30 jaar en geen dag langer!
Veel mensen zijn zich nog steeds niet bewust van het feit dat hypotheekrente nog maar voor een periode van maximaal 30 jaar aftrekbaar is. Hoe zit dat?
In de afgelopen jaren hebben veel huiseigenaren hun ‘oude’ hypotheek omgezet in een nieuwe, teneinde te kunnen profiteren van de lagere rentestand. De boeterente, die overigens fiscaal aftrekbaar is, werd daarbij voor lief genomen. In de praktijk zien we echter dat een groot aantal van die nieuwe hypotheken ‘gewoon’ weer voor een looptijd van 30 jaar wordt aangegaan. En daar wringt nu de schoen.
Eigenwoningschuld
Renteaftrek in box 1. Hypotheekrente is slechts aftrekbaar voor zover de schuld is aangegaan voor de financiering van de aankoop, verbetering en/of onderhoud van de eigen woning. Daarbij dient u ook rekening te houden met een eventuele eigenwoningreserve. De renteaftrek is echter beperkt tot 30 jaar. Daarna gaat de geldlening verplicht over naar uw box 3-vermogen.
Voor geldleningen die op 31 december 2000 reeds bestonden, is deze termijn op grond van een overgangsregeling op 1 januari 2001 gaan lopen en wel voor het op 1 januari 2001 nog resterende hypotheekbedrag.
Stel, u heeft per 1 januari 2007 de oude hypotheek die u in 1995 bent aangegaan, afgelost en omgezet in een nieuwe hypotheek met een looptijd van 30 jaar. Dit betekent dat u voor die nieuwe hypotheek nog maar 24 jaar renteaftrek kunt genieten.
Let op. En of die lagere rente op dit moment opweegt tegen de niet aftrekbaarheid van de gehele rente in die laatste 6 jaar, is uiteraard nog maar de vraag.
Kapitaalverzekering eigen woning
Vaak wordt bij de nieuwe hypotheek een levensverzekering afgesloten, dan wel wordt de bestaande levensverzekering gewijzigd en verlengd.
Uit de premies die u moet betalen op die verzekering, moet dan na 30 jaar met beleggingen een kapitaal zijn opgebouwd dat toereikend is om de nieuwe hypotheekschuld geheel af te lossen.
Onder voorwaarden onbelast. Normaliter is zo’n ‘kapitaalverzekering eigen woning’ onbelast, mits aan de voorwaarden wordt voldaan. Die voorwaarden zijn onder andere dat:
• ten minste 15 jaar binnen een bepaalde bandbreedte premie wordt betaald,
• in de polis is vastgelegd dat u de kapitaaluitkering te zijner tijd aanwendt voor de aflossing van de hypotheek en
• dit kapitaal eenmalig in zijn geheel tot uitkering komt.
Daarnaast gelden bepaalde vrijstellingsbedragen, die jaarlijks worden geïndexeerd.
30 jaar. Ook hier geldt echter dat indien de ‘oude’ kapitaalverzekering wordt verlengd en daardoor een looptijd van 30 jaar overschrijdt zonder op dat moment tot uitkering te komen, de fiscus voor de deur staat. Bij het overschrijden van de termijn van 30 jaar wordt namelijk een fictieve uitkering verondersteld en is op dat moment het hele rentebestanddeel in de polis belast!
U moet dan belasting betalen over de waarde in het economisch verkeer van de polis op dat moment, minus de som van de tot dat moment betaalde premies.
Tip. Uw hypotheekadviseur behoort dit voor u in de gaten te houden, maar in de praktijk gaat dat helaas nogal eens fout. Let er daarom bij het oversluiten van uw hypotheek goed op dat u de termijn van 30 jaar niet overschrijdt. Dat geldt ook voor de kapitaalverzekering. In het ergste geval is de renteaftrek in de laatste jaren niet meer mogelijk en bent u tevens belasting verschuldigd over de fictieve uitkering van de kapitaalverzekering.