer over vertelt, is nu nog vrij snel te realiseren, maar door netcongestie kan dat in 2025 heel anders zijn. Wie nu al overstapt op een elektrisch wagenpark, heeft straks dus een voorsprong op de concurrentie.

4. Veel keuze. Het aanbod aan bestelauto’s en -bussen is de laatste jaren fors gegroeid. ANWB ( https://www.anwb.nl/zakelijk/elektrisch-rijden/elektrische-bestelbussen ) geeft een overzicht van modellen van verschillende merken in diverse klassen. Laadpalen vergelijken kan bij Solvari ( https://www.laadpaal-informatie.nl ).

Met een elektrische bestelwagen bent u klaar voor de komst van zero-emissiezones. Raadpleeg KvK en ANWB voor informatie over fiscaal voordeel en subsidies.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01