AFTREKPOSTEN - 08.04.2024

Aftrek premie arbeidsongeschiktheid in de aangifte gaat vaak fout, constateert de Belastingdienst, daarom een update ...

Veel zelfstandigen, maar ook werknemers, zoals de dga, hebben een arbeidsongeschiktheidsverzekering afgesloten. De premie is vaak aftrekbaar, maar dat gaat regelmatig fout. De Belastingdienst heeft dit daarom verduidelijkt.

Belastingdienst: aftrek gaat vaak fout?

Een ongeluk zit in een klein hoekje, luidt het gezegde. Daarom hebben veel zelfstandigen, maar ook werknemers, een verzekering tegen arbeidsongeschiktheid (AOV) afgesloten. De premie is onder voorwaarden aftrekbaar. De Belastingdienst merkt in de praktijk dat daarbij vaak fouten worden gemaakt en heeft hierover daarom een handreiking gepubliceerd.

Premie AOV aftrekbaar?

De premie van een AOV kan aftrekbaar zijn. De verzekering moet dan recht geven op een periodieke uitkering, bijv. per maand, in geval van ziekte, invaliditeit of een ongeval. Op een enkele uitzondering na moet degene die de premie wil aftrekken, de verzekeringnemer, de verzekerde en de begunstigde zijn. De premie is aftrekbaar als uitgave voor andere inkomensvoorzieningen. Let op.  Trek als zelfstandige de premie dus niet af van de winst. Dit is niet alleen fout, maar ook ongunstig. Vanwege de MKB-winstvrijstelling is de premie dan voor een geringer deel aftrekbaar. Niet doen dus. Overigens geldt er, anders dan bij lijfrentes, geen maximum aan af te trekken premies.

Aftrek vergeten? Bent u vergeten de premies af te trekken, dan kunt u uw aangifte op dit punt herzien zolang deze nog niet definitief vaststaat. Is de aanslag al opgelegd, dan kunt u in bezwaar. Tip.  Is de bezwaartermijn verlopen, dan kunt u in beginsel nog vijf jaar lang verzoeken uw aanslag te herzien en de premies alsnog af te trekken door te verzoeken om een ambtshalve vermindering.

Uitkering belast. De uitkeringen, bijv. bij ziekte, zijn belast. Dit is ook het geval als u de premies per abuis niet heeft afgetrokken. De verstrekker van de uitkering houdt hierover loonheffingen in. U ziet dit meestal terug in de vooraf door de Belastingdienst ingevulde gegevens in uw aangifte. Let op.  Dit is niet altijd het geval, met name als er gewerkt is met een tussenpersoon loopt dit veelal fout. Tip.  Ontvangt u een uitkering, dan zult u dus moeten controleren of deze, evenals de ingehouden loonheffing, is opgenomen in de aangifte. Zo niet, dan moet u dit zelf doen en geeft u de uitkering aan als inkomsten uit vroegere dienstbetrekking en dus niet als winst.

Premie via werkgever (BV)?

Als een werknemer (zoals de dga) via zijn werkgever (BV) voor arbeidsongeschiktheid is verzekerd, kan de werkgever de betaalde premies in mindering brengen op het brutoloon. Het voordeel is dat hiermee dan direct iedere maand rekening wordt gehouden en het leidt tot minder te betalen belasting. In deze gevallen is het niet toegestaan de premies bij de aangifte in aftrek te brengen, omdat dit anders zou leiden tot dubbele aftrek. Controleer dan dus of de premie al dan niet ten laste van het loon is gebracht.

Verzekering via Vof, maatschap of BV?

Soms wordt door een Vof of maatschap collectief een arbeidsongeschiktheidsverzekering afgesloten. In dat geval rekent de Belastingdienst zowel de betaalde premies als een eventuele uitkering toe aan de afzonderlijke maten of vennoten. Let op.  Het is dus niet van belang aan wie de uitkering door de verzekeraar wordt betaald. Iedere maat of vennoot moet dus ook zijn of haar deel van de premies in de eigen aangifte in aftrek brengen, ook nu dus niet in mindering op de winst. Is de maat of vennoot een rechtspersoon, zoals een BV, dan kan de dga de premies alleen aftrekken als hij de verzekerde en begunstigde is en daarnaast als premieverschuldigde op de verzekering wordt aangetekend.

Eigen BV verzekeringsnemer. Het komt in de praktijk ook voor dat een BV voor de eigen dga een AOV afsluit. Houd echter voor ogen dat de premie alleen bij de dga aftrekbaar is als hij de verzekerde, begunstigde en verzekeringnemer is. Het is dus ook niet voldoende als de BV de premies betaalt en verrekent met de dga, aangezien de dga de premies dan niet direct verschuldigd is aan de verzekeraar.

Semicollectief afgesloten polis?

Bij situaties van opdrachtgevers en -nemers komt het voor dat de opdrachtgever voor de opdrachtnemers collectief een AOV afsluit. Hierbij is de opdrachtgever de verzekeringnemer en zijn de opdrachtnemers verzekerde en begunstigde. In de meeste gevallen wordt de verschuldigde premie met de opdrachtnemers verrekend via de prijs van de aangenomen werkzaamheden. Let op.  Ook in dergelijke gevallen zijn de premies niet aftrekbaar, omdat de opdrachtnemers de premie niet aan de verzekeraar verschuldigd zijn. Tip.  Dit is op te lossen door de opdrachtnemer als premieverschuldigde op de verzekering aan te tekenen. De opdrachtnemer kan de premie dan zelf bij de aangifte in aftrek brengen.

Overige aandachtspunten

Houd er verder rekening mee dat premies van een verzekering waarbij geen periodieke uitkering bij ziekte of arbeidsongeschiktheid wordt betaald, niet aftrekbaar zijn. Daar staat tegenover dat een eventuele uitkering ook niet belast is. Houd er ten slotte ook rekening mee dat premies voor lijfrentes in beginsel ook aftrekbaar zijn, maar apart moeten worden aangegeven. Dit is van belang, omdat voor de aftrek van lijfrentepremies wel maxima gelden.

Houd de voorwaarden voor aftrek van premies AOV goed in de gaten, met name als deze door een Vof, maatschap of BV is afgesloten. Trek premies niet af van de winst, want dit is fout en vanwege de MKB-winstvrijstelling doet u uzelf dan ook tekort.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01