E-MAIL - E-MAILGEBRUIK - 07.11.2023

E-mailbox zuiveren van nieuwsbrieven

Uw e-mailbox zit vol nieuwsbrieven waar u bijna nooit meer naar kijkt. Hoe kunt u er het beste van afkomen?

Te veel

Bij online winkels of interessante websites is het vaak verleidelijk om de optie ‘ja, houd me op de hoogte van interessante nieuwtjes en aanbiedingen’ aan te vinken. Zo kan de teller van marketingcampagnes en nieuwsbrieven in uw e-mailbox snel oplopen. Bereikt u het punt dat er meer nieuwsbrieven dan andere berichten in uw e-mailbox zitten, dan kunt u maar beter ingrijpen.

Uitschrijven

Om van oninteressante nieuwsbrieven af te raken, probeert u eerst om uit te schrijven. Onderaan in nieuwsbrieven, tussen de kleine lettertjes, vindt u altijd een link om uit te schrijven. Bij veel nieuwsbrieven volstaat daarop klikken niet. U komt kenmerkend op een webpagina waar u moet vertellen waarom u uitschrijft om dan pas definitief te bevestigen. Tip.  Na het uitschrijven kan het enkele dagen duren voordat u echt afgemeld bent.

Sommige e-mailapplicaties hebben een functie om uitschrijven gemakkelijker te maken. Ze herkennen welke e-mails nieuwsbrieven zijn. Als u een nieuwsbrief opent, tonen ze een knopje om in een paar klikken uit te schrijven (bijv. Gmail, Outlook.com en de Mail app op iPhone of Mac).

In bulk uitschrijven

Er bestaan ook aparte tools om ineens uit te schrijven bij een heleboel nieuwsbrieven. Enkele grondige onderzoeken tonen echter aan dat tools zoals Clean Email, Cleanfox, Leave Me Alone, Edison Mail of Mailstrom geen aanraders zijn. U moet ze toegang geven tot uw e-mailbox en zo loopt u het risico dat uw data bij derden belanden. Dat blijkt effectief te gebeuren bij Cleanfox en Edison Mail - deze zijn dus te mijden. Bovendien slagen de tools er niet in om overal uit te schrijven. Om dat gebrek te omzeilen, maken ze in de achtergrond filters aan deze nieuwsbrieven naar een verborgen map of de prullenmand sturen. Zo blijven deze nieuwsbrieven toch opslagruimte innemen in uw e-mailaccount.

Eén bulktool is wel het proberen waard: Trimbox ( https://www.trimbox.io - na gratis testperiode $ 39,99/jaar of $ 19,99/maand). U installeert deze als een add-in in Chrome. Voorlopig werkt Trimbox alleen voor Gmail-accounts, support voor andere accounts komt later. Hoewel Trimbox ook toegang moet krijgen tot uw e-mailbox, garandeert het wel dat uw data altijd op uw toestel blijven. Trimbox herkent, markeert en groepeert nieuwsbrieven, waarna u kunt kiezen van welke u wilt uitschrijven - het is dus niet alles of niets.

Filters

Een alternatief voor uitschrijven is gebruikmaken van slimme filters. Gmail heeft bijv. inboxcategorieën ( https://support.google.com/mail/answer/3094499 ) waarmee u nieuwsbrieven automatisch in een apart tabblad laat terechtkomen. Zo storen ze niet meer in uw inbox en kunt u ze af en toe in één keer verwijderen. De webversie van Outlook heeft een sweepfunctie ( https://bit.ly/3M79h7a ) om nieuwsbrieven op te sporen en te verwijderen. Als u selectiever wilt filteren, kunt u zelf geschikte filters samenstellen in uw e-mailapplicatie.

Blokkeren

Komt u echt niet van bepaalde nieuwsbrieven af, dan blijven er twee redmiddelen over. Markeer ze als spam, zodat uw spamfilter ze na een tijdje automatisch zal tegenhouden of blokkeer de afzender van de nieuwsbrief (bijv. https://support.google.com/mail/answer/8151 ), dan komen zijn berichten voortaan niet meer in uw e-mailbox terecht.

Probeer eerst uit te schrijven (individueel of in bulk met Trimbox) om van nieuwsbrieven af te komen. Markeer ze als spam of blokkeer de afzender als uitschrijven niet werkt.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01