WEBDIENSTEN - AI - 07.11.2023

Nieuw in ChatGPT

ChatGPT veroverde in korte tijd de hele wereld. OpenAI, het bedrijf achter deze intelligente chatbot, blijft echter niet stilzitten en voegt geregeld nieuwe functies toe. Kende u deze al?

Nieuwe prompt opties

Dat ChatGPT ( https://chat.openai.com ) een knappe toepassing van generatieve artificiële intelligentie is, hoeven we u niet meer te vertellen. Maar om tot het gewenste resultaat te komen, is het wel van belang om de juiste prompt te formuleren. Dat kan zowel een vraag als een opdracht zijn. OpenAI geeft op https://platform.openai.com/examples een uitgebreid overzicht van voorbeelden die de mogelijkheden illustreren. Tot voor kort kon u zo’n prompt alleen intikken in het tekstvak van de module, maar sinds kort is ChatGPT ook in staat om gesproken en visuele vragen of instructies te begrijpen.

U kunt iets zeggen

De spraakfunctie ( https://bit.ly/400TRas - voorlopig nog in bètafase) werkt op dezelfde manier zoals dat bij andere virtuele assistenten als Siri, Google Assistant en Alexa gebeurt: u spreekt een vraag of opdracht in en ChatGPT geeft vervolgens een gesproken antwoord. OpenAI is er wel van overtuigd dat de antwoorden beter zijn dan die van de klassieke tegenhangers, vanwege het gebruik van AI. De stemmen die ChatGPT gebruikt, zijn bovendien gebaseerd op echte stemacteurs, waardoor ze minder robotachtig klinken. Op https://bit.ly/3Qjr5yu ziet u hoe dat in de praktijk werkt.

In welke taal? De makers raden aan om (voorlopig) in het Engels tegen de module te spreken. Sommige andere talen zouden ook door het model verwerkt kunnen worden, maar de resultaten zouden vooralsnog het beste zijn in het Engels.

Waar beschikbaar? De voicechatfunctie is op dit moment alleen beschikbaar in de mobiele (iOS- en Android-)apps van ChatGPT-gebruikers met een betaald Plus- of Enterprise-abonnement. Deze moet via de instellingen geactiveerd worden. Op termijn zou iedereen hiervan gebruik kunnen maken.

U kunt iets tonen

Naast geschreven en gesproken prompts kunt u nu ook visuele instructies aan ChatGPT geven (zie https://bit.ly/3Fktz9C ). Concreet: u kunt een foto of een andere afbeelding uploaden en de module tracht dan op basis daarvan te achterhalen wat uw vraag is en geeft u vervolgens een antwoord in tekstvorm. Deze functie doet denken aan Google Lens ( https://lens.google ), maar ook hier is de toevoeging van AI een belangrijke troef.

Voorbeelden. U kunt hiermee bijv. ingewikkelde grafieken laten analyseren, tabellen laten samenvatten, technische hulp inroepen voor uw printer, toepassingen van een werktuig ontdekken of recepten zoeken op basis van de inhoud van uw koelkast. Kijk ook eens naar de (fiets)video op https://openai.com/blog/chatgpt-can-now-see-hear-and-speak

Waar beschikbaar? Een foto uploaden kan op dit moment alleen als u een Plus- of Enterprise-abonnement heeft, zowel op uw computer als in de mobiele app. Tip.  ChatGPT laat u een bepaald onderdeel in de afdeelding aanduiden om zo duidelijk te maken dat u specifiek daarover meer informatie wenst. In de mobiele app kan dat met een tekenpen. Gebruikt u de webmodule, dan moet u daarvoor eerst een externe tekentool zoals LunaPic ( https://www2.lunapic.com/editor/?action=draw ) gebruiken, ofwel vooraf de foto bijsnijden.

Gebruik de nieuwe spraak- of fotofunctie om nu nog makkelijker uw vragen of opdrachten voor te leggen aan ChatGPT. Voorlopig kan dat weliswaar alleen wanneer u een betaald Plus- of Enterprise-abonnement van deze AI-chatbot heeft.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01