Alle domeinen

2024 - April

TESTAMENT - 24.04.2024

Testament kan problemen bij onduidelijkheid over volgorde van overlijden voorkomen

Er kunnen zich omstandigheden voordoen waardoor de volgorde van overlijden niet kan worden bepaald. Bijv. bij verkeersongelukken zal dit niet altijd mogelijk zijn. Hoe kunnen erfrechtelijke problemen worden voorkomen?

INCASSO - 24.04.2024

U ontvangt een aanmaning, wat altijd te doen?

U ontvangt een aanmaning: een incassobrief. Terecht of onterecht. Hoe moet u hierop reageren? Hoe speelt de nieuwe Wet kwaliteit incassodienstverlening (Wki) die 1 april 2024 is ingegaan, hier nog een rol in?

ERFBELASTING - 24.04.2024

Wel of geen rente over de kindsdelen?

Over de vorderingen van de kinderen (de kindsdelen) mag rente worden berekend. Maar dat heeft effect op de erfbelasting na eerste en tweede overlijden. Hoe maakt dat verschil? Wat is goed om te weten?

HANDELSPRAKTIJK - 24.04.2024

SBI-code van Kamer van Koophandel geen louter administratieve formaliteit

Hoewel het misschien alleen maar een administratieve formaliteit lijkt, kan een onjuist geregistreerde SBI-code aanzienlijke financiële gevolgen hebben. Waarom is dat?

NIEUWBOUW - 23.04.2024

Aannemer aansprakelijk voor verkeerd aangelegd pad

Bij de koop van een bouwperceel kan de maatvoering soms afwijken van de feitelijke situatie. Daaraan kunnen geen rechten worden ontleend. Maar wat als er een deel van een pad over het perceel is aangelegd? Valt dat ook onder de maatvoering?

VERZEKERINGEN - 23.04.2024

Verzekeren van bouw- en montagerisico’s

Als aannemer, installatiebedrijf of klussenbedrijf bent u meestal praktisch bezig. Toch is het goed om ook oog te hebben voor de risico’s van uw vak, want deze zijn best groot. Waar moet u aan denken?

APPARTEMENTSRECHTEN - 23.04.2024

Een appartement verbouwen en in gebruik geven als pizzeria, bleek niet mogelijk

Bij de rechter speelde onlangs een procedure over de vestiging van een pizzeria op de begane grond van een appartementencomplex. De eigenaar van het bovengelegen appartement vorderde met succes een verbod op vestiging van de pizzeria.

UW RAADSMAN - 23.04.2024

Samen met een vriend(in) een huis kopen

Voor jonge mensen is het moeilijk om een huis te kopen. Zeker voor alleenstaande starters is het in veel plaatsen bijna onmogelijk om alleen een huis te kopen. Kopen samen met een goede vriend(in) kan dan een oplossing zijn.

AAN- EN VERKOOP - 23.04.2024

Makelaar koopt pand van eigen cliënt

De rechter moest onlangs beoordelen of er bij de aankoop van een pand door een makelaar van zijn eigen cliënt, sprake was van misbruik van omstandigheden. In dat geval zou de koopovereenkomst vernietigbaar zijn. Hoe zit dat?

GOED OM TE WETEN - 23.04.2024

Bedrijfs- en zwerfafval en de Omgevingswet


BURENRECHT - 23.04.2024

Geen onrechtmatige hinder door ijzerverwerking in achtertuin

Buren mogen elkaar geen onrechtmatige hinder bezorgen. Maar niet elke hinder is ook meteen onrechtmatig. Waarvan is dat afhankelijk? Hoezo spelen plaatselijke omstandigheden een rol? Wat speelde er onlangs bij de rechter?

GEMEENTE - 23.04.2024

Sluitingen drugspanden door burgemeesters onder de loep

De Opiumwet stelt burgemeesters in staat om een pand te sluiten als er drugshandel en/of drugsproductie plaatsvindt. Uit onderzoek blijkt echter dat burgemeesters hier soms te gemakkelijk gebruik van maken. Hoe zit dat?

BOUWRECHT - 23.04.2024

Oppassen met risicovolle werkzaamheden

Het werk moet door een aannemer zorgvuldig worden uitgevoerd. Desondanks kan er daardoor toch schade voor derden optreden. Wie is er dan aansprakelijk?

APPARTEMENTSRECHTEN - 23.04.2024

Besluit VvE tot aansluiten warmtenet, is dit bindend?

De investering in een warmtenet voor een appartementencomplex is geen sinecure. Daar is veel geld mee gemoeid. Als een Vereniging van Eigenaars (VvE) daartoe besluit, is dat besluit dan bindend? Moeten alle eigenaren daar dan in mee?

RUIMTELIJKE ORDENING - 23.04.2024

Kunnen omwonenden bezwaar/beroep aantekenen tegen een omgevingsvergunning?

Het komt regelmatig voor dat buurtbewoners het maar niets vinden dat een pand wordt omgebouwd tot appartementen. Maar omdat ze geen belanghebbenden zijn, wordt hun beroep niet door de rechtbank behandeld. Hoe kan dat?

RECHT - 23.04.2024

De nieuwe Wet kwaliteit incassodienstverlening

Op 1 april 2024 is de nieuwe Wet kwaliteit incassobureaus (Wki) ingegaan. Wat moet u weten als u met een incassobureau te maken heeft of krijgt?

SUBSIDIE - 23.04.2024

Subsidieregeling Emissieloze Bedrijfsauto’s (SEBA) weer aan te vragen

Wilt u een nieuwe, volledig emissieloze bedrijfsauto voor het vervoer van goederen aanschaffen (kopen of leasen), dan kunt u onder voorwaarden gebruikmaken van de Subsidieregeling Emissieloze Bedrijfsauto’s (SEBA). Deze regeling is zowel bedoeld voor ondernemers als voor non-profitinstellingen.

LOON - 18.04.2024

Nu wel of geen verhoging wettelijk minimumloon per 1 juli 2024?

De Eerste Kamer stemde tegen de extra verhoging van het WML, aldus de diverse media. Om welke verhoging gaat het dan?

VERLOF - 18.04.2024

Mag u uw werknemer verplichten om zijn verlofuren in te zetten bij gebrek aan werk?

Stel, na een periode van extra werk en dus een extra werknemer, neemt het werk af. Mag u dit afwentelen op de werknemer of blijft de werkgever verantwoordelijk?

PERSONEELSBELEID - 18.04.2024

Goede offboarding rendeert bij vertrekkende werknemer

Goed afscheid nemen van vertrekkende medewerkers is net zo belangrijk als het welkom heten van nieuwe collega’s. Zogenoemde ‘offboarding’ dat verdergaat dan het afwikkelen van praktische zaken, loont. Waarom?

BELASTINGDIENST - 18.04.2024

Welke tijdvaktabel toepassen?

Uit een peiling van de Belastingdienst op het Forum Salaris over het onbetaald ouderschapsverlof en tijdvaktabel gaf slechts 9% het juiste antwoord ...

PENSIOEN - 18.04.2024

Werknemer vordert deelname RVU in cao, maar vangt bot bij de rechter

Een werknemer wil deelnemen aan de Regeling Vervroegde Uittreding. Waarom wees de rechter zijn eis af? Wat moet u weten?

ARBEIDSVOORWAARDEN - 18.04.2024

Op de juiste wijze een eenzijdige wijziging doorvoeren in de arbeidsvoorwaarden

Verschillen in arbeidsvoorwaarden kunnen na verloop van de jaren voorkomen. Dit terwijl uniforme arbeidsvoorwaarden wenselijk zijn. Hoe krijgt u dit gemakkelijk gelijk? Is toestemming van de werknemer altijd vereist?

PERSONEELSBELEID - 18.04.2024

Haal schulden van uw werknemer uit de taboesfeer

Medewerkers met schulden zijn minder productief en in veel gevallen frequenter en lang(er) ziek. Hoe kunt u als werkgever, los van de menselijke maat, medewerkers met financiële sores ondersteunen?

PRIVACY - 18.04.2024

Hoe toegang e-mailbox werknemer aanpakken met respect voor privacyregels?

Een afwezige en onbereikbare werknemer zorgt ervoor dat u zich afvraagt of uw bedrijfsvoering in gevaar komt. Een kijkje in de inbox van de werknemer zou helpen. Waarmee dient u rekening te houden als u hiertoe wilt overgaan?

PERSONEELSBELEID - 18.04.2024

Als het weer tijd is voor de functioneringsgesprekken …

Veel bedrijven plannen in juni van het begin van het jaar de beoordelingsgesprekken en halverwege het jaar de functioneringsgesprekken. Hoe laat u zo’n functioneringsgesprek zo optimaal verlopen?

ONTSLAGVERGOEDING - 18.04.2024

Compensatie transitievergoeding na twee jaar ziekte: juiste formulering vaststellingsovereenkomst essentieel

Als u na twee jaar arbeidsongeschiktheid afscheid neemt van uw werknemer, heeft deze recht op de transitievergoeding. Onder voorwaarden kunt u de betaalde transitievergoeding via het UWV gecompenseerd krijgen. Waar moet u op letten?

VEILIGHEID - 18.04.2024

Kent u de risico’s als uw werknemers werken met AI?

Kunstmatige intelligentie (AI) heeft snel zijn intrede gedaan in de maatschappij. Veel bedrijven gebruiken het al op de een of andere manier. Er zitten echter ook risico’s aan het gebruik ervan. Waar moet u op letten en wat moet u doen?

LOONADMINISTRATIE - 18.04.2024

VOG digitaal aanvragen vanaf eind mei 2024


PERSONEEL - 17.04.2024

Lage-inkomensvoordeel voor werkgevers vervalt per 1 januari 2025

Per 1 januari 2025 vervalt de tegemoetkoming die u als werkgever kunt krijgen voor werknemers met een laag inkomen.

BESLOTEN VENNOOTSCHAP - 16.04.2024

Aandeelhoudersregister goed bewaren

Bij de oprichting van uw BV heeft u van de notaris ook een aandeelhoudersregister ontvangen. In de praktijk blijkt dat boekje vaak in de vergetelheid te zijn geraakt. Dat kan echter vervelende gevolgen hebben. Hoe zit dat?

EIGEN WONING - 16.04.2024

Hypotheekrenteaftrek bij hoogste inkomen niet altijd voordelig

Het is weer tijd voor de jaarlijkse aangifte inkomstenbelasting. De aftrek van hypotheekrente voor de eigen woning toepassen bij de partner met het hoogste inkomen, is tegenwoordig niet altijd meer het meest gunstig. Hoe zit dat?

PRIVÉ - 16.04.2024

Geen erfbelasting na aangaan huwelijkse voorwaarden

Het aangaan van huwelijkse voorwaarden is geen schenking en leidt ook niet tot de heffing van erfbelasting. Dat is volgens de Hoge Raad slechts anders als er sprake is van fraus legis. Wanneer is dat het geval? Wat speelde er?

BTW - 16.04.2024

Btw verlegd en opgaaf Uitbetaalde bedragen aan derden

Er bestond al enige tijd onduidelijkheid over de opgaaf Uitbetaalde bedragen aan derden in situaties waarin een natuurlijk persoon werkzaamheden verricht had en daarvoor een factuur met btw verlegd uitreikte (hierna: btw-verlegd situaties).

PERSONEEL - 16.04.2024

Hoger nettoloon vakantiekrachten

Veel bedrijven maken in de vakantieperiodes gebruik van vakantiekrachten. Als u gebruikmaakt van studenten of scholieren, geldt er een aantal bijzondere regels.

FISCOTIP - 16.04.2024

Cafetariaregeling voordelig voor werknemer en werkgever

Met een cafetariaregeling kunt u voldoen aan de individuele wensen van uw werknemer, terwijl u er als werkgever ook nog eens voordeliger mee uit kunt zijn. Op welke aspecten moet u wel letten en wat is het voordeel?

DIRECTEUR-GROOTAANDEELHOUDER - 16.04.2024

Btw-schulden en aansprakelijkheid bestuurder

De Hoge Raad heeft onlangs vragen gesteld aan het Europees Hof van Justitie over de aansprakelijkheid van de bestuurder(s) voor de btw-schulden van de BV.

Privé - 16.04.2024

Gunstige regels in box 3 voor particuliere kunstbezitters

Kunst is vrijgesteld in box 3, tenzij deze voornamelijk een belegging is. Het is aan de Belastingdienst om dit te bewijzen. Het komt maar incidenteel voor dat de Belastingdienst deze discussie (met succes) aangaat. Is de aanschaf van kunst iets voor u?

BEDRIJFSOPVOLGING - 16.04.2024

Geen terugwerkende kracht bedrijfsopvolgingsregeling

Door een goede planning kan box 3-vermogen worden omgezet in ondernemingsvermogen. Hierdoor kan er inkomsten- en erfbelasting worden bespaard. Maar ondanks deze planning pakte dit toch niet helemaal goed uit.

PRIVÉ - 16.04.2024

Volmacht voor schenkingen in levenstestament kan zorgen voor lagere eigen bijdrage en minder erfbelasting

De eigen bijdrage bij langdurige opname in een zorginstelling is mede afhankelijk van het eigen vermogen. Door schenkingen kan dat vermogen worden afgeroomd. Wat is daarbij het belang van een levenstestament?

INKOMSTENBELASTING - 16.04.2024

Oordeel Hoge Raad over box 3 pas in augustus


AUTO - 15.04.2024

Kabinet verlengt belastingvoordeel elektrische auto

De belastingkorting voor elektrische auto’s wordt weliswaar de komende jaren langzaam afgebouwd, maar verdwijnt pas in 2031 als we de inhoud van de voorjaarsnota volgen.

WERKKOSTENREGELING - 15.04.2024

Koffiebeker werknemer belastingvrij

Plastic bekers op de werkvloer mogen sinds 1 januari 2024 niet meer. Als u werknemers een koffiebeker verstrekt, kan dat belastingvrij, zegt de fiscus. Hoe dan?

ERFBELASTING - 15.04.2024

Erfbelasting besparen door opvullegaat

Het voorkomen of beperken van de heffing van erfbelasting is een belangrijke reden om een testament op te stellen. Maar dat kan ook met een opvullegaat. Wat zijn de fiscale voordelen?

AFTREKBARE KOSTEN - 15.04.2024

Opgelet bij kosten boetes en dwangsommen: aftrekbaar?

Kosten van boetes en dwangsommen zijn niet aftrekbaar van de winst. Onlangs is verduidelijkt wanneer dit het geval is, hoe het zit met kosten die met de boete en dwangsom samenhangen en de kosten van bijv. juridische medewerkers.

LOONHEFFINGEN - 15.04.2024

Wanneer is de maaltijd van uw werknemer of van u als ondernemer aftrekbaar?

Als werkgever zal het regelmatig voorkomen dat u de maaltijd van een werknemer onbelast zult willen vergoeden. Maar wanneer kan dit, wanneer niet en wat zijn dan de alternatieven? Hoe zit het dan met de aftrek van de kosten?

EIGEN WONING - 15.04.2024

Fiscaal verschil bouw- en verbouwdepot

Als u een nieuwbouwwoning koopt of een bestaande woning gaat verbouwen, wordt er vaak gewerkt met een bouw- of verbouwdepot. Wat is het fiscaal verschil?

OVERDRACHTSBELASTING - 15.04.2024

Waarop letten bij startersvrijstelling OVB?


URENCRITERIUM - 15.04.2024

Als zelfstandig ondernemer ook in loondienst bijverdienen: let op de uren om de zelfstandigenaftrek te behouden

Ondernemersaftrekken, zoals de zelfstandigenaftrek, zijn afhankelijk van het voldoen aan het urencriterium. Maar wat als u ook deels in loondienst bent?

AUTO VAN DE ZAAK - 15.04.2024

Juiste bijtelling bij wisselen van auto van de zaak

Als aan u of uw personeel een auto van de zaak ter beschikking staat, heeft u met de bekende bijtelling te maken. Maar met name als in de loop van het jaar (tijdelijk) van auto wordt gewisseld, gaat het vaak mis. Waar moet u dan op letten?

INKOMSTENBELASTING - 15.04.2024

Huuropbrengsten in box 1 of box 3?

Bij de huidige woningschaarste is met de verhuur van woningen best goed te verdienen. Maar zijn dergelijke opbrengsten nu belast in box 1 of in box 3? Waar hangt dit van af en hoe oordeelde de rechter onlangs?

INKOMSTENBELASTING - 12.04.2024

Woning tandarts ondernemingsvermogen

Een tandarts en de inspecteur liggen met elkaar in de clinch over de vermogensetikettering van een woning die mede zakelijk wordt gebruikt. Het hof volgt de inspecteur in zijn standpunt dat de woning privévermogen was. Waarom?

HUUR HORECAPAND - 12.04.2024

Niet-waterdichte vloer in horecapand blijkt geldige reden voor buitengerechtelijke ontbinding huurovereenkomst

Een Italiaans restaurant huurt in Rotterdam een horecapand van Westinvest. De huurder ontbindt de huurovereenkomst wegens gebreken aan het pand. Was dit terecht en hoe pakte dit financieel uit voor de huurder?

PERSONEEL - 11.04.2024

Inhuur van buitenlandse seizoensarbeiders via een uitzendbureau

In de agrarische sector is seizoensarbeid van onschatbare waarde. Tegelijkertijd kent seizoensarbeid allerlei juridische valkuilen. Waar moet u bijv. op letten bij het inhuren van tijdelijke buitenlandse werknemers via een intermediair?

BELASTINGEN - RECHTSVORM - 11.04.2024

Met terugwerkende kracht een maatschap?


BOER EN BEDRIJF - 11.04.2024

GLB-premies: 2023 definitief, inschatting 2024

De definitieve basis- en ecopremie 2023 en de verwachtingen voor 2024 zijn bekendgemaakt. Dit geldt ook voor de toeslag jonge landbouwers 2023.

BOER EN BEDRIJF - 11.04.2024

Gecombineerde Opgave 2024 uiterlijk 15 mei indienen

U kunt uw Gecombineerde Opgave 2024 (GO) tot en met 15 mei indienen bij RVO.nl. Met de GO meldt u onder andere uw GLB-subsidies aan. Meld ook uw ecoactiviteiten die u dit jaar wilt uitvoeren, aan. Het belang van een juiste en tijdige indiening is groot.

PACHT - OPVOLGING - 11.04.2024

Verpachter moet indeplaatsstelling van zoon van pachter toestaan

Een pachter kan een vordering instellen dat zijn zoon voortaan in zijn plaats als pachter optreedt. Dat wordt door de rechter naar billijkheid beoordeeld. Maar wat houdt dat in? Wat staat daarover in de wet? Wie moet wat bewijzen? Wat zegt de rechter?

PERSONEEL - 11.04.2024

Digitale Verklaring Omtrent het Gedrag vanaf 22 mei 2024?

De Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) kunt u straks digitaal in uw Berichtenbox ontvangen. Dit is een nieuwe manier om de VOG te ontvangen. De papieren VOG blijft bestaan. De mogelijkheid om de VOG digitaal te ontvangen wordt in fases uitgerold. Zo weet de uitvoerder zeker dat de systemen goed blijven werken. Op 22 mei 2024 is het digitaal ontvangen van een VOG voor iedereen mogelijk.

PERSONEEL - 10.04.2024

Mag per ongeluk te veel uitbetaald loon altijd van de werknemer teruggevorderd worden? Wat zegt de rechter?

Stel dat u een van uw werknemers per ongeluk te veel loon heeft uitbetaald. Dan wilt u dit natuurlijk terugvorderen. Toch kan dat niet altijd zomaar. Wanneer kan het wel of niet en waar moet u rekening mee houden?

HUWELIJKSE VOORWAARDEN - 10.04.2024

Huwelijks voorwaarden en werken met een jaarlijkse of finale verrekening?

Zonder huwelijkse voorwaarden zijn echtgenoten getrouwd in (beperkte of algehele) gemeenschap van goederen. Welke opties zijn er dan? Wat wordt er bedoeld met jaarlijkse of finale verrekening? Wat als er niet wordt verrekend?

TESTAMENT - 10.04.2024

Verouderd testament aanpassen aan nieuw erfrecht, minder erfbelasting!

Uit onderzoek blijkt dat er veel verouderde testamenten in omloop zijn. Deze blijven wel rechtsgeldig, maar kunnen nadelig uitpakken. Waarom?

ERFRECHT - 10.04.2024

Weduwnaar wil hertrouwen, huwelijkse voorwaarden?

Stel, een weduwnaar met drie kinderen wil hertrouwen. Wat zijn hierbij erfrechtelijke aandachtspunten? Wat is verstandig om te doen?

PRIVÉ - 08.04.2024

Aandeel in onverdeelde nalatenschap in belastingaangifte opgeven in box 3

Bent u erfgenaam in een nalatenschap die nog niet is afgewikkeld, dan moet u bij het invullen van uw aangifte inkomstenbelasting goed opletten.

VERZEKERINGEN - 08.04.2024

Bent u de spanning van een stroomstoring de baas en kunt u ontstane schade verzekeren?

Elk jaar vinden er duizenden stroomstoringen plaats. Veel ondernemers hebben daar in meer of mindere mate last van. Het verhalen van de schade is erg lastig. Is er een verzekering die uitkomst biedt?

AFTREKPOSTEN - 08.04.2024

Aftrek premie arbeidsongeschiktheid in de aangifte gaat vaak fout, constateert de Belastingdienst, daarom een update ...

Veel zelfstandigen, maar ook werknemers, zoals de dga, hebben een arbeidsongeschiktheidsverzekering afgesloten. De premie is vaak aftrekbaar, maar dat gaat regelmatig fout. De Belastingdienst heeft dit daarom verduidelijkt.

AFSCHRIJVING - 08.04.2024

Afschrijving bedrijfspand 2024 aangepast

De afschrijving op bedrijfspanden is per 2024 gewijzigd als gevolg van het Belastingplan 2024. Waar moet u rekening mee houden dit jaar?

ICT - 08.04.2024

Hoe zit het met het auteursrecht bij gebruik van AI?

Artificiële intelligentie (AI) ontwikkelt zich op dit moment in een razend tempo. Nu het ook door iedereen kan worden gebruikt, brengt dit wel enige risico’s met zich mee, zoals inbreuk op het auteursrecht. Waar moet u op letten?

VERHUUR WONING - 08.04.2024

Nieuwe regels voor tijdelijke verhuur

Met ingang van 1 juli 2024 worden de regels voor tijdelijke verhuur van woonruimte fors ingeperkt. Wat verandert er? Wat is er straks nog wel mogelijk?

AFTREKPOSTEN - 08.04.2024

Aftrek hypotheekrente na tijdelijke verhuur?

Onlangs heeft de Belastingdienst bekendgemaakt hoe het overgangsrecht inzake de aftrek van hypotheekrente geïnterpreteerd moeten worden als de eigen woning tijdelijk wordt verhuurd. Blijft aftrek dan wel mogelijk?

FISCALE WINST - 08.04.2024

Ondernemers laten fiscale aftrekposten, zoals de KIA, nog te veel liggen, aldus onderzoek

Uit onderzoek van Knab kwam naar voren dat een groot deel van de onderzochte MKB-ondernemers fiscale aftrekposten vaak nog onbenut laten, zoals de Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA). Waarom levert deze KIA dan geld op?

WOZ-WAARDE - 08.04.2024

Mag de gemeente het OZB-tarief zomaar verdubbelen?

De gemeentelijke heffingen rijzen hier en daar de pan uit. Maar mag een gemeente het tarief van de OZB zomaar verdubbelen? Zo nee, wat is dan wel toegestaan? Wat vond de rechter?

OVERDRACHTSBELASTING - 08.04.2024

Uitstel verhuizing kan extra overdrachtsbelasting kosten

Als u een woning koopt, dient u hierover overdrachtsbelasting te betalen. Welk tarief voor u geldt, hangt af van verschillende factoren. Onlangs kwam de vraag aan de orde of uitstel van verhuizing ook op het tarief van invloed is.

HUUR BEDRIJFSPAND - 08.04.2024

De huurder betaalt de schade voor het niet schoon en leeg opleveren van een bedrijfspand

Vaak ‘vergeten’ huurders waartoe zij bij een oplevering verplicht zijn. Een lakse houding kan fataal zijn en dan kan de verhuurder alle kosten voor herstel claimen. Beide partijen zijn erbij gebaat dat er duidelijkheid bestaat bij oplevering. Hoe zit dat?

INKOMSTENBELASTING - 03.04.2024

Belangrijke uitspraak Hoge Raad over box 3 pas in augustus verwacht

Er lopen al een aantal jaren procedures over de belastingheffing in box 3. Dit voorjaar werd hierover een belangrijke uitspraak van de Hoge Raad verwacht. De Hoge Raad heeft nu echter bekendgemaakt dat deze uitspraak niet voor augustus 2024 komt.

Cookiebeleid