BELASTINGEN - 29.06.2007

Fiscale zekerheid voor alles?

Als u twijfelt over de fiscale gevolgen van het een of ander, kunt u de Belastingdienst verzoeken om zekerheid vooraf te geven. Is dat wel of niet raadzaam?

Algemene informatie. Voor algemene informatie kunt u natuurlijk de Belastingtelefoon bellen (0800 - 0543). Maar die heeft helaas geen al te beste reputatie. Niet alleen de bereikbaarheid van de Belastingtelefoon is al jaren ondermaats, ook de kwaliteit van de gegeven informatie laat te wensen over. Vorig jaar nam het Algemeen Dagblad de proef op de som en belde 77 keer met de Belastingtelefoon. In maar liefst 28 gevallen kreeg de krant een onjuist of onvolledig antwoord! U kunt aan de informatie van de Belastingtelefoon ook geen ‘in rechte te beschermen’ vertrouwen ontlenen: als de informatie onjuist is, heeft u gewoon pech gehad. Voor meer zekerheid moet u zich wenden tot de eenheid van de Belastingdienst waaronder u of uw bedrijf zelf valt.

Zekerheid heeft een prijs

(Geen) slapende honden wakker maken? Als u geen algemene informatie wilt, maar een keiharde toezegging, heeft u dus niets aan de Belastingtelefoon. U dient dan echt een bevoegde ambtenaar te raadplegen. En die zal uw naam en sofinummer willen weten! Zonder dat, geen zekerheid. Dat kan vervelend zijn als de bevindingen van de ambtenaar u niet erg goed uitkomen. Dan heeft u mogelijk een slapende hond wakker gemaakt! Dat is steeds een afweging die u moet maken. In individuele gevallen vindt u wellicht wel een ambtenaar bereid om, ook zonder al uw gegevens direct prijs te geven, even met u mee te denken. Misschien wil hij dit ook nog wel op papier zetten. Maar het blijft dan onzeker of u aan de verstrekte informatie rechten kunt ontlenen als deze onjuist blijkt te zijn.

Wanneer zekerheid?

In sommige gevallen zijn de financiële belangen mogelijk zo groot dat u echt zekerheid wilt. Het zij zo. Dan moet u alle van belang zijnde gegevens aan de Belastingdienst verstrekken, zodat deze zich een goed oordeel kan vormen over de feiten en de rechtsgevolgen. Als de door u verstrekte informatie niet afwijkt van de feiten, kunt u aan de uitlatingen van de fiscus rechten ontlenen. U bent dan zeker! Tip. Laat dit wel altijd even schriftelijk bevestigen door de Belastingdienst! Met de afspraken op papier ondertekend door de inspecteur, heeft u goed bewijs in handen.

Wisselgeld. Vaak heeft een dergelijk overleg met de fiscus kenmerken van een onderhandeling over de belastingheffing. Het gaat dan immers over de uitleg van een onduidelijke belastingwet of -regeling. U vindt wellicht dat de wet ‘zus’ moet worden uitgelegd terwijl de fiscus die wet ‘zo’ ziet. Als het allemaal duidelijk was, had u geen overleg nodig toch? En zoals in elke onderhandeling, dient u er ook hier rekening mee te houden dat u wat wisselgeld heeft: mogelijk moet u fiscaal wat prijsgeven om een goed fiscaal resultaat te halen.

Voorbeeld over landbouwgrond

Stel, u verkoopt als boer uw landbouwgrond aan een bouwmaatschappij voor  50,- per meter en wilt weten tot welke waarde de opbrengst belastingvrij is (landbouwvrijstelling). U kunt in uw belastingaangifte een vrijstelling claimen tot aan een door u positief geschatte agrarische waarde van  10,- per meter en hopen dat de fiscus hier geen vragen over stelt. Dat kan goed gaan. Als u zekerheid vooraf wilt, vraagt u om aandacht en kan de fiscus neigen tot een lagere waarde. Als u de verkoop toch doorzet, kunt u zich afvragen of fiscaal overleg wel nodig is.

Netto belangrijk. Als u de verkoop laat afhangen van wat u er netto aan overhoudt, is overleg wel gewenst.

Overleg vooraf met de fiscus is mogelijk, maar kan u wisselgeld kosten. Vraag u daarom altijd af waarom u zekerheid wilt - bijv. omdat u aan een grondverkoop netto wilt overhouden - en of dit wel noodzakelijk is.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01