ROZ-model Middenstandsbedrijfsruimte: de huurdersvariant
Huurdersvariant
Per 30 januari 2024 bestaat er een nieuw model huurcontract voor winkel- en horecapanden. Deze zogenaamde ‘huurdersvariant’ is een variant op het veelgebruikte ROZ-model Huurovereenkomst middenstandsbedrijfsruimte ex artikel 7:290 e.v. van het Burgerlijk Wetboek. De huurdersvariant wil een betere balans creëren tussen de belangen van huurders en verhuurders bij contractbesprekingen voor de huur van een winkel- of horecapand.
Waarom is dat nodig?
Verhuurdersvriendelijk? Al jaren zijn er veel tegenstanders van het model ROZ Middenstandsbedrijfsruimte, omdat het te verhuurdersvriendelijk zou zijn. De laatste jaren heeft ROZ wel aanpassingen gedaan en zijn belangenorganisaties van huurders ook betrokken bij het opstellen van de contractstukken, maar in de praktijk blijkt het voor huurders lastig om te onderhandelen over afwijkingen op het ROZ-model en zijn de standaardbepalingen nog steeds niet passend voor hen.
Onredelijke situaties. De praktijk heeft inmiddels geleerd dat het ROZ-model in sommige gevallen tot onredelijke situaties kan leiden, zoals tijdens de coronatijd en recentelijk met de extreme huurindexeringen. Onderhandelingen daarover met vaak grotere verhuurders bleken soms moeizaam te zijn, waardoor langdurige en kostbare procedures noodzakelijk waren. Met name grote verhuurders waren soms te weinig bereid om te zoeken naar passende oplossingen. De huurdersvariant moet zorgen voor evenwicht en evenredigheid bij het vastleggen van (ver)huurverplichtingen.
Oproep. De initiatiefnemers roepen alle huurders van winkel- en horecapanden op om bij het aangaan van een huurcontract de huurdersvariant te gebruiken. Tip. De toolkit Huurdersvariant ( https://www.khn.nl/tools/huurdersvariant-roz-model ) is gratis beschikbaar en bestaat uit de hiernavolgende vijf documenten.
- Huurdersvariant model huurovereenkomst winkelruimte ROZ 2022.
- Uitgebreide toelichting op de huurdersvariant. Hierin staat beschreven wat er gewijzigd is ten opzichte van het ROZ-model en waarom.
- Oplegger Huurdersvariant ROZ 2022. Dit document bevat de aanpassingen in de huurdersvariant ten opzichte van het model Huurovereenkomst Winkelruimte van de ROZ. Tip. Lukt het niet om de huurdersvariant als basis te nemen voor de gesprekken met de verhuurder over een nieuwe huurovereenkomst, dan kan dit document gebruikt worden om aan te geven waar de huurder aanpassingen in de concept-huurovereenkomst wenst. Deze oplegger is dan tevens een basis voor de met de verhuurder te voeren gesprekken.
- Huurdersvariant omzethuurbepaling ROZ 2022. Dit document is een variant op het model Omzethuurbepaling van ROZ met wijzigingen en toevoegingen die meer rekening houden met de belangen van huurders. Dit document wordt alleen gebruikt als omzethuur onderdeel is van de gesprekken met de verhuurder.
- Huurdersvariant model proces-verbaal van oplevering ROZ.
Wettelijke bepalingen. Vanwege veel dwingendrechtelijke bepalingen bij middenstandsbedrijfsruimte moet er altijd bekeken worden of er niet in strijd met dwingend recht en/of ten nadele van de huurder wordt gecontracteerd. Weet dat voor sommige bedingen in de huurovereenkomst (zoals een van de standaard vijf plus vijf afwijkende looptijd van de huur) vooraf de goedkeuring van de kantonrechter is vereist.