WERKWIJZE BELASTINGDIENST - 15.03.2024

Krijgt u straks de Belastingdienst op uw dak door DAC7?

Maakt u gebruik van een digitaal platform voor het aanbieden van goederen of diensten, dan kan het zijn dat het platform vanaf 1 januari 2024 gegevens over u moet rapporteren aan de Belastingdienst. Wat moet u weten en/of doen?

Rapportageplicht voor platforms

Europese afspraken. Maakt u gebruik van een digitaal platform voor het aanbieden van goederen of diensten, dan kan het zijn dat dit platform vanaf 1 januari 2024 verplicht is om gegevens over u te verstrekken aan de Belastingdienst. Deze verplichting is in Europees verband afgesproken en staat bekend als DAC7. De gegevens worden ook met andere lidstaten gedeeld. Daarmee probeert men te voorkomen dat online verkopen buiten het zicht van de Belastingdienst blijven, waardoor hierover ten onrechte geen belasting wordt betaald.

Hoe zit dat? In welke gevallen moet de platformexploitant rapporteren, welke gevolgen heeft dat en welke acties moet u ondernemen? U leest het in dit artikel.

Wanneer krijgt u te maken met DAC7?

Als verkoper (aanbieder is wellicht een betere term, maar wij volgen hier de wettekst) kunt u te maken krijgen met DAC7. De digitale platformen waarop u actief bent, moeten namelijk gegevens over u verzamelen, verifiëren en rapporteren aan de Belastingdienst.

Hoe gaat u daarmee om?

Overzicht van transacties. Aan het begin van elk kalenderjaar stuurt uw platformexploitant een overzicht met gegevens van de transacties per kwartaal over het vorige kalenderjaar.

Drempel. Voor de verkoop van goederen is er een drempel. Heeft u meer dan 30 transacties verricht of een hogere tegenprestatie ontvangen dan € 2.000 per jaar, dan moet het platform over u rapporteren.

Drempel is laag. De drempel is nogal laag. Dit zou kunnen betekenen dat u (en velen met u) heel snel gerapporteerd worden. Denk aan een groot gezin dat regelmatig de kledingkast uitmest.

Boven de drempel. Zowel het aantal transacties als het bedrag van de tegenprestatie zal al gauw overschreden worden, terwijl er in feite geen enkele reden is om de activiteiten in de belastingheffing te betrekken.

Hobby of onderneming? De bedoeling is om onderscheid te maken tussen incidentele of hobbymatige activiteiten enerzijds en professionele commerciële activiteiten anderzijds. Let op.  Door de lage drempel is er echter wel sprake van een zeer ruwe selectie.

Beoordeel het overzicht dat u ontvangt. Ziet u dingen die niet kloppen, geef dat dan door aan de platformexploitant. Tip.  Bewaar deze correspondentie bij uw administratie.

Welke activiteiten vallen onder DAC7?

Platformexploitanten moeten over u rapporteren als u de volgende activiteiten uitvoert:

  • verhuur van onroerend goed;
  • verlenen van persoonlijke diensten;
  • verkoop van goederen;
  • verhuur van transportmiddelen.

Vanaf 2024. De DAC7-wetgeving is al op 1 januari 2023 ingegaan, maar de rapportageplicht voor platforms geldt vanaf 1 januari 2024. Vanaf dat moment moeten digitale platforms gegevens over verkopers op hun platform aan de Belastingdienst doorgeven.

Ver van uw bed? Dit lijkt voor u misschien een ver-van-uw-bedshow, maar bij platforms moet u bijv. denken aan Marktplaats, Vinted, Airbnb en Werkspot. Dan komt ook voor u een mogelijke rapportage door een platformexploitant aan de Belastingdienst wellicht een stuk dichterbij. Uit antwoorden op Kamervragen blijkt dat het ook de bedoeling is dat er in zo veel gevallen wordt gerapporteerd.

Gevolgen voor verkopers

De rapportageverplichting heeft gevolgen voor verkopers die actief zijn op online platformen.

  • U moet (identificatie)gegevens doorgeven aan het platform. U bent verplicht om u te identificeren aan het platform.
  • Als u dit weigert, is het platform verplicht om u, na een aantal waarschuwingen, van het platform te verwijderen.
  • In januari krijgt u van het platform een overzicht over het vorige kalenderjaar.
  • Controleer of de gegevens kloppen en vraag het platform deze te wijzigen als deze onjuist of onvolledig zijn.

Om welke gegevens gaat het?

Er is een hele waslijst met gegevens die het platform mogelijk moet delen met de Belastingdienst:

  • voor- en achternaam of wettelijke benaming (handelsnaam) van de verkoper;
  • het hoofdadres van de verkoper;
  • de geboortedatum van de verkoper (indien van toepassing);
  • het btw-identificatienummer van de verkoper;
  • de identificatiecode van de financiële rekening van de verkoper;
  • het fiscale identificatienummer van de verkoper (BSN, RSIN) met vermelding van de lidstaat waar dit nummer is afgegeven;
  • het bedrijfsregistratienummer van de verkoper (indien van toepassing);
  • het bestaan van elke vaste inrichting waar de verkoper relevante activiteiten verricht in de Europese Unie (EU);
  • gegevens over de adresgegevens van de onroerende zaak en het kadasternummer als u een onroerende zaak in de EU verhuurt;
  • de totale tegenprestatie die is betaald of gecrediteerd per kwartaal;
  • het aantal relevante activiteiten waarvoor is betaald of gecrediteerd.

Voor uw eigen administratie. U kunt het overzicht van de platformexploitant gebruiken voor uw eigen administratie en belastingaangifte.

Gerapporteerd en dan?

Geen nieuwe fiscale verplichtingen. Het is goed om te weten dat er door DAC7 geen nieuwe fiscale verplichtingen ontstaan. In die zin loopt het dus allemaal niet zo’n vaart. Wel beschikt de Belastingdienst over meer gegevens dan voorheen.

Vragen staat vrij. De Belastingdienst kan de gegevens die van een platform worden ontvangen, wel meenemen bij de beoordeling van uw aangifte en zo nodig vragen aan u stellen over uw transacties. Let op.  Het niet beantwoorden van eventuele vragen van de Belastingdienst kan vervelende consequenties hebben.

Toch een bron van inkomen? Uw antwoorden kunnen ertoe leiden dat de Belastingdienst tot de conclusie komt dat uw activiteiten op een of meer platforms een bron van inkomen vormen.

Aanvullende berekening. Als u uw activiteiten op een platform (nog) niet in uw aangifte heeft betrokken, moet u afhankelijk van de omstandigheden wellicht alsnog een (aanvullende) berekening van uw winst uit onderneming of uw resultaat uit overige werkzaamheden (ROW) maken.

Opbrengst is niet gelijk aan winst! Omzet op een platform is (nog) geen winst. U mag alle kosten die u maakt voor uw bedrijf of voor uw ROW aftrekken.

Welke bron of box? Gezien het grote aantal activiteiten dat onder het bereik van DAC7 valt, is het heel goed mogelijk dat u de opbrengst die het platform rapporteert, niet hoeft aan te geven, bijv. omdat het vakantiehuisje dat u verhuurt via een platform in box 3 hoort. Vermeld dit bij eventuele vragen van de Belastingdienst.

Hoe zit het met de btw?

In dit artikel ligt de nadruk heel sterk op de inkomstenbelasting, maar activiteiten die u aanbiedt via een platform, kunnen ook gevolgen hebben voor de btw. Voor de btw gelden echter meerdere vrijstellingen. Zo hoeft u tot een omzet van € 1.800 zich niet aan te melden als btw-ondernemer en kunt u tot een omzet van € 20.000 gebruikmaken van de kleineondernemersregeling (KOR).

Wie als aanbieder actief is op een platform, zoals Marktplaats, Vinted, etc., moet er rekening mee houden dat zijn gegevens opduiken in de rapportage van het platform aan de Belastingdienst. Dit zal allemaal niet zo’n vaart lopen, maar de Belastingdienst beschikt wel over meer gegevens dan voorheen.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01