OMZETBELASTING - 28.06.2007

Overdracht onderneming: met of zonder btw?

Bij de overdracht van (een deel van) een onderneming is vaak onduidelijk of daarbij btw in rekening moet worden gebracht. Hoe zit dat ook alweer?

‘Going concern’ overdracht. Indien u uw onderneming geheel of gedeeltelijk overdraagt, verricht u voor de btw een aantal leveringen en diensten. Denk hierbij aan het overdragen van vergunningen, bedrijfsmiddelen, voorraden, etc.

In de wet (artikel 31 Wet omzetbelasting 1968) is geregeld dat er over dit soort leveringen en diensten, de zogenaamde ‘going concern’ overdracht, géén btw wordt geheven.

Algemeenheid van goederen. Er is sprake van een overdracht van een geheel of gedeelte van een onderneming, bij de overdracht van een geheel van activa en passiva dat in het economische verkeer een onderneming kan vormen. De persoon van de ondernemer verandert, maar de onderneming blijft bestaan. Het is niet nodig dat de koper vóór de overname van de onderneming dezelfde soort economische activiteiten uitoefende als de verkoper van de onderneming. In de praktijk is er vaak discussie met de fiscus of er sprake is van een overdracht going concern. Zo ook in een procedure die onlangs voor de Hoge Raad speelde.

Een ondernemer is in een gehuurd pand een hotel gestart. De in het pand aanwezige inventaris was onverdeeld eigendom van drie verkopers. Deze verkopers hebben de inventaris aan de ondernemer verkocht. Van alle verkopers heeft de ondernemer een factuur ontvangen waarop btw in rekening is gebracht. De ondernemer heeft de door hem betaalde btw afgetrokken.

Standpunt inspecteur

De inspecteur stelt dat de inventaris een algemeenheid van goederen is. Bij overdracht van een algemeenheid van goederen, al dan niet tegen vergoeding of in de vorm van een inbreng in een BV, wordt ervan uitgegaan dat er geen leveringen of diensten plaatsvinden. Dus moet er geen btw berekend worden. De verkopers hebben ten onrechte btw in rekening gebracht en de kopende ondernemer heeft deze ten onrechte afgetrokken.

Standpunt rechter

De Hoge Raad oordeelde dat voor de toepassing van artikel 31 van belang is dat de goederen vóór de overdracht werden geëxploiteerd als één geheel. De overdracht van de inventaris moet hebben plaatsgevonden in het kader van de overdracht van een hotelonderneming door de drie eigenaren als één ondernemer.

Omdat dit aspect in deze procedure bij het hof niet aan de orde is geweest, moet nu een ander hof bekijken of hier sprake van is.

Commentaar

Het antwoord op de vraag of er een onderneming wordt overgedragen, is sterk afhankelijk van enkele feitelijke omstandigheden, zoals:

• wordt er betaald voor de goodwill?

• gaan de klanten mee over?

• wordt er personeel overgenomen?

• neemt de koper vergunningen/contracten over?

• blijft de handelsnaam/bedrijfsadres ongewijzigd?

Let op. Bij de verkoop van losse bedrijfsmiddelen bent u wel gewoon btw verschuldigd.

Tip. Bij twijfel is het raadzaam om eerst schriftelijk een standpunt van de inspecteur te vragen of er wel sprake is van een ‘going concern’ overdracht.

U kunt de besproken uitspraak downloaden van http://belastingen.indicator.nl (BT 12.11.06).

Als er sprake is van een going concern overdracht mag u géén btw in rekening brengen. Check bij twijfel altijd bij de Belastingdienst of er sprake is van een overdracht van een algemeenheid van goederen.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01