HUUR BEDRIJFSPAND - 08.04.2024

De huurder betaalt de schade voor het niet schoon en leeg opleveren van een bedrijfspand

Vaak ‘vergeten’ huurders waartoe zij bij een oplevering verplicht zijn. Een lakse houding kan fataal zijn en dan kan de verhuurder alle kosten voor herstel claimen. Beide partijen zijn erbij gebaat dat er duidelijkheid bestaat bij oplevering. Hoe zit dat?

Lakse huurder

Niet goed opgeleverd. In de zaak die speelde bij Rechtbank Limburg (ECLI:NL:RBLIM:2024:478) was de huurder wel erg laks. De huurder wilde dat de huurovereenkomst eindigde per 1 oktober van dat jaar, maar de verhuurder vond dat er niet goed was opgeleverd.

Huurder moest van de rechter huur doorbetalen.  Uiteindelijk heeft de rechtbank de huurder veroordeeld om de huur over de maanden dat het bedrijfspand niet gebruikt kon worden, te betalen. Als de huurder dit op voorhand had geweten, had hij waarschijnlijk wel eerder de geconstateerde gebreken opgelost of in ieder geval sneller gehandeld.

Huurder moet gebreken kunnen herstellen. Het is goed om te weten dat de huurder in de gelegenheid gesteld moet worden om te herstellen. Tip.  Spreek een vooroplevering af, zodat dat de huurder nog de mogelijkheid heeft om de aanpassingen te doen voordat er wordt opgeleverd.

Ook na de oplevering. Na de oplevering moet de huurder nog steeds uitgenodigd worden de gebreken te herstellen. Let op.  Realiseer u dat u als huurder in principe gehouden bent de schade van huurderving te voldoen als er niet goed is opgeleverd en de huurovereenkomst eigenlijk al geëindigd is. Als huurder heeft u er net als de verhuurder belang bij om gebreken zo snel mogelijk te herstellen.

Schoon, leeg en zonder gebreken

Terug naar de beginstaat. Een oplevering gaat niet alleen om het schoon en leeg opleveren van het gehuurde. Het gaat erom dat het gehuurde zich - op gebruikssporen na - in dezelfde staat zich bevindt als bij aanvang van het gehuurde. Dit is de hoofdregel en dus ook als er na vele jaren een einde komt aan de huurovereenkomst.

Herstellen of huur doorbetalen. Dat betekende in deze casus dat de huurder een aantal zaken weer moest herstellen en/of vervangen die eerder verwijderd waren. Als de huurder van mening is dat de verwijdering van bijv. een deur is toegestaan, is het aan de huurder om aan te tonen dat de verhuurder instemde. Pas dan hoeft de huurder de deur niet te herplaatsen. Alles in het gehuurde moet gaaf ogen en functioneren.

Tips voor de huurder

Leg toestemming goed vast. Krijgt u toestemming om als huurder iets aan het gehuurde te veranderen, leg dit dan schriftelijk vast en neem een regeling op voor het geval de huur eindigt. Dus neem op of de aanpassing wel of niet ongedaan gemaakt moet worden.

Leg de beginstaat goed vast. Zorg dat het duidelijk is wat de staat van het gehuurde is bij aanvang van de huur. Als er sprake is van een gebrek of van achterstallig onderhoud, is het de moeite waard dit in het proces-verbaal van oplevering op te nemen. Dit om te voorkomen dat u als huurder bij einde huur het gehuurde in een perfecte staat moet opleveren.

Voor meer informatie over huur, ga naar https://www.tipsenadvies.nl , Download Zone, jaargang 31, nr. 4.

Bij einde huur moet de huurder zich aan de regels houden. De verhuurder kan de schade op de huurder verhalen. Zorg daarom dat het gehuurde leeg en ontruimd is en voldoet aan de eisen die in de huurovereenkomst zijn gesteld. Zorg voor een proces-verbaal van oplevering en leg tussentijdse wijzigingen in het gehuurde goed vast.


Uw volgende stap


Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01