Alle domeinen

2024 - Maart

box 3 - 29.03.2024

Advocaat-generaal: bijstelling Kerstarrest nodig!

A-G Pauwels adviseert de Hoge Raad om te bepalen dat steeds het werkelijk behaalde rendement wordt belast. De A-G geeft in dit kader ook zijn visie op hoe het werkelijk behaalde rendement moet worden vastgesteld.

fiscale eenheid vpb - 29.03.2024

Sanctiebepaling artikel 15ai Vpb 1969 bij een negatieve stille reserve

In een recent kennisgroepstandpunt staat de vraag centraal of artikel 15ai van de Wet Vpb 1969 ook van toepassing is indien in een ‘geschoven’ vermogensbestanddeel bij verbreking van de fiscale eenheid een negatieve stille reserve aanwezig is.

bedrijfsopvolgingsregeling - 29.03.2024

Terug in de tijd met de BOR?

De bezitstermijn voor de BOR (SW) kan niet eerder ingaan dan bij het (schriftelijk) overeenkomen van dat samenwerkingsverband.

deelnemingsvrijstelling - 29.03.2024

Behaalde valutaresultaten bij verkoop deelneming belast

Rechtbank Noord-Holland oordeelt dat een valutaresultaat bij verkoop van een deelneming belast is. De deelnemingsvrijstelling is niet van toepassing.

onroerende zaken - 29.03.2024

Wanneer is een verbouwing zo ingrijpend dat er btw is verschuldigd?

Bij een grondige verbouwing van een onroerende zaak, kan er voor de btw sprake zijn van ‘in wezen nieuwbouw’ en btw verschuldigd zijn. De vraag is of de oordelen van de Hoge Raad hierover in lijn zijn met Europese jurisprudentie.

btw - personeel - 29.03.2024

Huisvesting verlenen aan werknemers

Het verlenen van huisvesting aan werknemers is volgens de rechtbank een dienst onder bezwarende titel.

uitbetaling aan derden - 29.03.2024

Btw verlegd en opgaaf uitbetaling bedragen aan derden (UBD)

In 2023 is er onduidelijkheid ontstaan over de opgaaf UBD in btw-verlegd situaties. De Belastingdienst heeft onlangs aangegeven dat voor btw-verlegd situaties in 2022 ook nog een opgaaf UBD 2022 moet worden gedaan.

aangifte doen - 29.03.2024

Oude portaal voor ondernemers sluit

Op 1 juli 2024 sluit de Belastingdienst het oude portaal voor ondernemers (Digitaal aangeven ondernemers) definitief.

doorstootverplichting - 29.03.2024

Lucratief belang en doorstootverplichting

Een belastingplichtige kan er onder voorwaarden voor opteren om middellijk gehouden vermogensbestanddelen, die kwalificeren als een lucratief belang, niet te laten belasten als resultaat van een werkzaamheid, maar in box 2.

woon-werkverkeer - 29.03.2024

Rapportageverplichting werkgebonden personenmobiliteit

Om de klimaatverandering tegen te gaan, moet de CO₂-uitstoot van zakelijk en woon-werkverkeer verminderen. Daarom gaat per 1 juli 2024 de rapportageverplichting werkgebonden personenmobiliteit in.

eigen woning - 29.03.2024

Villabelasting en een mogelijke strijd met artikel 1 EP EVRM en artikel 14 EVRM

Met het eigenwoningforfait wordt de nettohuurwaarde van de eigen woning bepaald. In deze bijdrage gaan wij in op de vraag hoe het huidige eigenwoningforfait zich verhoudt ten opzichte van artikel 1 Eerste Protocol EVRM en artikel 14 EVRM.

OVERHEIDSSTEUN - 29.03.2024

Vergoeding overheid voor aanschaf administratiesoftware?

Soms kunt u recht hebben op compensatie voor de aanschaf van administratiesoftware of de inhuur van een fiscaal dienstverlener. Wanneer is dat het geval?

BESLOTEN VENNOOTSCHAP EN DGA - 29.03.2024

Erfgenaam in privé aansprakelijk voor schuld van de BV?

Als de dga ernstig verwijt kan worden gemaakt voor zijn handelen namens de BV, kan hij in privé toch aansprakelijk worden gesteld. Wat met de schulden als de dga overlijdt?

BEDRIJFSOPVOLGING - 29.03.2024

Terugwerkende kracht in maatschapsovereenkomst geldt wel voor de IB maar niet voor de BOR

In een maatschapsovereenkomst wordt vaak bepaald dat de overeenkomst geldt met terugwerkende kracht tot 1 januari van dat jaar. Maar wat als een maat binnen een jaar na ondertekening overlijdt? Wat is goed om te weten?

NOTARIS - 29.03.2024

Beoordeling wilsbekwaamheid van de testateur in de notariële praktijk

Na overlijden wordt er weleens geprocedeerd over de rechtsgeldigheid van iemands testament wegens wils(on)bekwaamheid. Hoe gaat de beoordeling van de wilsbekwaamheid in de notariële praktijk in z’n werk?

LOONHEFFINGEN - 27.03.2024

Geen belastingrente als u loonheffingen 2023 zelf voor 1 april corrigeert

U betaalt als werkgever geen belastingrente als u voor 1 april 2024 een fout in uw aangifte loonheffingen over 2023 corrigeert. De correctie moet u dan wel op eigen initiatief doen of op verzoek van de Belastingdienst.

MILIEU - 26.03.2024

Vanaf 2025 zero-emissiezones

Vanaf 1 januari 2025 mag u wellicht met uw bestelauto/vrachtwagen 18 zero-emissiezones niet meer in. Hoe zit dat? Wat moet u weten?

UW RAADSMAN - 26.03.2024

Per ongeluk gevoelige informatie gedeeld, wat te doen?

Een makelaar stuurde woningzoekers die bij hem zijn ingeschreven, een e-mail over een nieuwbouwproject. Hij voegde echter bij deze e-mails een Excel-bestand toe met daarin alle financiële gegevens van de potentiële kopers. Wat zei de rechter?

WONINGHUUR - 26.03.2024

Huurder is verdwenen, hoe krijgt u uw huurwoning weer vrij?

Een huurder heeft uw huurwoning slechts één week bewoond, waarna hij niet meer in de woning aanwezig is. Zijn spullen staan er nog wel, maar hij betaalt geen huur. Moet u in zo’n geval echt naar de kantonrechter voor een ontruiming?

BEDRIJFSHUUR - 26.03.2024

ROZ-model Middenstandsbedrijfsruimte: de huurdersvariant

Naast het ROZ-model Middenstandsbedrijfsruimte is er nu voor retail en horeca een ander model beschikbaar. Dit moet huurders helpen om te komen tot betere voorwaarden en uitgangspunten bij de huur van middenstandsbedrijfsruimte.

BOUWRECHT - 26.03.2024

Aannemer niet aansprakelijk voor gebrekkige afschot tegelvloer

Een aannemer heeft een waarschuwingsplicht als er sprake is van een gebrekkig ontwerp. Voldoet hij daar niet aan, dan kan hij voor de schade aansprakelijk worden gesteld. Wie is er verantwoordelijk als het ontwerp van een nevenaannemer is?

AAN- EN VERKOOP - 26.03.2024

Consumentenbescherming geldt niet voor koop bouwkavel

Als een particulier een woning koopt, geldt de consumentenbescherming. De Hoge Raad heeft nu bepaald dat consumentenbescherming uitdrukkelijk niet geldt voor de koper die ‘alleen maar’ een bouwkavel koopt. Hoe zit dat?

PROCEDURE - 26.03.2024

Overschrijding termijn? Bezwaar- of beroepschrift nu vaker toch inhoudelijk behandeld

Als u te laat bent met bezwaar maken of beroep indienen tegen een besluit van bijv. de gemeente, wordt uw zaak niet inhoudelijk behandeld, tenzij de termijnoverschrijding verschoonbaar is. De rechter heeft nu een interessante uitspraak gedaan.

BURENRECHT - 26.03.2024

Hek moet worden verwijderd, erfdienstbaarheid blijft in stand

Een erfdienstbaarheid moet voor de eigenaar van het zogeheten ‘dienende’ erf op de minst bezwarende wijze worden gebruikt. Moet daardoor dan altijd de kortste route worden gekozen? Hoe wordt dat bepaald? Wat zegt de rechter?

ENERGIE - 26.03.2024

Lening Nationaal Warmtefonds meer in trek bij lage en middeninkomens

Volgens onderzoek van TNO en het CBS maken steeds meer woningeigenaren met lage en middeninkomens voor verduurzamingsmaatregelen gebruik van het Nationaal Warmtefonds. Wat zijn de mogelijkheden voor 2024?

recht - 26.03.2024

Is een digitale handtekening rechtsgeldig?

Sinds we te maken hebben gehad met corona, is het digitaal ondertekenen van stukken in zwang geraakt. DocuSign is een toepassing die vaak door makelaars wordt gebruikt. Doorstaat een handtekening via DocuSign de toets der kritiek?

HUUR EN VERHUUR - 26.03.2024

Btw en servicekosten bij verhuur van woningen

In de nieuwe versie van het btw-besluit met betrekking tot de levering van verhuur van onroerende zaken is een nieuwe regeling voor servicekosten opgenomen.

OPZEGTERMIJN - 25.03.2024

Compensatie van werknemer vorderen over de opzegtermijn als hij niet meer op zijn werk verschijnt?

Uw werknemer verschijnt ineens niet meer op het werk en dat merkt u. Op grond van de wet mag u de werknemer een gefixeerd bedrag in rekening brengen ter hoogte van de opzegtermijn. Vraag is dan wel: welke opzegtermijn?

WERVING EN SELECTIE - 25.03.2024

Hoe voert u online selectiegesprekken?

Bij veel goede reacties op een vacature, kunt u ervoor kiezen sollicitanten eerst online te spreken. Dit scheelt de selecteur en de sollicitant tijd. Wat zijn de voordelen, nadelen, valkuilen en aandachtspunten van online selectiegesprekken?

PERSONEELSBELEID - 25.03.2024

LHBTI+-inclusie op de werkvloer, hoe pakt u dat aan?

Over LHBTI+-inclusie is in de media veel te doen. Waar moet u zich als werkgever druk over maken en wat zegt de wet hierover? Wat als u van inclusie echt werk wilt gaan maken?

AANNEMEN PERSONEEL - 25.03.2024

Een hartelijk welkom, oftewel: onboarding, vermindert het personeelsverloop

Onboarding is meer dan een uitleg over de functie en de regels. Het is een warm welkom met een programma waarmee gestructureerd maar gedoseerd, kennis, weetjes en de cultuur van de organisatie wordt overgedragen. Waarom is dat belangrijk?

WERVING - 25.03.2024

Personeel aantrekken en behouden met het juiste salaris, maar wat is een marktconform salaris?

Het salaris is nog altijd de belangrijkste reden om ergens te gaan werken of om juist te vertrekken. Daarom willen werkgevers een goed salaris bieden. Maar wat is goed in deze tijd? Hoe bepaalt u dat?

SUBSIDIE - 25.03.2024

SLIM-subsidie: onderneem actie tot en met 28 maart 2024

Per 1 januari 2024 zijn twee categorieën binnen de SLIM-subsidie iets aangepast. Daarom een update ...

REISKOSTENVERGOEDING - 25.03.2024

Werknemer die vanuit campingverblijf naar werk rijdt, is dat woon-werkverkeer en dus onbelaste reiskostenvergoeding?

De kennisgroep van de Belastingdienst kwam onlangs met een standpunt inzake woon-werkverkeer als de werknemer vanuit de camping naar zijn werk reist ...

WERVING & SELECTIE - 25.03.2024

Een assessmentcenter bij het aannemen van personeel?

Een werkgever stelde de vraag wat een assessmentcenter voor hem kan betekenen bij het aannemen van personeel. We doken er voor hem in ...

LOONBETALING - 25.03.2024

Indeling in te hoge salarisschaal, terugvorderen van te veel betaald salaris?

Fouten maken we allemaal, maar hoe herstelt u deze als het gaat om een verkeerde loonbetaling? Mag u dat terugvorderen? De rechter moest uitkomst bieden bij nota bene een werknemer van de Belastingdienst zelf waar dit fout ging.

PENSIOEN - 25.03.2024

Steeds meer werknemers werken door na het bereiken van de AOW-gerechtigde leeftijd. Wat moet u weten?

Het was recentelijk volop in het nieuws dat steeds meer AOW-gerechtigden doorwerken na het bereiken van hun AOW-leeftijd. Dat is ook voor u als werkgever een interessante ontwikkeling. Wat zijn de voordelen en waar moet u op letten?

PERSONEEL - 19.03.2024

Overschrijding vrije ruimte werkkostenregeling 2023 aangeven uiterlijk tweede tijdvak in aangifte loonheffingen

Kwam u in 2023 bij verstrekkingen en vergoedingen boven de vrije ruimte, dan moet u daar mogelijk nog eindheffing over afdragen. Hoe zit dat?

WERKWIJZE BELASTINGDIENST - 18.03.2024

Opgaaf Uitbetaalde bedragen aan derden ook in btw-verlegd situaties

Als u betalingen doet aan zogenaamde ‘derden’, dan kunt u verplicht zijn hiervan opgaaf te doen aan de Belastingdienst. Het gaat hierbij om betalingen die u doet aan personen die niet bij u in dienst zijn. Inmiddels is duidelijk geworden dat dit ook geldt voor btw-verlegd situaties. Hoe zit dat?

PERSONEEL - 15.03.2024

Reizen werknemer naar camping ook woon-werkverkeer?

In de vakantie komt het voor dat werknemers vanaf de camping op-en-neer naar het werk reizen. Vaak blijft de andere ouder dan overdag bij de kinderen. Maar zijn de reizen tussen de camping en het werk dan belastingvrij te vergoeden?

ERFBELASTING - 15.03.2024

Belasting na overlijden van echtgenoot die een langstlevende echtgenote en een of meerdere kinderen achterlaat

Heffing van erfbelasting bij overlijden moet deels voorkomen worden. Hoe gaat dat in zijn werk?

EIGEN WONING - 15.03.2024

Woningeigenaar maakt kans op Energiebespaarlening

Met de Energiebespaarlening van het Nationaal Warmtefonds kunt u energiebesparende maatregelen treffen in uw eigen woning. Wat moet u weten?

BELASTINGAANGIFTE - 15.03.2024

Premie arbeidsongeschiktheid niet zakelijk maar privé aftrekken

Betaalde premie arbeidsongeschiktheid kan fiscaal aftrekbaar zijn. Verspeel deze aftrek niet. Waardoor?

BEZWAAR EN BEROEP - 15.03.2024

Te laat bezwaar maken is minder vaak een probleem

Als u het niet eens bent met de fiscus, kunt u bezwaar en beroep aantekenen. Hiervoor geldt wel een termijn van zes weken. De rechter heeft onlangs beslist dat overschrijding van de termijn minder vaak een probleem zal zijn.

INKOMSTENBELASTING - 15.03.2024

Zwangerschapsuitkering ondernemer belast als winst of loon?

Ook zwangere ondernemers hebben tegenwoordig recht op een uitkering. Maar hoe is deze belast: als winst of als loon? Wat vond de rechter?

ADMINISTRATIE - 15.03.2024

Voorjaarsschoonmaak administratie

Zoals bekend, bent u als ondernemer wettelijk verplicht uw administratie te bewaren. Een veelgestelde vraag is hoelang u uw spullen moet bewaren.

ARBEIDSRELATIES - 15.03.2024

Voortgang handhaving arbeidsrelaties: de stand van zaken

Al jarenlang is voor veel werkgevers niet duidelijk wanneer iemand nu wel of niet als zelfstandige ingehuurd mag worden. Er zijn nieuwe regels in de maak, maar inmiddels weten we dat deze pas per 2026 ingevoerd worden.

PRIVÉ - 15.03.2024

Voor schenking moet wil tot bevoordeling worden bewezen

Overdracht van (onroerende) zaken tegen een te lage waarde kan leiden tot een aanslag schenkbelasting. Dat is het geval als er sprake is van een gift. Aan welke vier criteria moet er dan worden voldaan? Wie moet wat bewijzen? Wat zegt de rechter?

FISCOTIP - 15.03.2024

Bedrijfsopvolgingsregeling: doen of nog even wachten?

Vanaf 2025 gaat de fiscale bedrijfsopvolgingsregeling flink veranderen. Als u uw bedrijf op korte termijn gaat schenken aan uw kinderen, kunt u dat fiscaal gezien dan beter nog dit jaar doen of kunt u beter wachten? Waar hangt dat van af?

WERKWIJZE BELASTINGDIENST - 15.03.2024

Maatwerk bij belastingrente vanaf 1 januari 2024 ook voor de btw en de loonbelasting

Er kan door de Belastingdienst geen belastingrente in rekening gebracht worden voor de periode dat de verschuldigde belasting al is betaald. Dit geldt nu ook voor de btw en de loonbelasting. Hoe zit dat? Waar moet u op letten?

SUCCESSIEPLANNING - 15.03.2024

Hogere overbedelingsschuld bij tweede overlijden

Bij het overlijden van een ouder verkrijgen de kinderen vaak een vordering op de langstlevende ouder, welke pas opeisbaar is bij het tweede overlijden. Deze vordering kan bij het tweede overlijden hoger gewaardeerd worden. Hoe zit dit?

BESLOTEN VENNOOTSCHAP - 15.03.2024

Ook een ontbonden BV kan nog een procedure voeren

Rechtbank Noord-Holland moest onlangs beslissen of een ontbonden BV nog een belastingaanslag kan aanvechten bij de rechter. Dit was volgens de rechtbank mogelijk ondanks de gebreken die aan de machtiging kleefden. Wat speelde er?

AUTO VAN DE ZAAK - 15.03.2024

Kan de bijtelling voor privégebruik van de auto van de zaak meer dan 22% bedragen?

Indien u als directeur-grootaandeelhouder of als een werknemer met een auto van de zaak meer dan 500 kilometer per jaar privé rijdt, moet er een bijtelling worden berekend. Meestal is dit 22% van de cataloguswaarde van de auto, tenzij ...

WERKWIJZE BELASTINGDIENST - 15.03.2024

Krijgt u straks de Belastingdienst op uw dak door DAC7?

Maakt u gebruik van een digitaal platform voor het aanbieden van goederen of diensten, dan kan het zijn dat het platform vanaf 1 januari 2024 gegevens over u moet rapporteren aan de Belastingdienst. Wat moet u weten en/of doen?

PERSONEEL - 15.03.2024

Een werknemer die al met pensioen is, hoe zit dat?

Steeds meer ouderen kiezen ervoor om door te werken nadat ze de pensioen- of AOW-gerechtigde leeftijd hebben bereikt. Wellicht overweegt u ook om iemand aan te nemen die eigenlijk al met pensioen is. Waarop moet u dan letten?

HYPOTHEEK - 14.03.2024

Hogere WOZ-waarde, lagere risicoklasse hypotheek

Bij een hypotheek met een risico-opslag is het mogelijk de rente te verlagen. Veel woningen zijn immers in waarde gestegen, zodat de hypotheek een lager risico vormt voor de hypotheekverstrekker. Hoe zit dat?

ERFBELASTING - 13.03.2024

Geen erfbelasting verschuldigd door huwelijkse voorwaarden

Het aangaan van huwelijkse voorwaarden waarbij de gerechtigdheid in het vermogen wijzigt, is geen schenking. Wanneer is dat anders?

TESTAMENT - 13.03.2024

Is door uitschrijving de wettelijke samenwoning beëindigd?

In testamenten van samenwoners is vaak een testamentaire regeling opgenomen dat een beschikking ten gunste van een partner vervalt indien zij geen gemeenschappelijke huishouding (meer) voeren. Wat moet u weten?

SCHOLING - 13.03.2024

Levenlanglerenkrediet als de ondernemer of diens werknemer een opleiding wil volgen

Indien u of uw werknemer een opleiding wil gaan volgen, maar geen recht meer heeft op studiefinanciering, dan kunt u misschien wel in aanmerking komen voor het levenlanglerenkrediet. Wat moet u weten?

FINANCIËLE PLANNING - 13.03.2024

Ongelijke erfdelen kunnen fiscaal voordeel opleveren

Ongelijke erfdelen in een testament kunnen leiden tot lagere erfbelasting. Dat speelt vooral bij grotere vermogens. In het testament kunnen opvul- en afvullegaten worden opgenomen. Waar is deze keuze van afhankelijk?

BOER EN BEDRIJF - 12.03.2024

Verplicht rustgewas op zand en löss: aanscherping eisen onbemest vanggewas

Heeft u bouwland op zand- en lössgrond, dan moet u uiterlijk in 2026 een rustgewas hebben geteeld. Vanaf 2027 moet u op ieder perceel bouwland uiterlijk in 2029 een rustgewas hebben geteeld. Wat is er al gewijzigd vanaf 2024?

MELKVEEHOUDERIJ - 12.03.2024

Ecoactiviteit weiden 2024: andere voorwaarden

Bent u melkveehouder en wilt u in 2024 de ecoactiviteit weiden toepassen, houd dan rekening met aangepaste voorwaarden. Zo is het aantal uren weidegang fors verhoogd. Ook moet u uw bedrijf voor de eerste weidegang aanmelden bij Qlip.

PACHT - 12.03.2024

Verpachter is verplicht om toegang te verlenen tot het gepachte

De verpachter moet de pachter toegang verlenen tot het gepachte. Zo staat het in de wet. De verpachter mag daar niet van afwijken. Maar wat als de verpachter meent dat een deel van het gepachte niet meer onder de overeenkomst valt?

SEIZOENSARBEID - 12.03.2024

Verplicht tot huisvesting van buitenlandse seizoensarbeiders?

In de agrarische sector is seizoensarbeid van onschatbare waarde. Tegelijkertijd kent seizoensarbeid specifieke juridische valkuilen. Hoe zit het bijv. met de huisvesting van tijdelijke buitenlandse werknemers? Bent u daartoe verplicht?

BELASTINGAANGIFTE - 11.03.2024

Online aangiften erf- en schenkbelasting 2024 beschikbaar

De Belastingdienst meldt dat de online aangiften erf- en schenkbelasting beschikbaar zijn.

ENERGIESUBSIDIE - 08.03.2024

Na eerder voorschot TEK, vaststellingsverzoek uiterlijk 31 mei indienen!

De regeling Tegemoetkoming Energiekosten (TEK) was een tijdelijke regeling die in 2023 was geopend om energie-intensieve MKB-ondernemers te helpen om de sterk toegenomen energieprijzen op te vangen die ontstonden als gevolg van de oorlog in Oekraïne. De subsidie kon worden aangevraagd voor de periode 1 november 2022 tot en met 31 december 2023. Ondernemers kregen een voorschot van 35% van de subsidiabele kosten. Eind februari zijn de modelprijzen bekendgemaakt, gebaseerd op cijfers van het CBS. Nu kan de balans worden opgemaakt en kunnen de definitieve subsidiebedragen worden vastgesteld.

ICT - 07.03.2024

Komen verzonden e-mails nog wel aan?

Onlangs hebben Google en Yahoo de beveiligingsmaatregelen voor e-mail aangescherpt. Wat moet u weten?

SUBSIDIE - 07.03.2024

Eerste ronde SLIM-subsidie MKB opengesteld van 1 maart tot en met 28 maart 2024, tweede ronde volgt 2 september

Met de Stimuleringsregeling leren en ontwikkelen in MKB-ondernemingen (SLIM) wil de overheid leren en ontwikkelen in het MKB stimuleren. Ook in 2024 wordt de SLIM-subsidie weer opengesteld. Wat moet u weten?

BTW - 07.03.2024

Corrigerende btw-aangifte 2023 (suppletie) aangeven voor 1 april 2024 bespaart 7,5% belastingrente

Bij het opmaken van de jaarstukken blijkt vaak of er nog btw betaald of terug te vorderen is. Wat moet u weten als uw adviseur voorstelt om deze jaarcijfers later dan 1 april op te maken? Wat als dat voor die tijd lukt?

AFTREKBARE PRIVÉKOSTEN - 07.03.2024

Aanpassing auto aftrekbaar als zorgkosten?

Voor zieke en gehandicapte personen is een auto vaak onmisbaar. Soms moet een auto vanwege de ziekte of handicap echter worden aangepast. Zijn deze kosten aftrekbaar en geldt dit ook als de auto op een andere naam staat?

WET- EN REGELGEVING - 07.03.2024

Regels bij online betalingen voor u als leverancier

Kopen, bestellen en betalen wordt steeds meer online gedaan. Alle reden om de regels voor online betalingen voor u op een rij te zetten. Zowel voor de particuliere als voor de zakelijke klant.

FINANCIERING - 07.03.2024

Time-out-arrangement (TOA-krediet) bij doorstart bedrijf tot en met 31 mei 2024

Stel, u maakt gebruik van de Wet homologatie onderhands akkoord (WHOA) en u maakt een doorstart met uw onderneming. Dan kan het Time-out-arrangement (TOA-krediet) u verder op weg helpen. Wat is interessant om te weten?

INTERNET EN RECHT - 07.03.2024

Contactgegevens op de website, kent u de regels?

Er zijn regels voor het vermelden van contactgegevens op een webshop. Onderzoek van de Consumentenbond concludeert: het merendeel van de webshops houdt zich hier niet aan. Wat zijn de regels voor webshops? Wat als u zelf consument bent?

GARANTIE - 07.03.2024

Verkoop terugdraaien en koopsom retour?

De koper van een tv klaagt bij de verkoper over een barst in het scherm. De koper gaat over tot ontbinding van de koop en wil de koopsom terug. De rechter wijst de vordering van de koper af. Hoe zit dit en wat kunt u hiervan leren?

WERKWIJZE BELASTINGDIENST - 07.03.2024

Online verkoop, belastingtechnisch een bedrijf of een hobby?

Particulieren gebruiken steeds vaker het internet om via online verkopen een zakcentje bij te verdienen. Maar wanneer is dit hobby en wanneer is er sprake van een onderneming? Wanneer moet u belasting over deze verkopen gaan betalen?

AUTO VAN DE ZAAK - 07.03.2024

Ook bijtelling privégebruik als werkgever de auto niet bezit?

Als een auto ter beschikking wordt gesteld, is de bekende privébijtelling van toepassing. Maar is dat ook zo als de werkgever de betreffende auto niet bezit, maar door een derde ter beschikking laat stellen? Wat vond de rechter?

WOZ - 06.03.2024

Nieuwe richtlijnen voor opvragen foto’s in verband met vaststellen WOZ-waarde

Er zijn gemeenten die voor het vaststellen van de WOZ-waarde van een woning bij de eigenaar foto’s van de binnenkant opvragen. Daarvoor zijn nu richtlijnen opgesteld. Hoe zit dat?

VERDUURZAMING - 05.03.2024

Als bedrijf uw energiehuishouding flink verduurzaamd? Maak kans op een prijs en award!

Het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat heeft een geldprijs van € 15.000 en een award ter beschikking gesteld voor een bedrijf dat flink heeft geïnvesteerd in verduurzaming van de energiehuishouding. Voor welke ondernemer is dat?

HORECA CAO - 01.03.2024

Nieuwe horeca-cao van 1 januari tot en met 31 december 2024

Per 1 januari 2024 is er een nieuwe horeca-cao van kracht voor de duur van een jaar. Er zijn wel wat wijzigingen. Wat moet u weten?

Cookiebeleid