SPAREN - 12.03.2024

Sparen in het buitenland nieuw alternatief na stop rentestijgingen?

We adviseerden eerder over alternatieven voor sparen bij uw Nederlandse (groot)bank, in de verwachting van stijgende rentes. Nu de rente mogelijk niet meer gaat stijgen, komt daar een alternatief bij. Wie helpt u naar de hoogste rentes?

Eind aan stijgende rentes?

Er lijkt langzaam een eind te komen aan de stijgende rentes van de afgelopen tijd. De Amerikaanse FED verhoogde de rente in december niet en hintte zelfs dat verlaging mogelijk in het verschiet ligt. De Europese Centrale Bank (ECB) volgt meestal met enige vertraging. Economen verwachten dat de beleidsrente van de ECB eind volgend jaar minder dan 3% zal zijn, om daarna verder te gaan dalen.

2024 een goed moment

Daarom lijkt 2024 een goed moment om uw spaargeld voor langere tijd vast te zetten op een deposito bij de hoogste bieder, die vaak in het buitenland zit. Nederlandse banken volgen namelijk wel snel rentedalingen, maar laten hun rentetarieven maar heel langzaam stijgen wanneer de beleidsrente stijgt. Zo langzaam dat het Ministerie van Financiën vermoedt dat de grote banken te weinig prikkels krijgen om hun spaarrentes te verhogen. Daarom gaat de Autoriteit Consument & Markt (ACM) onderzoek doen naar gebrekkige concurrentie op de spaarmarkt. Let op.  In het algemeen betekent een hogere rentevergoeding ook een hoger risico.

Wat doet een spaarbemiddelaar?

Wij schreven al eerder over beter renderende mogelijkheden: een deposito bij een Nederlandse bank en voor nog betere beloning een deposito bij een buitenlandse bank. Uw mogelijkheden worden in een overzicht duidelijk bij een zogenoemde ‘spaarbemiddelaar’. Een spaarbemiddelaar biedt allereerst overzicht in de mogelijkheden bij verschillende Europese banken. U kunt er het aanbod vergelijken, zoals op vergelijkingssites als bank.nl, rente.nl, spaarrente.nl, etc. Een spaarbemiddelaar biedt extra toegang tot de spaarproducten van de aangesloten banken. Raisin ( https://www.raisin.nl ) biedt een overzichtelijk platform en bemiddelt.

Hoe werkt het?

Om van de - gratis - bemiddeling gebruik te kunnen maken, moet u wel een rekening bij Raisin openen. Via deze rekening bij Raisin kunt u uw spaargeld naar banken in de Europese Unie overboeken zonder daar zelf een spaarrekening of deposito te openen. Dat doet Raisin voor u. Omdat Raisin voor identificatie zorgt, kan deze op uw naam een spaarrekening voor u openen. Daar boekt u het bedrag over dat u wilt sparen. U kunt er terecht met uw inleg variërend van € 5.000 tot € 100.000.

Garantiegrens

Met deze € 100.000 blijft u onder de garantiegrens van het Depositogarantiestelsel, die geldt per rekeninghouder per bank. U kunt dus gegarandeerd tot het maximum sparen, ook als u meerdere rekeningen bij verschillende banken opent. Mocht Raisin in betalingsproblemen komen, dan raakt dat uw inleg bij de bank niet. De spaarrekening of het spaardeposito staan immers op uw naam. Let op.  U loopt alleen risico op het moment dat uw geld nog op de rekening bij Raisin staat. Tip.  Uniek is hun aandacht voor de fiscale behandeling van buitenlands spaargeld, zie https://www.raisin.nl/belasting

Sparen in het buitenland wordt steeds aantrekkelijker door hogere rentes dan in Nederland. Met een spaarbemiddelaar wordt dit makkelijker en net zo veilig als in Nederland. Profiteer voordat de rente gaat dalen. Raisin ( https://www.raisin.nl ) biedt bijv. een overzichtelijk platform en bemiddelt.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01