Alle domeinen

2024 - Mei

AUTO VAN DE ZAAK - 21.05.2024

Auto van de zaak werknemer: elektrische auto qua mrb nog gunstig?

Voor elektrische auto’s krijgt u nu nog korting voor de mrb, maar deze gaat wel afgebouwd worden, althans, dat waren de plannen. Deze plannen blijken nu weer gewijzigd. Ziet u door de bomen het bos niet meer? Daarom een update ...

PERSONEELSBELEID - 21.05.2024

Ruziënde collega’s, hoe is dat op te lossen?

Natuurlijk ontstaan er tussen werknemers onderling ook wel eens conflicten. Wat als deze ontaarden in onderlinge ruzie? Hoe treedt u dan op?

ZWANGERSCHAP & BEVALLING - 21.05.2024

Wat regelen als er een kindje bij een werknemer op komst is?

Mooi nieuws, een medewerker die in blijde verwachting is. Wel dienen er een aantal zaken op- en aangepakt te worden, het werk gaat immers gewoon door. Wat zijn de verplichtingen van de werkgever? Waar heeft de medewerker recht op?

PERSONEELSBELEID - 21.05.2024

Een piercing en een tatoeage op de werkvloer, mag dat?

Als een medewerker van de ene op de andere dag met een opzichtig kapsel op de werkvloer komt, mag u daar als werkgever dan wat van zeggen? Zo ja, hoe bespreekt u zoiets?

ARBEIDSOVEREENKOMST - 21.05.2024

Verboden onderscheid: hoe het niet verlengen van een contract voor bepaalde tijd soms toch een staartje krijgt

Het niet verlengen van een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd lijkt op het eerste oog een risicoloze handeling. Toch kan het wel degelijk een staartje krijgen. Wat moet u weten en waar moet u op letten?

PERSONEELSBELEID - 21.05.2024

Als uw medewerker schermt met een betere ‘functie elders’

Stel dat een medewerker bij u komt met de mededeling dat hij een aanbod heeft gehad voor een andere baan met betere arbeidsvoorwaarden. Hij wil weten of u misschien een beter aanbod wilt doen. Wat is wijsheid?

ONTSLAG - 21.05.2024

Ontslag op staande voet blijft toch lastig … Wat is een alternatief als de werknemer over de rooie gaat?

Schelden en agressief gedrag levert vanwege bepaalde omstandigheden toch geen dringende reden op. Waar moet u op letten bij een rechtsgeldig ontslag op staande voet? Hoe doet u dit beter?

SOCIALE VERZEKERINGEN - 21.05.2024

Premiedifferentiatie premie Werkloosheidswet: de lage en de hoge AWf-premie, wat speelt er vanaf 2025?

Er is een lage AWf-premie en een hoge AWf-premie. De percentages worden elk jaar opnieuw vastgesteld. Welke premie u moet betalen, hangt onder meer af van het soort arbeidscontract. Hoe zit dat? Wat verandert er per 1 januari 2025?

WERKKOSTENREGELING - 21.05.2024

Cafetariaregeling in eindheffing werkkostenregeling?

De Kennisgroep van de Belastingdienst moest bekijken of de cafetariaregeling verwerkt kan worden in de eindheffing van de werkkostenregeling (WKR).

LOONHEFFINGEN - 21.05.2024

Nieuwe Handboek Loonheffingen 2024 is er, mag u op de inhoud vertrouwen?

Het Handboek Loonheffingen 2024 is er. Mag u aan de inhoud rechten ontlenen? Ja, zegt de overheid, maar ...

AUTOBELASTINGEN - 16.05.2024

Korting motorrijtuigenbelasting elektrische auto verduidelijkt

Het kabinet wil de korting op de motorrijtuigenbelasting (mrb) voor elektrische auto’s verlengen. Hierover is in de media verwarring ontstaan. Onlangs verscheen er een factsheet waarin de plannen zijn verduidelijkt.

PENSIOEN - 14.05.2024

Pensioenfonds Detailhandel meldt zich bij u en niet Pensioenfonds Horeca & Catering?

Het Pensioenfonds Detailhandel stelt dat afhaal- en bezorgdiensten onder hun werkingssfeer vallen. U valt toch onder het Pensioenfonds Horeca & Catering?

HORECAKOSTEN - 14.05.2024

EK-beelden kijken in uw zaak, denk aan de licentie

Het EK voetbal staat weer voor de deur. Voor het vertonen van wedstrijden in uw horecazaak heeft u een licentie van Videma nodig. Wat moet u weten?

LOONKOSTEN - 13.05.2024

Loonkostenvoordeel (LIV) verdwijnt per 2025, maar 2024 nog toe te passen!

Het lage-inkomensvoordeel (LIV) vervalt per 2025. Voor 2024 heeft u nog recht op het LIV voor werknemers met een laag inkomen. Wat moet u weten?

INKOMSTENBELASTING - 13.05.2024

Vanaf wanneer moet u aangifte inkomstenbelasting doen?

De aangifte inkomstenbelasting is u niet onbekend. Maar vanaf wanneer moet deze aangifte gedaan worden? Is er een leeftijdsgrens, bijv. bij kinderen?

SUBSIDIE - 13.05.2024

Aanvragen SEBA in 2024 voor laatste keer

U kunt dit jaar voor het laatst de Subsidieregeling Emissieloze Bedrijfsauto’s (SEBA) aanvragen. Wat is belangrijk om te weten?

FISCALE WINST - 13.05.2024

Is verlies uit het minen van bitcoin fiscaal aftrekbaar?

Cryptocurrency, zoals de bitcoin, zijn weer terug van weggeweest. Maar wat nu als u hierin investeert en de opbrengst blijkt negatief? Is een dergelijk verlies dan aftrekbaar en zo ja, waar hangt dit van af? Wat vond de rechter onlangs?

LOONHEFFINGEN - 13.05.2024

Student en scholier tijdens vakanties meer nettoloon, u minder loonheffingen

Als u de vakantieperiodes studenten en scholieren inhuurt, kunt u wellicht gebruikmaken van de scholieren- en studentenregeling. Hierdoor kan de student of scholier meer nettoloon overhouden en u betaalt minder loonheffingen. Hoe komt dat?

WEGENBELASTING - 13.05.2024

Korting wegenbelasting elektrische auto wordt afgebouwd

Voor elektrische auto’s betaalt u nu nog geen motorrijtuigenbelasting (mrb). Dat voordeel zou de komende jaren snel verdwijnen, maar het kabinet heeft deze plannen gewijzigd. Welke gevolgen heeft dat en wat kunt u ermee?

LOONHEFFINGEN - 13.05.2024

Wijs loon tijdig aan als eindheffingsloon

Als u bestanddelen van het loon onbelast wilt uitbetalen, dient u deze aan te wijzen als eindheffingsloon. Wanneer en hoe doet u dat? Is achteraf herstel nog mogelijk en wat is het gevolg als het fout gaat? Wat vond de rechter onlangs?

PRIVÉ - 13.05.2024

Een goede administratie van erfdelen is essentieel

Geldvorderingen van een kind op de langstlevende (stief)ouder hoeven niet als bezitting in box 3 te worden opgegeven in de belastingaangifte van het kind. Let er wel op dat u deze vorderingen desondanks goed blijft administreren.

AUTO VAN DE ZAAK - 13.05.2024

Met een andere auto van de zaak op vakantie

Uw werknemer wil liever niet met zijn elektrische auto van de zaak op vakantie en vraagt of hij een vervangende auto mag gebruiken. Hoe pakt dit fiscaal uit?

FISCOTIP - 13.05.2024

Optimaal profiteren van de Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek

De Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA) is bij veel ondernemers nauwelijks bekend. Daarom profiteren velen ook niet optimaal van de KIA. Hoe voorkomt u dit door goed te plannen en wat is dan het voordeel?

PRIVÉ - 13.05.2024

Woning terughuren van de kinderen, hoe werkt dat?

Als u uw eigen woning verkoopt of schenkt aan de kinderen en u blijft er wonen, dan kan dat door vestiging van een vruchtgebruik of door de woning terug te huren. Maar hoeveel moet de huurprijs dan zijn?

DIRECTEUR-GROOTAANDEELHOUDER - 13.05.2024

Telt een lening voor de eigen woning bij de BV mee voor de drempel voor excessief lenen?

Per 1 januari 2024 is de drempel voor het excessief lenen bij de eigen BV verlaagd van € 700.000 naar € 500.000. Heeft u meer geleend, dan is hierover belasting verschuldigd in box 2. Leningen voor uw eigen woning tellen niet mee. Hoe zit dat?

BELASTINGAANGIFTE - 13.05.2024

Vordering op onverdeelde nalatenschap in box 3 opgeven

Als u erfgenaam van een overleden persoon bent en de nalatenschap nog niet is afgewikkeld, moet u er goed op letten hoe u dit verwerkt in uw aangifte inkomstenbelasting. Waar moet u rekening mee houden?

LOONHEFFING - 13.05.2024

Aanwijzen onder de werkkostenregeling, hoe werkt dat?

Als werkgever heeft u de keuze om iets dat u aan de werknemer geeft, wel of niet onder de werkkostenregeling te brengen. Deze keuze wordt aanwijzen genoemd. De Hoge Raad heeft daarover een interessante uitspraak gedaan.

DIRECTEUR-GROOTAANDEELHOUDER - 13.05.2024

Jaarlijks dividend uitkeren?

Per 1 januari 2024 is het belastingtarief voor inkomsten uit aanmerkelijk belang (box 2) gewijzigd en is er een tweeschijvenstelsel ingevoerd. Hoe zit dat? Hoe kunt u daar uw voordeel mee doen?

SUCCESSIEPLANNING - 13.05.2024

Kunst schenken of nalaten, wat moet u daarvan weten?

Als u waardevolle kunstwerken bezit, kunt u deze nalaten of schenken aan uw kinderen of schenken aan een museum of de overheid. U kunt hiermee mogelijk belastingaftrek krijgen. Hoe zit dit en waar moet u dan rekening mee houden?

ADMINISTRATIE - 13.05.2024

Administratie bewaren en dan dus ook echt (bijna) alles

Als ondernemer moet u een administratie voeren en de onderliggende stukken bewaren. Deze bewaarplicht omvat mogelijk meer dan u vermoedt, bijv. uw privéagenda. Wat besliste de rechter laatst hierover en wat moet u daarmee?

ERVEN - 13.05.2024

Het parentelenstelsel: wie zijn de erfgenamen?

Indien erfopvolging bij versterf plaatsvindt, bepaalt de wet wie er als erfgenamen optreden. Wat regelt de wet? Kent u het parentelenstelsel?

BEDRIJFSWAGENS - 13.05.2024

Mag u vanaf 2025 de nieuw zero-emissiezones in?

Vanaf 1 januari 2025 voeren 18 gemeenten een zero-emissiezone in. Deze zones zijn dan verboden voor de meest vervuilende zakelijke bestelbussen en vrachtwagens. Krijgt u daar ook mee te maken en hoe komt u daar achter?

SUBSIDIES - 13.05.2024

Alleen nog in 2024 subsidie (SEBA) voor emissieloze bestelbus of vrachtwagen voor goederenvervoer

Ondernemers die een nieuwe, volledige emissieloze bedrijfsauto voor het vervoer van goederen kopen of leasen, kunnen alleen dit jaar (2024) nog in aanmerking komen voor de Subsidieregeling Emissieloze Bedrijfsauto’s (SEBA).

SCHENKEN - 13.05.2024

Machtiging voor schenking ondanks gebrek aan schenkingstraditie

Als het vermogen van een persoon onder bewind is, is er een machtiging van de kantonrechter nodig voor het doen van schenkingen. Wat als er geen sprake is van een schenkingstraditie? Wat is goed om te weten?

BOER EN BEDRIJF - 08.05.2024

Aanvragen vestigingssteun jonge landbouwers kan vanaf 3 juni 2024

Bent u een jonge landbouwer en op 1 januari 2023 of later gestart met uw landbouwbedrijf, dan kunt u mogelijk in aanmerking komen voor de vestigingssteun jonge landbouwers. Waarom deze subsidie en wat zijn de voorwaarden?

Boer en bedrijf - 08.05.2024

Hoge Raad bevestigt uitspraak over verdeling fosfaatrechten en pacht

Fosfaatrechten zijn in beginsel van u als veehouder. Alleen bij langdurige pacht van grond en/of gebouwen kan de verpachter aan het einde van de pacht aanspraak maken op de fosfaatrechten. De Hoge Raad heeft hierover een uitspraak gedaan.

VERZEKERINGEN - 08.05.2024

Een machine lenen, is dat wel verstandig?

Voor het schudden van net gemaaid gras leent u een schudder van de buurman. Na het schudden rijdt u vanaf het land de weg op. U veroorzaakt een aanrijding met een auto waarbij ook de schudder beschadigd raakt. Wie betaalt de schade?

PERSONEEL - 08.05.2024

Arbeidsinspectie beboet agrarische bedrijven vanwege ‘nepstages’. Hoe zorgt u ervoor dat u dit niet overkomt?

Onlangs heeft de Nederlandse Arbeidsinspectie bekendgemaakt 23 agrarische bedrijven in Nederland te willen beboeten vanwege schijnconstructies met buitenlandse stagiairs. De lijn tussen een stage en regulier werk kan inhoudelijk soms dun zijn.

BOER EN BEDRIJF - 08.05.2024

Ecoactiviteit weidegang: aanpassingen na 15 mei

Geeft u in de Gecombineerde Opgave de ecoactiviteit weidegang 2.500 uur op, dan mag u dit na 15 mei omzetten naar weidegang 1.500 uur. Daarnaast mag u, onder voorwaarden, een maand langer de uren weidegang meetellen. Hoe zit dat?

RECHT - 08.05.2024

Recht van weg voor agrarisch verkeer blijft gehandhaafd

Bij vestiging van een erfdienstbaarheid kan worden bepaald dat het recht van weg uitsluitend mag worden gebruikt voor agrarisch verkeer. De eigenaar van het heersende erf moet daarbij een redelijk belang hebben. Wat wordt daarmee bedoeld?

PERSONEEL - 07.05.2024

Ontslag op staande voet vanwege lening aan cliënt

Een zorginstelling ontslaat een medewerker op staande voet wegens een lening van de werknemer aan een cliënt. De werkgever eist schadevergoeding van de ontslagen medewerker. Wat vindt de rechter van deze eis tot schadevergoeding?

INKOMSTENBELASTING - 07.05.2024

Telt aan studie bestede tijd mee voor het urencriterium?

Om te voldoen aan het urencriterium moet u ten minste 1.225 uur per jaar in uw praktijk werken. Maar tellen ook studie-uren daarbij mee en onder welke voorwaarden? Waarom vond de rechter van niet en wat kunt u met deze uitspraak?

WET- EN REGELGEVING - 07.05.2024

Vanaf 2025 de nieuwe zero-emissiezones in met bestelbus en vrachtwagen?

Om de leefbaarheid in de steden te vergroten, worden er per 1 januari 2025 zogenaamde ‘zero-emissiezones’ (uitstootvrije gebieden) ingevoerd. Deze zones zijn dan verboden voor bestelbussen, vrachtwagens en ander groot materieel die niet elektrisch of niet op waterstof worden aangedreven.

resultaat uit overige werkzaamheden - 06.05.2024

Minen van bitcoins

Het minen van bitcoins kan een bron van inkomen zijn en worden belast in box 1.

deelnemingsvrijstelling - 06.05.2024

Kennisdocument aan- en verkoopkosten deelneming geactualiseerd

Aan- en verkoopkosten van aandelen die tot een deelneming behoren, zijn niet aftrekbaar. De Kennisgroep deelnemingsvrijstelling van de Belastingdienst heeft een kennisdocument over deze kosten onlangs geactualiseerd.

wet dba - 06.05.2024

Gevolgen afschaffing handhavingsmoratorium

Uiterlijk per 1 januari 2025 eindigt het handhavingsmoratorium van de Wet deregulering beoordeling arbeidsrelaties.

urencriterium - 06.05.2024

Fiscale faciliteiten voor de studerende ondernemer

Veel ondernemers stimuleren hun werknemers om te studeren/cursussen te volgen. Maar ze willen/moeten natuurlijk ook zelf hun kennis bijhouden of bijspijkeren. Welke fiscale faciliteiten zijn er eigenlijk voor een IB-ondernemer?

partnerregeling - 06.05.2024

Verdelen gezamenlijk inkomen onherroepelijk?

Fiscale partners mogen gezamenlijke inkomensbestanddelen onderling naar keuze verdelen in hun aangiften. Maar deze keuze kan niet onbeperkt opnieuw worden gemaakt. Wanneer mag dit wel en wanneer niet?

onroerende zaken - 06.05.2024

Btw en garageboxen versus verhuur opslagruimte

De verhuur van onroerende zaken is volgens de hoofdregel vrijgesteld van btw. Maar voor de verhuur van een garagebox gaat deze hoofdregel niet altijd op.

omzetbelasting - 06.05.2024

Contributies vereniging niet belast met btw

Een contributie is met btw belast bij een rechtstreeks verband tussen de contributie en de te verrichten prestatie.

tbs-vordering - 06.05.2024

Vervreemding van een afgewaardeerde tbs-vordering

Ter voorkoming van fiscaal oneigenlijk gebruik moet de schuldeiser een fiscaal verlies in een aantal specifieke gevallen weer terugnemen.

bedrijfsopvolgingsregeling - 06.05.2024

Bezits- en voortzettingseis en objectieve onderneming

Voor toepassing van de bezits- en voortzettingseis van de BOR in de Successiewet 1956 is het van belang of na overname van een onderneming, deze onderneming een zelfstandige objectieve onderneming is of niet.

verliesverrekening - 06.05.2024

Beperking verliesverrekening ook voor latente verliezen

A-G Wattel concludeert dat de verliesverrekeningsbeperking van artikel 20a van de Wet op de vennootschapsbelasting 1969 ook geldt voor latente verliezen.

personeel - 06.05.2024

Aandachtspunten bij uitlenen personeel btw

Het uitlenen van personeel is een met btw belaste dienst.

ADMINISTRATIE - 02.05.2024

Hoe bewaart u de geautomatiseerde boekhouding?

Fiscaal moet u alle administratie die van belang is voor de bepaling hoeveel belasting u moet betalen, een aantal jaren bewaren. Maar hoe zit dat met de geautomatiseerde boekhouding?

AFTREKPOST - 02.05.2024

Opgelet bij verdeling kostenaftrek in belastingaangifte

Als u uw aangifte invult, mag u de meeste aftrekposten verdelen met uw partner. Daarbij kiest u natuurlijk voor de voordeligste optie. Maar pas op dat u niet te veel kosten aftrekt, anders kan het duur uitpakken, zo bleek onlangs …

AUTO - 02.05.2024

Minder boete wegenbelasting voor zware auto?

Als u geen of te weinig motorrijtuigenbelasting (mrb) betaalt, loopt u het risico op een naheffing met boete. Maar is een dergelijke boete nu hoger voor een zware auto? Wat vond de rechter en wat kunt u hiermee?

SUBSIDIE - 02.05.2024

Subsidieregeling Emissieloze Bedrijfsauto’s (SEBA) geopend

Wilt u een nieuwe, volledig emissieloze bedrijfsauto (goederenvervoer) kopen of financial leasen, dan kunt u wellicht gebruikmaken van de SEBA.

ADMINISTRATIE - 02.05.2024

Privéagenda, naast de zakelijke eveneens bewaren

Indien u gebruikmaakt van een privéagenda (digitaal of op papier) waarin u ook uw zakelijke afspraken noteert, dan behoort de agenda ook tot uw administratie waarvoor de wettelijke bewaarplicht geldt, aldus de hoogste rechter van ons land.

INTERNET EN RECHT - 02.05.2024

Waarom moet de vormgeving van uw website en webshop ‘eerlijk’ zijn?

Volgens de Autoriteit Consument & Markt (ACM) moet de vormgeving van uw website en webshop ‘eerlijk’ zijn. Wat houdt dat in en wat moet u als ondernemer hiervan weten?

BELASTINGEN - 02.05.2024

Geen beslissing inspecteur op uw bezwaar, wat nu?

Als u het niet met de inspecteur eens bent, kunt u in bezwaar. Wijst de inspecteur dit af, dan kunt u in beroep. Maar wat nu als hij geen beslissing neemt? Hoelang moet u dan wachten en wat besliste de rechter onlangs?

INKOMSTENBELASTING - 02.05.2024

Wat is uw fiscale woonplaats?

Wat uw fiscale woonplaats is, is niet altijd even duidelijk, maar wel belangrijk. Uw fiscale woonplaats bepaalt namelijk in beginsel waar u belastingplichtig bent voor de inkomstenbelasting. Waar hangt dat van af volgens de rechter?

NOTARIS - 02.05.2024

Een goed geregeld levenstestament voorkomt veel problemen

In een levenstestament wordt een algehele volmacht gegeven en is bewind niet nodig. Welke bevoegdheden kunnen aan de gevolmachtigde worden toegekend? Wat als de gevolmachtigde overlijdt? Wat is goed om te weten?

HANDELSPRAKTIJK - 02.05.2024

Wat kunt u met de Bedrijventeller?


Cookiebeleid